Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017

Το Υπ.Παιδειας καλυπτει την εκκλησια για τις παρεμβασεις λογοκρισιας στα βιβλια των θρησκευτικων

Σε διευκρινίσεις προέβη σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο Παιδείας με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι αφαιρέθηκαν παραδείγματα τραγουδιών από το μάθημα των Θρησκευτικών έπειτα από παρέμβαση της Εκκλησίας.

Για τα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, το υπουργείο διευκρινίζει ότι τα δύο, «Μπαγάσας» του Άσιμου και «Umbrella» της Ριάνα, είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), πριν από την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα, «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου, εξακολουθεί να βρίσκεται στον «Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό».

«Οδηγός μας οι διακριτοί ρόλοι»Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, για τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες, ότι το προτεινόμενο διδακτικό υλικό «δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου. Ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε στα Προγράμματα Σπουδών». 

Επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι «όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα, αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του ΙΕΠ».

«Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν», σχολιάζει το υπουργείο και καταλήγει: «Τα περί υπογραφής "θρησκευτικού μνημονίου" και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης. Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

Τα νέα Θρησκευτικά υιοθετούν διαφορετική δομή και το υπουργείο Παιδείας προτείνει σε δασκάλους και καθηγητές να χρησιμοποιούν μουσικό και οπτικό υλικό για πολλές θεματικές ενότητες και εργασίες. Για παράδειγμα, προτείνεται ο «Κήπος» του Σωκράτη Μάλαμα ή το «Η Ζωή μου όλη» του Άκη Πάνου στην Γ’ Γυμνασίου για θέμα εργασίας: «Διευρύνοντας τις εμπειρίες μας – Χτίζοντας τον κόσμο μας».

Για την «Αναζήτηση του Θεού» στην Α’ Λυκείου προτείνεται ο «Προσκυνητής» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, αλλά και μια φωτογραφία του Τζιοβάνι που πανηγυρίζει το γκολ, δείχνοντας προς τον ουρανό.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: