Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2017

Ξέπλυμα μέσω Bitcoin: Ρωσικό ενδιαφέρον για τη σύλληψη στη Χαλκιδική

Ρωσικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και επισήμως για τον Ρώσο μεγαλομαφιόζο Αλεξάντερ Βίνικ, που συνελήφθη στη Χαλκιδική, ως "εγκέφαλος", ενός τεράστιου διαδικτυακού "πλυντηρίου" που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, από όλο τον κόσμο και με τζίρο 4 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Ο 38χρονος Ρώσος που αναζητούσε χρόνια το FBI ήρθε στην Ελλάδα, πριν 10 ημέρες,  με την σύζυγό του και τα παιδιά του και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη και μαζί μετέβησαν για τις διακοπές τους σε 5αστερο ξενοδοχείο της Χαλκιδικής.

Από εκείνη την στιγμή ο διεθνώς διωκόμενος άντρας βρέθηκε στο στόχαστρο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το FBI, στήθηκε μία καλά οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση.
Ο Αλεξάντερ Βίνικ, «εγκέφαλος» του μεγαλύτερου διαδικτυακού «πλυντηρίου» βρώμικου χρήματος στον κόσμο, έπαιρνε τα μέτρα του όμως και ανοιγόκλεινε συχνά το κινητό του τηλέφωνο μέσω του οποίου έμπαινε στον ιστότοπο που είχε δημιουργήσει και έλεγχε συχνά τις κινήσεις.
Από τη Καλιφόρνια οι αμερικανικές Αρχές είχαν «κλειδώσει» τις στιγμές που το έπραττε αυτό, όμως είχαν ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές, οπωσδήποτε η σύλληψη να γίνει αστραπιαία και όταν ο δράστης θα είχε ανοιχτό το κινητό του τηλέφωνο για να μπορέσουν να το ερευνήσουν, κάτι που μετά από πολύωρη παρακολούθηση αστυνομικών του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατέστη δυνατό και έτσι η σύλληψη έγινε σε φάση που είχε ανοίξει το κινητό του και το περιεργαζόταν.
Η υπόθεση ωστόσο λόγω και των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και του πολύ μεγάλου ποσού, φαίνεται ότι δεν θα τελειώσει εδώ.
'Ηδη η Ρωσία έχει δείξει ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο συλληφθέντα, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο.
Αρχικά η ρωσική πρεσβεία,  επιβεβαίωσε την σύλληψη. "Επιβεβαιώνουμε το γεγονός της κράτησης, η οποία συνέβη χθες (σ.σ. την Τετάρτη)", ανέφερε η πρεσβεία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Η πρεσβεία πρόσθεσε ότι όλα τα απαραίτητα βήματα αναφορικά με το ζήτημα θα γίνουν από το ρωσικό γενικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη.
"Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και τον Ρώσο υπήκοο για να διασφαλίσουμε ότι του παρέχονται τα νόμιμα δικαιώματά του", σημειώνεται.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα με ανάρτησή της στην σελίδα που διατηρεί στο facebook ανέφερε ότι το ζήτημα "έχει δρομολογηθεί".
Το ξέπλυμα και τα Bitcoin
Ο 38χρονος από το 2011 διευθύνει εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστότοπους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου 7 εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων (bit coin) και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατομμυρίων bit coin.
Αστυνομικοί της Ασφάλειας εντόπισαν και συνέλαβαν τον 38χρονο το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή της Χαλκιδικής, ενώ στην κατοχή του και σε έρευνα που ακολούθησε με την συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο tablet, 5 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ένας δρομολογητής (router), μία φωτογραφική μηχανή και 4 πιστωτικές κάρτες.
Οι συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα είναι δημόσιες, αλλά οι κάτοχοι των νομισμάτων και οι αποδέκτες των συναλλαγών δεν είναι. Οι συναλλαγές είναι σε μεγάλο βαθμό μη ανιχνεύσιμες και παρέχουν στους καταναλωτές εικονικών νομισμάτων υψηλό βαθμό ανωνυμίας.
Επομένως, το δίκτυο εικονικού νομίσματος είναι πιθανό να χρησιμοποιείται για συναλλαγές, οι οποίες συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Η κατάχρηση αυτή μπορεί να σας επηρεάσει, καθώς υπηρεσίες επιβολής του νόμου μπορεί να αποφασίσουν να κλείσουν πλατφόρμες ανταλλαγής και να εμποδίσουν την πρόσβαση στα κεφάλαια ή τη χρήση των κεφαλαίων που ενδέχεται να τηρούν οι πλατφόρμες για τους καταναλωτές.
Τα ανταλλακτήρια bitcoin στις ΗΠΑ υπόκεινται στον Νόμο περί Τραπεζικής Μυστικότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συλλέγουν λεπτομερείς πληροφορίες ταυτοποίησης των χρηστών τους. Κάθε φορά που ένας παράνομος φορέας μετατρέπει τα bitcoins του σε τοπικό νόμισμα μέσω ενός από αυτά τα ανταλλακτήρια, μπορεί να αναγνωριστεί. Επιπλέον, ύποπτες δραστηριότητες, όπως μεγάλες συναλλαγές ή καταθέσεις από πορτοφόλια bitcoin που ανήκουν σε «κακούς» δρώντες επισημαίνονται και διερευνούνται αυτόματα. Τα ανταλλακτήρια, βάσει του νόμου, υποχρεούνται να παρέχουν τα εν λόγω αρχεία στις αρχές, όταν χρειάζεται.
Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ διεθνώς για την σύλληψη του Βίνικ
Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον και από τα διεθνή ΜΜΕ για την σύλληψη του Βίνικ, πρωτίστως των αμερικανικών ΜΜΕ, αλλά και του Reuters και του BBC, αφού η δράση του ήταν διεθνής και έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters το σύστημα συναλλαγής με bitcoins «έπεσε» για τουλάχιστον μία ημέρα μόλις συνελήφθη ο Βίνικ, ενώ το πόσο σημαντικό είναι να εξεταστεί από τις Αρχές, το φανερώνει η ίδια η «εχεμύθεια» συναλλαγών του συστήματος από το οποίο δύσκολα μπορούν να προδοθούν φυσικά πρόσωπα… αφού οι χρήστες χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και γι αυτό αποτελεί ένα πολύ έξυπνο και διαδεδομένο πλέον τρόπο ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος», που δεν ελέγχεται με κανένα τρόπο και από κανένα κράτος του κόσμου…

http://news247.gr/ 


ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: