Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017

Χάος σε εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο από την κυβερνοεπίθεση με το λυτρισμικό Petya

Χιλιάδες χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών ανά τον κόσμο προσπάθησαν σήμερα να κάνουν επανεκκίνηση στα συστήματά τους έπειτα από μία νέα κυβερνοεπίθεση με λυτρισμικό, το οποίο ξεκίνησε, εχθές Τρίτη, από την Ουκρανία και εξαπλώθηκε στη Ρωσία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κακόβουλο λογισμικό απαιτούσε από τους χρήστες λύτρα ύψους 300 δολαρίων (περίπου 260 ευρώ) για το ξεκλείδωμα των αρχείων που είχε δεσμεύσει σε εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ. Εξετάζοντας το λογισμικό ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο λυτρισμικό φέρει πολλές ομοιότητες με το WannaCry, το οποίο τον περασμένο μήνα είχε προσβάλει τουλάχιστον 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες.


Ωστόσο, η νέα αυτή επίθεση φαίνεται ότι εξαπλώθηκε σε πολύ μικρότερη κλίμακα σε σύγκριση με το WannaCry, με την εταιρεία ασφάλειας Kaspersky Lab να υπολογίζει τον αριθμό των προσβεβλημένων συστημάτων στα 2.000. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, ορισμένοι ειδικοί πληροφορικής αναγνώρισαν ότι το νέο αυτό λυτρισμικό αποτελεί μια τροποποιημένη έκδοση του κακόβουλου λογισμικού «Petrwrap», ή αλλιώς «Petya» το οποίο είχε κάνει την εμφάνισή του το περασμένο έτος. Η Kaspersky περιέγραψε το νέο κακόβουλο λογισμικό ως μια νέα μορφή λυτρισμικού.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ουκρανίας, από όπου φέρεται πως ξεκίνησε η όλη υπόθεση, ανακοίνωσε ότι η επίθεση έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο μεγάλες οργανώσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Η εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση που χτύπησε εταιρικά και κυβερνητικά δίκτυα και έλαβε χώρα εχθές, 27 Ιουνίου, έχει αναχαιτιστεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ουκρανική κυβέρνηση. «Η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο από τους ειδικούς σε θέματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο και πλέον γίνονται εντατικές προσπάθειες για την ανάκτηση των χαμένων δεδομένων».

Εν τω μεταξύ, παρά τις διαβεβαιώσεις από υψηλόβαθμα στελέχη, οι υπάλληλοι της πυρηνικής μονάδας του Τσερνομπίλ συνέχισαν να χρησιμοποιούν μετρητές Geiger για τη καταγραφή των επιπέδων ακτινοβολίας, αφού τα συστήματα της μονάδας ήταν μεταξύ αυτών που προσβλήθηκαν.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν την Τρίτη το μεσημέρι στο Κίεβο και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε περίπου 80 εταιρείες στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Group IB. Στη Ρωσία, μεγάλες εταιρείες, όπως η πετρελαϊκή Rosneft, ανέφεραν ότι τα συστήματά τους είχαν προσβληθεί σημαντικά. Λίγο αργότερα, πολυεθνικές στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν επίσης ότι είχαν πέσει θύματα του λυτρισμικού.

Ανάμεσα στις εταιρείες που ανέφεραν προβλήματα ήταν η παγκόσμια ναυτιλιακή εταιρεία Maersk, ο βρετανικός διαφημιστικός όμιλος WPP, ο γαλλικός βιομηχανικός όμιλος Saint-Gobain καθώς και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck.

Οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας δήλωσαν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις της Τρίτης εκμεταλλεύτηκαν μια ήδη διορθωμένη ευπάθεια στα Windows και φαίνεται ότι ως πρωταρχικό στόχο είχαν την Ουκρανία.

«Από την αρχική μας ανάλυση καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το λυτρισμικό χρησιμοποιεί πολλαπλές τεχνικές για την εξάπλωσή του, συμπεριλαμβανομένης και μιας ευπάθειας στις πλατφόρμες Windows XP μέχρι και τα Windows 10, για την οποία είχε διατεθεί διορθωτικό μέσω ενημέρωσης ασφαλείας», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων εκπρόσωπος της Microsoft.

Μετά τις επιθέσεις του Μαΐου με το κακόβουλο λογισμικό WannaCry, η Microsoft είχε παροτρύνει τους χρήστες να προστατεύουν τα συστήματά τους μέσω την ενημέρωσης MS17-010.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις, ωστόσο ειδικοί δηλώνουν ότι πιθανόν πρόκειται για μια εγκληματική απάτη, ενώ η Ουκρανία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπαίτια να είναι η Ρωσία.





Πλήγμα και στην Αυστραλία- Το εργοστάσιο της Cadbury επλήγη

Ένα εργοστάσιο σοκολάτας της Cadbury έγινε η πρώτη επιχείρηση στην Αυστραλία, η οποία επλήγη από την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση, δήλωσε αξιωματούχος εργατικού συνδικάτου, υπογραμμίζοντας την ραγδαία εξάπλωση της τελευταίας κυβερνοεπίθεσης.

Η επίθεση έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας πετρελαίου, σε ουκρανικές τράπεζες και πολυεθνικές εταιρείες με τη χρήση ενός ιού που μοιάζει με το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο τον περασμένο μήνα μόλυνε περισσότερους από 300.000 υπολογιστές.

Η παραγωγή στο εργοστάσιο της Cadbury στην Τασμανία --το μεγάλο αυτό νησί και ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστραλίας-- σταμάτησε αργά χθες το βράδυ μετά την κατάρρευση των ηλεκτρονικών του συστημάτων, δήλωσε ο Τζον Σορτ του αυστραλιανού συνδικάτου εργατών εργοστασίων.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Cadbury, η Mondelez International Inc, αναφέρει σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη διάρκεια της νύχτας στη δημοσιότητα ότι οι υπάλληλοί της σε διάφορες περιοχές αντιμετώπισαν τεχνικής φύσης προβλήματα αλλά δεν είναι σαφές αν αυτά οφείλονταν σε κυβερνοεπίθεση.

Το εργοστάσιο της Cadbury, το οποίο απασχολεί περίπου 500 υπαλλήλους, παράγει σχεδόν 50.000 τόνους σοκολάτας τον χρόνο, κυρίως προς πώληση στην Αυστραλία. Η παραγωγή παρέμενε εκτός λειτουργίας σήμερα το πρωί και δεν ήταν σαφές πότε θα ξεκινήσει ξανά, είπε ο Σορτ.

Παράλληλα, το προσωπικό της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας DLA Piper δήλωσε στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης ότι κατέρρευσαν τα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών της εξαιτίας της επίθεσης. Η DLA Piper ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δέχτηκε επίθεση πιθανόν από κακόβουλο λογισμικό και ότι "λαμβάνει μέτρα για να διορθώσει το πρόβλημα".

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: