Τρίτη, Ιουνίου 13, 2017

Αμύνταιο: Αναίμακτη καταστροφή

Εικόνες αποκάλυψης στο Αμύνταιο από τεράστια κατολίσθηση ορυχείου της ΔΕΗ. Αποκολλήθηκαν μάζες 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων! Σε ξενοδοχεία διανυκτερεύουν οι κάτοικοι του οικισμού των Αγίων Αναργύρων που επλήγησαν από την καταστροφή.

Αναγκαστική απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του χωριού σύντομα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, για ένα πρόβλημα που χρονίζει από το 2011.

Την εκδίκηση της φύσης αλλά τις συνέπειες της αδιαφορίας προηγούμενων ετών βίωσαν οι κάτοικοι του οικισμού των Αγίων Αναργύρων τις τελευταίες μέρες, που είδαν αρχικά δρόμους να ανοίγουν και τελικά τη μεγάλη κατάρρευση του ορυχείου να καθιστά ακατοίκητα τουλάχιστον δέκα σπίτια της περιοχής.


Ευτύχημα είναι ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, καθώς τις τελευταίες μέρες το φαινόμενο βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση ειδικών της ΔΕΗ και είχε απαγορευθεί κάθε δραστηριότητα εντός του ορυχείου.

Παράλληλα, ζημιές υπήρξαν και στον βαρύ εξοπλισμό –τέσσερις μεγάλοι εκσκαφείς καταπλακώθηκαν– παρότι είχαν απομακρυνθεί σε σημείο που θεωρούνταν ασφαλές.

Σοβαρές βλάβες υπέστησαν και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση και η παροχή ρεύματος στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων και τεχνικών αναφέρουν ότι το φαινόμενο δεν έχει ακόμη εκτονωθεί και το ορυχείο Αμυνταίου θα παραμένει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανόν και για πάντα.

Στα ξενοδοχεία

Η πιο άσχημη κατάσταση όμως είναι αυτή που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού. Κάποιοι θα μείνουν αρκετό καιρό σε ξενοδοχεία... Διαμαρτυρίες και ένταση σημειώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που συγκλήθηκε στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίων Αναργύρων, Γιώργος Τσισμαλίδης, επισήμανε διαμαρτυρόμενος ότι εδώ και χρόνια υπάρχει μεγάλη κοροϊδία για το θέμα.

«Πριν από λίγες μέρες οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ μάς είχαν πει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το χωριό, απλά τα ρήγματα πέφτουν σιγά σιγά. Τους ζητήσαμε να μας το δώσουν γραπτώς και δεν απάντησε κανένας. Προχθές, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ήταν στην Κοζάνη και δεν ήρθε δέκα χιλιόμετρα από το χωριό μας να δει τι συμβαίνει. Πέρα από οτιδήποτε άλλο, λοιπόν, υπάρχουν ευθύνες. Πρέπει άμεσα να παρέμβει ο εισαγγελέας».

Κάτοικος Αγίων Αναργύρων, ο Βασίλης Σιδηρόπουλος, καταγγέλλει: «Ο διευθυντής των ορυχείων της ΔΕΗ μάς είχε πει ότι το τελευταίο σπίτι είναι 500 μέτρα από κει που υπάρχει το πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι τα σπίτια είναι 150 μέτρα. Στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ οι ίδιοι που έλεγαν ότι έχουμε πρόβλημα, χθες τα άλλαζαν κι έλεγαν ότι δεν κινδυνεύουν. Τι παιχνίδι είναι αυτό;».

«Να φύγουν αυτοί»

Ας σημειωθεί ότι πολλοί κάτοικοι δεν θέλουν καν να απομακρυνθούν από τον οικισμό. «Να φύγω γιατί το θέλω, ναι. Αλλά να φύγω επειδή το θέλουν άλλοι, δεν γίνεται. Να φύγουν αυτοί. Εχουμε τα χωράφια μας, τις περιουσίες μας εδώ. Είμαι 50 χρόνια κάτοικος», αναφέρει ο κ. Πίτας που είναι αγρότης στους Αγίους Αναργύρους.

Επιτόπου, πάντως, βρέθηκαν χθες τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, ο κ. Σταθάκης –καθ’ ύλην αρμόδιος για το θέμα–, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τόσκας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει πολύ σύντομα στην επίλυση του προβλήματος με νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση του πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών.

Τον υπουργό συνόδευε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, που πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή. Από την πλευρά της η Επιχείρηση τονίζει ότι σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των όποιων επιπτώσεων, ενώ έχει θέσει τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών, οι οποίες αποφάσισαν προληπτικά την εκκένωση των Αγίων Αναργύρων και θα πράξει, εφόσον χρειαστεί, ό,τι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού.

ΓΙΑ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ (ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ) ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Την Αρχαιολογική Υπηρεσία στοχοποιεί η ΓΕΝΟΠ 

Του Βασίλη Γεώργα 

Κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αν και πότε θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά το ορυχείο του Αμύνταιου και οι δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή, συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ.

