Τρίτη, Ιουνίου 06, 2017

Σύλληψη εργαζόμενης της NSA για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις

Εξωτερική υπάλληλος της NSA συνελήφθη στις ΗΠΑ, μετά τη διαρροή απόρρητου εγγράφου σχετικά με την προσπάθεια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές.

Η Ριάλιτι Γουίνερ, που εργαζόταν ως εξωτερικός συνεργάτης στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, αντιμετωπίζει κατηγορίες για την υπόθεση διότι κατηγορείται πως εκτύπωσε έγγραφο το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο Ρώσοι χάκερ εισέβαλαν στα προγράμματα της ψηφοφορίας και προσπάθησαν να παραβιάσουν τα συστήματα. Σύμφωνα με τις αρχές ευθύνεται για τη διαρροή στα ΜΜΕ, διότι εκείνη και άλλα πέντε άτομα είναι οι μόνοι που το έχουν εκτυπώσει.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής επιθεώρησης που επικαλείται απόρρητο έγγραφο της NSA, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διεξήγαν «κυβερνο-κατασκοπία εναντίον αμερικανικής εταιρείας τον Αύγουστο του 2016, προφανώς με σκοπό να αποκτήσουν πληροφορίες για τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούνται στις εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκτήθηκαν τον Απρίλιο του 2017».

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μέχρι στιγμής δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, αρνήθηκε κάθε κατηγορία, λέγοντας ότι το Κρεμλίνο «δεν βλέπει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να δικαιολογεί την πληροφορία αυτή» και πως η Μόσχα αρνείται «την πιθανότητα» να βρίσκεται πίσω από κάτι τέτοιο η ρωσική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Intercept», η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών διεξήγαγε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε τουλάχιστον έναν προμηθευτή λογισμικού για την ψηφοφορία στις ΗΠΑ και έστειλε κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phising) σε περισσότερους από εκατό τοπικούς εκλογικούς αξιωματούχους λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

«Οι δράστες», γράφει, «έστειλαν δοκιμαστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ανύπαρκτους λογαριασμούς φαινομεντικά σχετικούς με απόντες ψηφοφόρους, πράγμα που εκτιμάται ότι είχε στόχο να μιμηθεί τις νόμιμες υπηρεσίες».

Το έγγραφο της NSA δεν αναφέρει σαφώς κανένα κράτος ως υπεύθυνο για την επίθεση.

Ωστόσο οι πληροφορίες που διέρρευσαν φαίνεται να πηγαίνουν βαθύτερα από όσα ήξεραν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μέχρι σήμερα σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις.

Η έκθεση των αμερικανικών αρχών ανέφερε ότι «ρωσικές μυστικές υπηρεσίας απέκτησαν και διατήρησαν πρόσβαση σε δεδομένα πολλών αμερικανικών Πολιτειών και τοπικών εκλογικών συμβουλίων» και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας «τα συστήματα που στόχευσαν οι Ρώσοι δράστες δεν είχαν σχέση με την ψηφοφορία».

Ο ρόλος της Γουίνερ

Η Γουίνερ, τρεις μόλις ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, είχε αστειευτεί στην αδελφή της στο Facebook, λέγοντας πως οι προσπάθειες της Μόσχας να επηρεάσει τις εκλογές μοιάζουν με τον πρωταθλητισμό.

«Όταν γίνουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ολυμπιακή άρση βαρών θα είναι το εθνικό άθλημα», είχε γράψει.

Επτά μήνες αργότερα, η 25χρονη Γουίνερ συνελήφθη από το FBI και οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι τον περασμένο μήνα η Γουίνερ, που εργαζόταν στην εργολαβική εταιρεία αμυντικών συστημάτων Pluribus International Corporation, τυπούσε ένα έγγραφο της NSA, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς πώς η Ρωσία είχε παρέμβει σε μηχάνημα ψηφοφορίας στη Φλόριντα και μέσω αυτού προσπαθούσε να παραβιάσει τα τοπικά εκλογικά συστήματα πριν από την ψηφοφορία του Νοεμβρίου.

Αν και οι ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχουν καταγραφεί με λεπτομέρειες από τις αμερικανικές αρχές, θεωρήθηκε ότι δεν επηρεάστηκε η καταμέτρηση των ψήφων, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της Ρωσίας για διείσδυση.

Ποια είναι

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Guardian, η Γουίνερ μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία συμμετέχει έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του Ντόναλντ Τραμπ και των πολιτικών που ακολουθεί, τόσο στο μεταναστευτικό και στο θέμα του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, όσο στο θέμα του κλίματος.

Η Γουίνερ είναι γλωσσολόγος (μιλάει φαρσί, ντάρι και παστούν) και έχει υπηρετήσει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όπου εργάστηκε ως μεταφράστρια.

Πηγή: The Intercept, The Guardian, Associated Press
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
6-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: