Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017

#GDTrial: Γιάννης Λιάκος: «Η αστυνομία απείχε μόλις ένα μέτρο. Δεν έκαναν κάτι, αδιαφόρησαν»

Της Ειρήνης Προμπονά για το Κόκκινο:

Παράλληλα στην αίθουσα του δικαστηρίου αύριο θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο GUE/NGL προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της δίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσής Αυγής».

Στην 166η δικάσιμο της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η κατάθεση της πρώην δημοτικής συμβούλου Μαρίας Κουβέλη και η συνεδρίαση συνεχίστηκε, αμέσως μετά την προγραμματισμένη δίωρη στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων, με την κατάθεση του φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκου.


Οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL Άντζελα Βαλίνα (Ισπανία, Ενωμένη Αριστερά) και Χέλμουτ Σολτς (Γερμανία, Die Linke) θα παρακολουθήσουν την Παρασκευή το πρωί (9.00- 11.00) την ακροαματική διαδικασία και αμέσως μετά θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ έξω από τον χώρο των φυλακών. Οι δύο ευρωβουλευτές της GUE/NGL θα έχουν επαφές με εκπροσώπους των δικηγόρων των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, του Παρατηρητηρίου της Δίκης της ΧΑ και της πρωτοβουλίας Jail Golden Dawn, ώστε να έχουν πληρέστερη ενημέρωση για την πορεία της δίκης.

Στόχος της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της GUE/NGL, που πραγματοποιείται έπειτα από πρόταση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, ώστε να διεθνοποιηθεί η  υπόθεση, να αποκαλυφθεί η εγκληματική φύση του νεοναζισμού και να αποτραπεί κάθε προσπάθεια ανοχής και νομιμοποίησής του στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Κατάθεση Γιάννη Λιάκου-166η δικάσιμος

Την βίαιη  επίθεση που δέχτηκαν δυο φωτορεπόρτερ η Συμέλα Παντζαρτζή και η Λουϊζα Γκουλιαμάκη από ομάδα περίπου 10 χρυσαυγιτών έξω από το Εφετείο τον Ιούλιο του 2014 περιέγραψε την Τετάρτη στο Εφετείο ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Λιάκος.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ 200 χρυσαυγίτες περίπου είχαν μαζευτεί έξω απ το Εφετείο κατά την μεταγωγή των Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού.

«Φώναζαν “αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι” και προσπάθησαν να σπάσουν την φωτογραφική μηχανή της Συμέλας. Μετά μας έσπρωξαν βίαια και χτύπησαν την Συμέλα στην λεκάνη με κλωτσιά και την Λουΐζα με γροθιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού». Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας: «Φαντάζομαι ότι η αστυνομία μπορούσε να αντιληφθεί την επίθεση σε εμάς απείχαν μόλις ένα μέτρο. Δεν έκαναν κάτι, αδιαφόρησαν».

Ο μάρτυρας περιέγραψε τα άτομα  «είχαν ομοιόμορφη αμφίεση, ήταν γυμνασμένοι, ενεργούσαν από κοινού, ως ομάδα». Ο χρυσαυγίτης που χτύπησε την Συμέλα « ήταν 1,90 ύψος, με μαύρο μπλουζάκι με τα διακριτικά της ΧΑ, ηλικίας 35-40 ετών».

«Αν»…αν ήτανε οι μπάμιες κρουασάν

Πραγματικά εξουθενωτική υπήρξε η εξέταση της υπεράσπισης στην Μαρία Κουβέλη, πρωην δημοτική σύμβουλο στον δήμο Αθηναίων. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της εξέτασης είχε ολοκληρωθεί από προηγούμενη δικάσιμο με τα συντριπτικά στοιχεία κατά της ΧΑ να μην επιδέχονται αμφισβήτηση, οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν …ο,τι περνάει απ’ το χέρι τους προκειμένου να κουράσουν την μάρτυρα με παρελκυστικές ερωτήσεις όπως οι παρακάτω:

«Αν φορέσω μπλουζάκι της ΔΗΜΑΡ, που είναι συλλεκτικό και προβώ σε βίαιη ενέργεια, τι θα είναι;» ρώτησε ενας συνήγορος. «Aν έχω σύνδρομο ντάουν,  είμαι αλλοδαπός και έρχομαι σε εσάς και αποκρύπτω ότι σκότωσα τη γυναίκα μου... Αναφέρομαι στη δράση μεμονωμένων ατόμων. Δεν θα αντιδράσω, αν μου σκοτώσει τα σκυλιά;»

Ευτυχώς, προς ανακούφιση όλων μας -λόγω του αγαπημένου και πλήρους νοήματος άσματος- που δεν ρώτησαν οι συνήγοροι «Αν… αν ήτανε οι μπάμιες κρουασάν» γιατί δεν θα ήταν σωστό για το τραγούδι.

Συνήγορος: Αν σας έκαναν τηλεφωνική καταγγελία βίας και σας έλεγε κάποιος αλλοδαπός ότι (ο δράστης) φορούσε μπλουζάκι της ΧΑ; Αυτό ήταν τεκμήριο αληθοφάνειας για εσάς;

Μάρτυς: Εγώ αναφέρομαι στις καταγραφές του Δικτύου. Από τη στιγμή που τα θύματα λένε κάτι τέτοιο, δεν έχω κανένα στοιχείο για να το αμφισβητήσω.

Συνήγορος: Αν δηλαδή εγώ πάρω μπλουζάκι της ΔΗΜΑΡ, μάλλον αυτό αφήστε το, γιατί έχει συλλεκτική αξία, και προβώ σε ενέργεια, σημαίνει ότι...

Πρόεδρος: Δεν απαντάτε.

Υπενθυμίζεται πως η μάρτυς είχε αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου ένταξης μεταναστών του δήμου Αθηναίων. Από το 2011 και μετά, τα κρούσματα επιθέσεων ρατσιστικής βίας ήταν τόσα πολλά, που επιπλέον η δομή του δήμου συμμετείχε ως παρατηρητής στο δίκτυο καταγραφής ρατσιστικής βίας που συστάθηκε με την πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οι ερωτήσεις επαναλαμβάνονταν, ώσπου ήρθε ξανά η ερώτηση που αφορά την ρατσιστική βία και η μάρτυρας υπομονετικά περιέγραψε με παράδειγμα:

Μάρτυς: Αν εγώ βρίσκομαι στο σπίτι μου και κάποιος μπεί μέσα και με χτυπήσει, τότε μιλάμε για βία...αν έρθει και μου επιτεθεί γιατί είμαι ξένη, μετανάστρια, έχω άλλο χρώμα δέρματος και με κάνει μαύρη στο ξύλο, αυτό είναι ρατσιστική βία.

Και τότε ακούστηκε, αν και χαμηλόφωνα, το σχόλιο συνηγόρου από τα έδρανα της υπεράσπισης: «Μα έτσι κι αλλιώς μαύροι είναι» σχόλιο που προκάλεσε το γέλιο στους συναδέλφους του.

Ένα ακόμα σημείο από την εξέταση είναι το ακόλουθο:

Συνήγορος: Υπάρχει στον Δήμο αντίστοιχη καταγραφή Ελλήνων θυμάτων βίας;

Μάρτυς: Όχι. Δεν έχουν απαγορευτεί όμως. Αν κάποιος πιθανώς ερχόταν, το Δίκτυο θα έπαιρνε την καταγγελία. Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου ρατσιστικές επιθέσεις κατά Ελλήνων. Γνωρίζω ότι έχουν γίνει στο εξωτερικό, στη Γερμανία, στην Αμερική, όπου υπάρχουν αντίστοιχες ομάδες όπως εδώ της Χ.Α., οι οποίες καταφέρονται κατά Ελλήνων στην αλλοδαπή.

Η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης συνεχίζεται σήμερα στον Κορυδαλλό με την κατάθεση του φωτορεπόρτερ Μ. Λώλου. Παράλληλα συνεχίζεται η δίωρη στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων όπου το δικαστήριο θα διακόψει (11-13:00 μ.μ.) και θα συνεχίσει κανονικά αμέσως μετά την λήξη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: