Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017

Μεσαιωνας: Η Εκκλησία «έκοψε» Άσιμο, Σαββόπουλο και Ριάννα από το βιβλίο των θρησκευτικών

Από τον Νικόλα Άσιμο μέχρι και την Ριάνα, αλλά και γελοιογραφίες και διάφορες άλλες αναφορές… Ο μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ, που έκανετην εισήγηση στην Ιερά Σύνοδο για το νέο βιβλίο των θρησκευτικών, όπως διαμορφώθηκε μετά από τον διάλογο με την κυβέρνηση, παρουσίασε τα σημεία που «κόπηκαν» επειδή ενόχλησαν τους κληρικούς.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανέφερε ο μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ από το βιβλίο της πρώτης Λυκείου κόπηκαν:


Ένα ινδιάνικο παραδοσιακό παραμύθι (Ο Άνεμος) για τον «Άνεμο» που απήγαγε την όμορφη κόρη ενός ινδιάνου φυλάρχου.
Οι στίχοι από το τραγούδι «Ο Μπαγάσας» του Νικόλα Άσιμου (Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω…).
Η «Συννεφούλα», του Σαββόπουλου.
Το τραγούδι «Umbrella» της Ριάνα.
Επιπλέον κόπηκε μια γελοιογραφία του Economist καθώς σύμφωνα με την εκκλησία εξέτρεφε «αντιθρησκευτικά» αισθήματα στους μαθητές, προωθώντας τους την ιδέα πως οι θρησκείες είναι υπαίτιες για τη βία. Στη γελοιογραφία απεικονίζεται ένα πεδίο μάχης γεμάτο με νεκρούς και ένας ενας, που έχει επιζήσει, αναφέρει: «όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός».

Η Εκκλησία έκοψε ακόμη αναφορά στο βιβλίο σχετικά με το ζήτημα της ελευθερίας και του αυτεξούσιου του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον εισηγητή σε αυτό το ζήτημα «έχει συνεισφέρει τόσες πολλές και κεφαλαιώδεις προτάσεις η ορθόδοξη πατερική και εν γένει θεολογική γραμματεία», ωστόσο το βιβλίο «περιορίζεται σέ ἐκπαιδευτικό ὑλικό μέ πατερικά κείμενα μόλις 1 σελίδας καί ἐμπλέκεται μέ ἄσχετα πρός τήν ὀρθόδοξη ὀπτική, δοκίμια γιά τούς φυλακισμένους, στίχους ἀπό ἑλληνικό παραδοσιακό τραγούδι γιά τήν φυλακή, στίχους γιά τήν "Ἔξοδο" τῶν Ἑβραίων, ἀπό ξένα τραγούδια (spirituals, ὅπως τό "Go Down Moses" τοῦ Louis Armstrong κ.λπ.). Εἶναι σαφές καί ἐδῶ ποῦ πέφτει τό κέντρο βάρους: ἡ βασική θέαση τοῦ ζητήματος τῆς ἐλευθερίας μέ ἀφετηρία τήν κοσμική ὀπτική διαφόρων τεχνῶν καί ἐπιστημῶν (πολιτική, κοινωνιολογία κ.λπ.) στήν ὁποία ἁπλῶς συνεισφέρει καί συμβάλλει ἡ θεολογική προσέγγιση.»

Ολόκληρη η εισήγηση του Μητροπολίτη Ύδρας
https://issuu.com/tvxorissinora/docs/5953a1c0cd3a183222341292 

tvxs.gr

ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2017

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την ριάνα ρε αλήτες ρατσιστές;τα σκίτσα του πασιφιστή economist, σύμφωνα με τον οποίο για τον πόλεμο φταίει η Ελένη; Τον Άσημο ρε, που τον είχε θεοποιήσει η ελληνική κοινωνία (μετά θάνατον); Τον σαββόπουλο ρε, τώρα που βολεύτηκε; Κι αφήνουν αυτούς που κλωτσάνε την μπάλα στην υγεία των κορόιδων, να προσεύχονται για το στοίχημα που θα αποδώσει εκατομμύρια;

Ανώνυμος είπε...

Αυτό δεν είναι θρησκευτικά, μουσικό τετράδιο είναι.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό δεν είναι θρησκευτικά, μουσικό τετράδιο είναι.