Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017

Δικη Χρυσης Αυγης: «Γροθιές και κλοτσιές κατά γυναικών φωτορεπόρτερ»

Με την κατάθεση του φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκου ολοκληρώθηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο.

Ο μάρτυρας κατέθεσε για τα επεισόδια που έγιναν τον Ιούλιο του 2014, κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του Ν. Μιχαλολιάκου, του Γ. Λαγού και του Χρ. Παππά από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο.

Τότε, οι περίπου 200 συγκεντρωμένοι χρυσαυγίτες συγκρούστηκαν με την αστυνομία, προσπαθώντας να εμποδίσουν τη διέλευση της κλούβας που μετέφερε τους προφυλακισμένους ηγέτες της ναζιστικής οργάνωσης στο δικαστήριο.


Όπως έχει ήδη καταθέσει ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κέμμος, που έχει κληθεί ως μάρτυρας σε προηγούμενη δικάσιμο, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χρυσαυγίτες τού επιτέθηκαν βάναυσα, κλοτσώντας τον με αρβύλα στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί λιπόθυμος στο νοσοκομείο.

Ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Λιάκος ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε μια άλλη επίθεση που έγινε την ίδια ημέρα, εναντίον δύο γυναικών φωτορεπόρτερ, της Λουίζας Γκουλιαμάκη από το γαλλικό πρακτορείο (AFP) και της Συμέλλας Παντζαρτζή από το ΑΠΕ.

Ο μάρτυρας κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς ομάδα 7-10 χρυσαυγιτών, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, με ομοιόμορφη αμφίεση και χαρακτηριστικό σωματότυπο (γυμνασμένοι, μαύρες μπλούζες με τα διακριτικά της Χ.Α.), τους επιτέθηκαν με σκοπό να τους εμποδίσουν να φωτογραφίσουν τις συμπλοκές:

«Αρχικά μάς έλεγαν “αλήτες - ρουφιάνοι - δημοσιογράφοι”. Προσπάθησαν να καταστρέψουν τη φωτογραφική της Συμέλας. Μετά τη λεκτική επίθεση και το σπρώξιμο, χειροδίκησαν στη Συμέλα και στη Λουίζα.

»Τη Συμέλα τη χτύπησαν στη λεκάνη και τη Λουίζα πίσω απ' το κεφάλι. Με μια κλοτσιά την πρώτη και τη δεύτερη με μια γροθιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού της.

»Δεν το είπαν ρητά, αλλά δεν ήθελαν να τραβάμε τη συμπλοκή τους με την αστυνομία. Η αστυνομία ήταν δίπλα, συνέχιζε η συμπλοκή.

»Φαντάζομαι ότι η αστυνομία μπορούσε να αντιληφθεί την επίθεση σε εμάς, απείχαν μόλις ένα μέτρο οι αστυνομικοί. Δεν έκαναν κάτι, αδιαφόρησαν».

Η Μαρία Κουβέλη

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση της μάρτυρα Μαρίας Κουβέλη, πρώην προέδρου του Συμβουλίου Ένταξης Mεταναστών του Δήμου Αθήνας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής, εφόσον δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν τις εκθέσεις του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, που κατέγραψαν πάνω από 350 περιστατικά την περίοδο 2011-2013, προσπάθησαν να σχετικοποιήσουν τις επιθέσεις με άσχετες και παρελκυστικές ερωτήσεις.

Ενδεικτικές των ακροβατικών συλλογισμών της υπεράσπισης ήταν ερωτήσεις ήταν όπως «αν φορέσω μπλουζάκι της ΔΗΜΑΡ, που είναι συλλεκτικό, και προβώ σε βίαιη ενέργεια, τι θα είναι;» και «αν ήμουν αλλοδαπός με σύνδρομο ντάουν, και ερχόμουν σε σας, αποκρύπτοντας ότι έχω σκοτώσει τη γυναίκα μου, δεν θα έπρεπε κάποιος να αντιδράσει αν του πείραζα τον σκύλο;».

Μπροστά σε αυτές τις ευφάνταστες υποθέσεις, που θυμίζουν το «αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν», η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη αναγκάστηκε πάνω από μία φορά να παραπέμψει στα πρακτικά τής αμέσως προηγούμενης δικάσιμου, όπου η Μαρία Κουβέλη έδωσε σαφή ορισμό της ρατσιστικής βίας:

«Ρατσιστική γιατί η βία αυτή είναι απρόκλητη και γενεσιουργός της αιτία είναι η αλλοδαπότητα. Μόνο και μόνο επειδή κάποιος έχει διαφορετική εθνικοτητα, χρώμα κ.λπ. με ορατό τρόπο».

Η Μαρία Κουβέλη επανέλαβε και σήμερα τον ορισμό της ρατσιστικής βίας, επισημαίνοντας ότι τα θύματα στοχοποιούνται εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους, που περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το θρήσκευμα, θυμίζοντας ότι μετά το 2013 το Δίκτυο κατέγραψε πολλά περιστατικά βίας κατά ΛΟΑΤ ατόμων.

• Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Ευρωβουλευτές της Αριστεράς στη δίκη της Χ.Α.

Την πρωινή συνεδρίαση του δικαστηρίου στον Κορυδαλλό την Παρασκευή θα παρακολουθήσουν δύο ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (GUE-NGL).

Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Άντζελα Βαλίνα, εκπρόσωπος της Ιzquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά) και ο Γερμανός Χελμουτ Σολτς, εκλεγμένος με το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), βρίσκονται στην Αθήνα, με σκοπό να ενημερωθούν για την εξέλιξη της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης.

Η επίσκεψή τους, που γίνεται κατόπιν πρόσκλησης της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα και του Παρατηρητηρίου της Δίκης Της Χρυσής Αυγής (Golden Dawn Watch), είναι συνέχεια της καμπάνιας δημοσιοποιήσης της υπόθεσης στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, με ενημέρωση στο Ευρωκοινοβούλιο από εκπροσώπους του Παρατηρητηρίου και τη Μάγδα Φύσσα.

Οι δύο ευρωβουλευτές θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ έξω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας μετά τις 11.00 το πρωί. 
Αφροδίτη Τζιαντζή  http://www.efsyn.gr


ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2017

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτο άκου κλωτσιά με αρβύλα !!!!!
Παλι καλλα........ για φαντάσου να φορούσε timberland θα ήθελε μετα καινούργιες μπότες
Προνοητικός ο Χρυσαυγίτης ,τις κράτησε τις αρβύλες απο τον στρατό
Σου λέει αριστεροί κόλοι για κλωτσιές υπαρχουν..
Και να που χρειάστηκαν .....

Red rabbit hunter
Alaska

Ανώνυμος είπε...

Elmer fudd, άντε και σαλταρίσου.

Bugs Bunny
Aksala