Τρίτη, Ιουνίου 27, 2017

Στάση εργασίας στη CYTA

Σε τετράωρη στάση εργασίας, 10.00-14.00, προχωρούν αύριο (Τρίτη) οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών CYTA ενάντια στην εντατικοποίηση και την απαξίωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων από την εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι ζητούν μεταξύ άλλων παύση των αναγκαστικών μετακινήσεων, πλήρη ενημέρωση των εργαζομένων για το μέλλον της εταιρείας και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 


Χαρακτηριστικό της εντατικοποίησης είναι ότι μέσα σε μια εβδομάδα ένας εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει όλα τα πιθανά πόστα, ενώ συχνά καλείται να καλύψει κενά, με αναγκαστική μετακίνηση υπό την απειλή της απόλυσης. Η «ευελιξία» τόσο στο αντικείμενο εργασίας όσο και στα ωράρια έχουν οδηγήσει αρκετούς εργαζόμενους στην παραίτηση. Συγκεκριμένα τον τελευταίο χρόνο έχουν αποχωρήσει 104 άτομα από την εταιρεία, όπως μας πληροφορεί ο Βαγγέλης Κολτσίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Cyta Hellas, δημιουργώντας δυσαναπλήρωτα λειτουργικά κενά. 

«Οι αναγκαστικές μετακινήσεις συναδέλφων μεταξύ τμημάτων, υπό την απειλή της απόλυσης, και το κλείσιμο καταστημάτων χωρίς ενημέρωση των εργαζομένων είναι πολύ σύνηθες το τελευταία διάστημα. Για παράδειγμα, στο κατάστημα του Ηρακλείου στην Κρήτη, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα που διαθέτει η εταιρεία στην Ελλάδα, μέχρι πρόσφατα δούλευαν μόνο τέσσερις άνθρωποι, με σπαστό ωράριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναμονή 40 λεπτών. Κάποια στιγμή λοιπόν η εργοδοσία αποφάσισε την αναπλήρωση μόνο μίας θέσης αναγκάζοντας έναν τεχνικό πεδίου να μετακινηθεί στο κατάστημα, δημιουργώντας όμως έτσι "τρύπα" σε άλλο τμήμα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Βαγγέλης Κολτσίδης. 

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων CYTA Hellas γίνεται λόγος για «μπαράζ κινήσεων πανικού», ενώ καταγγέλλεται η εργοδότρια εταιρεία για απαξίωση των εκπροσώπων του σωματείου. Μάλιστα τονίζεται ότι οι αναγκαστικές μετακινήσεις, το κλείσιμο καταστημάτων και η μη ενημέρωση του θεσμικού οργάνου των εργαζομένων για τις εξελίξεις στην εταιρεία σχετίζονται με την επικείμενη πώλησή της.

«Προκειμένου να καταφέρουν να κάνουν "ελκυστικό" το προς πώληση προϊόν προσπαθούν να ρίξουν το κόστος, κλείνοντας καταστήματα και μειώνοντας τον αριθμό των εργαζομένων. Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα οποία κάλλιστα θα ποδοπατηθούν για να γίνουμε αρεστοί στον νέο επενδυτή-αγοραστή» προσθέτει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, τονίζοντας ότι σε πρόσφατες συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων με την εργοδοσία υπήρξαν «χτυπήματα στο τραπέζι, φωνές και προκλήσεις σε επίλυση των διαφορών με σωματική βία, μέχρι και την ξεκάθαρη προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά του σωματείου από τον γενικό διευθυντή που αποκάλεσε τα μέλη του Δ.Σ. ψεύτες και απαίτησε να αλλάξουμε την τελευταία ανακοίνωση γιατί δεν του άρεσε». Διαλεκτή Αγγελή 
http://www.efsyn.gr/ 


ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μόνο στην cyta το εντοπίζετε το φαινόμενο; Να 'ναι καλά οι φιλελέ κυβερνήσεις.