Το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθούν οι μεγάλες ζημιές και αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι αναστέλλεται επ’ αόριστον η επαναλειτουργία των μονάδων «Αμύνταιο 1» και «Αμύνταιο 2» που βρίσκονταν σε διαδικασία συντήρησης, αλλά ότι πλέον υπάρχει κίνδυνος να μην ξαναλειτουργήσουν ποτέ, καθώς λόγω παλαιότητας και περιβαλλοντικών περιορισμών αμφότερες είναι προγραμματισμένο να αποσυρθούν οριστικά το 2020.

Οι δύο μονάδες τελούν ήδη υπό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας και παράγουν ενέργεια μόνο τους έξι από τους δώδεκα μήνες του έτους (Οκτώβριος-Απρίλιος).

Το καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας στο οποίο έχουν ενταχθεί (άρθρο 33 της Οδηγίας 2010/75/Ε.Ε.) προβλέπει ότι οφείλουν να περιορίσουν τη λειτουργία τους κατά την περίοδο 2016-2023 σε 17.500 ώρες ανά καμινάδα.

Η μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμύνταιου, που είναι από τις καταστροφικότερες στα χρόνια λειτουργίας του, έχει στρέψει τα πυρά των εργαζομένων της ΔΕΗ εναντίον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την οποία η ΓΕΝΟΠ θεωρεί υπεύθυνη.

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ θεωρούν ότι οι ανασκαφές που πραγματοποιεί η ΑρχαιολογικήΥπηρεσία στο ορυχείο και η καθυστέρηση στην έκδοση αδειών ώστε η ΔΕΗ να μπορεί να χρησιμοποιήσει εδάφη του ορυχείου, εμποδίζουν εδώ και χρόνια την ανάπτυξή του με αποτέλεσμα οι εναποθέσεις μαζών να γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία και να υπάρχει μεγάλη συσσώρευση υλικών.

Τις καταγγελίες αυτές επανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης, ο οποίος δημοσιοποίησε επιστολή που είχε στείλει το Σωματείο Σπάρτακος το 2012 στο υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία γινόταν λόγος για κίνδυνο κατολισθήσεων.

Αποτίμηση της ζημιάς από την κατολίσθηση που μετακίνησε 80 εκατ. τόνους υλικών δεν έχει γίνει ακόμη. Στελέχη της ΔΕΗ μιλούν ωστόσο για «εκατοντάδες εκατομμύρια», ενώ σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού έγινε γνωστό ότι έχουν καταστραφεί τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς του ορυχείου το οποίο είχε κλείσει από τις 3 Ιουνίου.

Απάντηση αρχαιολόγων στις κατηγορίες της ΓΕΝΟΠ

Το υπουργείο Πολιτισμού μπήκε στο στόχαστρο των συνδικαλιστών της ΔΕΗ καθώς κατηγορούν για την κατολίσθηση στο Αμύνταιο την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τις ανασκαφές που διενεργεί εκεί.

«Καμία σχέση δεν έχουμε με αυτό», είπε στην «Εφ.Συν.» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού με μεγάλη γνώση στις ανασκαφές πεδίου.

«Είναι φυσικό όταν βγάζουν όλη αυτή τη γη, να προκαλούνται μετακινήσεις στα επόμενα εδάφη. Το καλύτερο για όλους θα ήταν να μην γινόταν τίποτα εκεί. Ωστόσο, για χατίρι του λιγνίτη, από τον οποίο ζει η Ελλάδα, μας υποχρεώνουν να κάνουμε ανασκαφές καθώς υπάρχει ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος.

»Πρώτα προχωράμε εμείς και αφαιρούμαι τα αρχαία και στη συνέχεια ο λιγνίτης που βρίσκεται παρακάτω. Η κατολίσθηση δεν έχει σχέση με τις ανασκαφές από τις οποίες, θα πρέπει να πούμε, ότι διεξάγονται σημαντικά συμπεράσματα για την προϊστορία, τη νεολιθική και την παλαιολιθική εποχή της Ευρώπης που αλλάζουν τα δεδομένα που γνωρίζαμε».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες κατηγορίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μας είπε: «Σταθερά μας ρίχνουν τις ευθύνες, καθώς θεωρούν ότι εξαιτίας της Υπηρεσίας πηγαίνει πίσω η δική τους η δουλειά. Ωστόσο, εμείς όλα τα χρόνια ακολουθούμε πάντα ό,τι μας λέει η ΔΕΗ, καθώς τα εδάφη στην περιοχή είναι ιδιαίτερα μαλακά. Οπως και πρόσφατα, που μας υπέδειξαν κάποιο σημείο στο οποίο τελικά δεν σκάψαμε».

Βάσω Τζεβελέκου


http://www.efsyn.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
13-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: