Τρίτη, Ιουνίου 20, 2017

To Brexit ξεκίνησε: Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι;

Την ισχυρή αντίθεση εννέα χωρών της Ευρώπης στo συμβιβασμό με το Ηνωμένο Βασίλειο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίηθηκε και που παρουσιάζει ο Guardian. 

Τα 2/3 των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η Ένωση θα πρέπει να κρατήσει σκληρή γραμμή στο Brexit, ενώ το 65% των ερωτηθέντων σε Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία και Πολωνία λένε ότι ναι μεν η Ευρώπη θα πρέπει να κρατήσει μια καλή σχέση με τη Βρετανία, δεν θα πρέπει, δε, να συμβιβαστεί με τις βασικές αρχές που επιθυμεί να κρατήσει η χώρα.


Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 18% των ερωτηθέντων στις εννέα χώρες πιστεύει το αντίθετο, ότι η Κομισιόν θα πρέπει να έχει στόχο να κρατήσει τη χώρα όσο γίνεται πιο κοντά, συγκριτικά με το 49% των ερωτηθέντων στη Βρετανία.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες των εννέα χωρών στην έρευνα, το 57% εκτιμά ότι η ΕΕ έχει αποδυναμωθεί από το Brexit. Το 46% αισθάνεται ότι η έξοδος της Βρετανίας θα είναι αρνητική για την Ένωση, πεποίθηση την οποία ασπάζεται το 70% των Βρετανών.

Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία έδωσε αναμφισβήτητα μια ώθηση στην Ένωση, ενώ και η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται ταχύτερα από αυτήν του Ηνωμένου Βασιλείου ή των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Έρευνα του κέντρου Pew της Αμερικής, που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα, έδειξε ότι το 63% των ερωτηθέντων στις δέκα ευρωπαϊκές χώρες έχει θετική άποψη για την ΕΕ και μόνο το 18% επιθυμεί να αποχωρήσει η χώρα τους από την ευρωπαϊκή οικογένεια, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2016.

Επίσης, η έρευνα εντόπισε σημαντικές διαφορές για τη γενική πεποίθηση απέναντι στην ΕΕ, ανάμεσα στο ευρύ κοινό και στην πολιτική ελίτ. Η ελίτ, αποτελούμενη από πολιτικούς, επιχειρηματικούς ηγέτες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, δηλώνουν ευνοημένοι από την Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ακόμη, μεγάλο κενό ανάμεσα στο ευρύ κοινό και στην ελίτ σχετικά με το μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι το εν λόγω ζήτημα έπληξε έντονα τη χώρα, ενώ σχεδόν τα 3/4 θεωρούν ότι θα έπρεπε να υπάρχει ανάλογο μερίδιο βάρους στην προσφυγική κρίση και στις άλλες χώρες.

Συνολικά, η εν λόγω έρευνα αποκάλυψε ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το μισό (58%) της κοινής γνώμης στις δέκα χώρες πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει από την ΕΕ και άλλη χώρα, έως το τέλος της δεκαετίας. 

Τι πιστεύουν οι Έλληνες 

Το 48% των Ελλήνων παραδέχονται ότι ένα μέλος της οικογένειάς τους αναγκάστηκε να δανειστεί χρήματα την προηγούμενη χρονιά για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως το φαγητό, οι λογαριασμοί, το νοίκι ή το δάνειο, ενώ το 31% αποκάλυψε ότι ένα μέλος της οικογένειας αναγκάστηκε να πορευτεί χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Το 22% είπε ότι μοιράστηκε τη διαμονή με συγγενείς ή φίλους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως οι περισσότεροι Έλληνες ερωτηθέντες και συγκεκριμένα το 62% επέλεξε τον όριο «οικονομική κρίση» για να περιγράψει το πώς βλέπει την ΕΕ, ενώ κοντά στο ένα τρίτο (32%) είπαν ότι η οικονομική λιτότητα ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία της Ένωσης.

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου
IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: