Τετάρτη, Ιουνίου 14, 2017

Εργοδοσια πτηνοτροφικων επιχειρησεων «ΖΟΥΡΑ»: Απειλές στους εργαζόμενους, «καραντίνα» στους συνδικαλιστές

Την καταπάτηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.
Μετά την αποτυχία της προσπάθειάς της να απολύσει τα μέλη του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, η εργοδοσία επιδιώκει με άλλους τρόπους να διαλύσει το σωματείο. Παραβιάζοντας ακόμα και την υποτυπώδη προστασία που παρέχει ο νόμος στην άσκηση της συνδικαλιστικής δράσης, προχωρά σε εκβιασμούς, απαιτώντας από τους εργαζόμενους «δηλώσεις μετάνοιας». Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο, η εργοδοσία απειλώντας με απολύσεις αναγκάζει τους εργαζόμενους «να υπογράψουν αιτήσεις διαγραφής από το σωματείο, τις οποίες μαζεύουν τα ίδια τα στελέχη της εταιρείας».

Οσον αφορά τα μέλη του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, πλέον προσπαθεί να τους εξαναγκάσει σε παραίτηση, επιβάλλοντάς τους απαράδεκτους όρους δουλειάς. «Την ώρα που στην περιοχή στις εγκαταστάσεις του ομίλου απαιτούνται πάνω από δεκαπέντε προσλήψεις για να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 12ωρα και 7ήμερα, η εργοδοσία έβαλε τα μέλη του ΔΣ να παραβρίσκονται 8 ώρες σε έναν άδειο χώρο στην ερημιά, μην κάνοντας τίποτα, δήθεν να τον φυλάνε.
Εκεί, σε ένα τσίγκινο κουτί 1 επί 1,5 μέτρο, τους αναγκάζει να παραβρίσκονται σε απογευματινές και βραδινές βάρδιες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, τουαλέτα», εξηγεί το Συνδικάτο. Επισημαίνει ακόμα ότι η εταιρεία δεν καταβάλλει το κόστος μετακίνησης, που είναι δυσβάσταχτο, ενώ έχει σταματήσει να πληρώνει τη μισθοδοσία τους εδώ και οχτώ μήνες. Επιπλέον δεν τηρεί τις προβλέψεις της νομοθεσίας για φύλακες και νυχτοφύλακες.
Οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας δεν είναι τυχαίες
«Οι μεθοδεύσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Εχουν να κάνουν με τη δράση του σωματείου, που αντιπάλεψε τον εργασιακό μεσαίωνα που είχε επιβάλει ο εργοδότης», αναφέρει το κλαδικό Συνδικάτο. Οπως τονίζει, η εργοδοσία στην προσπάθειά της να βγάλει από τη μέση το σωματείο έχει τη στήριξη όλων των βιομηχάνων του κλάδου, καθώς το συγκεκριμένο σωματείο αποτελεί παράδειγμα για τους εργαζόμενους: «Συμβάλλει στη δημιουργία και τη ενδυνάμωση σωματείων σε όλη τη χώρα, στην κατάθεση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, είναι παράδειγμα κοινής δράσης Ελλήνων και μεταναστών εργατών», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Το Συνδικάτο απαιτεί από το υπουργείο, τις αρμόδιες υπηρεσίες, την τοπική διοίκηση, να πάρουν θέση και να παρέμβουν μπροστά στις πρακτικές τις εργοδοσίας. «Τους καθιστούμε υπεύθυνους για την ασφάλεια των μελών του ΔΣ του σωματείου». Καλεί επίσης τα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να εμποδίσουν τις μεθοδεύσεις «πριν γίνουν κανόνας για όλους τους εργασιακούς χώρους».
http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: