Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017

Αμφιλεγόμενο δικαστή ορίζει η Μέι για την έρευνα στον πύργο Grenfell

Τον αμφιλεγόμενο συνταξιούχο δικαστή Μάρτιν Μουρ-Μπικ ορίζει την Πέμπτη η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, με σκοπό να ηγηθεί των ερευνών για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στον πύργο Grenfell του Λονδίνου, παρά τις αρχικές ανησυχίες από άλλα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Η πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή έρευνας για την πυρκαγιά την επομένη του δυστυχήματος στον πύργο Grenfell, τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Ιουνίου, η οποία εκδηλώθηκε στο 24ώροφο κτίριο παγιδεύοντας τους ενοίκους του στα κρεβάτια τους την ώρα που κοιμούνταν.


Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε ότι ο συνταξιούχος εφέτης Μάρτιν Μουρ-Μπικ θα οριστεί αργότερα την Πέμπτη επικεφαλής της έρευνας. Ο Μουρ-Μπικ διετέλεσε δικαστής περισσότερα από 20 χρόνια και συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη θέση του εφέτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times, μέλη του στενού επιτελείου της Μέι είχαν εκφράσει αρχικά ανησυχίες για το συγκεκριμένο πρόσωπο, καθώς είχε αποφασίσει υπέρ του δημοτικού συμβουλίου της βρετανικής πρωτεύουσας στη δικαστική του διαμάχη με μια ανύπαντρη μητέρα πέντε παιδιών, η οποία είχε αρνηθεί να μετεγκατασταθεί μακριά από το σπίτι της, σε μια πόλη βορείως του Λονδίνου. Τελικά η απόφαση αυτή είχε ανατραπεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι οικογένειες οι οποίες επέζησαν μετά την πυρκαγιά στο κτίριο εργατικών κατοικιών του Grenfell έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι θα υποχρεωθούν να μετεγκατασταθούν μακριά από την περιοχή του Κένσινγκτον στο Λονδίνο.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αγνοούνται ή θεωρούνται νεκροί έπειτα από την πυρκαγιά. Ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα γίνει γνωστός μόνο όταν οι αρχές ολοκληρώσουν τη μακάβρια επιχείρηση αναζήτησης και αναγνώρισης των θυμάτων, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ως το τέλος του χρόνου.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: