Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2017

Δικαστική «αβάντα» στις ορέξεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών

Δεν φαίνεται να υπάρχει θεραπεία απέναντι στο μπαράζ αντεργατικών αποφάσεων δικαστηρίων. Σειρά, αυτή τη φορά, του Εφετείου Αθηνών να «δικαιώσει» τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών απορρίπτοντας αγωγή της Ομοσπονδίας των εργαζομένων ενάντια στο «κούρεμα» των εισοδημάτων τους

Την ώρα που δημοσιολογούντες, δικαστικές ενώσεις και πολιτικοί εκπρόσωποι αυτού που παλαιότερα ονομάζαμε «βαθύ κράτος» αγωνιούν για... τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη, έχει χαθεί το μέτρημα στις αντεργατικές αποφάσεις δικαστηρίων.


Αποφάσεις που, ενώ περνούν στα «ψιλά» των ανησυχούντων ΜΜΕ, καταρρακώνουν ακόμα περισσότερο το ήδη τρωθέν κύρος του θεσμού για τον οποίο, πολλές φορές, δίκαιο (μοιάζει να) είναι το συμφέρον της εργοδοσίας.

Θυμίζουμε ενδεικτικά ότι πρόσφατα, ο Άρειος Πάγος, αποφάσισε ότι όταν ένας εργοδότης επικαλείται «οικονομική δυσπραγία» και «εξαιρετικά δυσμενείς περιστάσεις», οι απλήρωτοι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους!

Λίγο νωρίτερα, σε μια ακόμα ακραία έκφραση ταξικής μεροληψίας, το ίδιο δικαστήριο είχε κρίνει ότι όταν ένας εργοδότης δεν καταβάλλει τις δεδουλευμένες αποδοχές σε έναν μισθωτό, έστω και μακροχρόνια, αυτή η ενέργεια από μόνη της «δεν αρκεί να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του μισθωτού, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσει αυτόν (σ.σ.: τον μισθωτό) σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει την καταβολή σ’ αυτόν της αποζημίωσης απόλυσης».

Την Δευτέρα 24 Ιουλίου, το Εφετείο Αθηνών πρόσθεσε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντεργατικών αποφάσεων της τελευταίας περιόδου: Απέρριψε, ως αβάσιμη, την αγωγή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΟΣΝΙΕ), η οποία εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική υγειά και όλα τα ιδρύματα της χώρας, κατά των απαράδεκτων αποφάσεων του ΟΜΕΔ του περσινού Ιούνη (2016).

Με τις εν λόγω αποφάσεις, οι οποίες επικύρωσαν την κλαδική σύμβαση που πρότειναν οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι στις κλινικές έχασαν μεγάλο μέρος των αποδοχών τους, με πρόφαση τις υποχρεωτικές εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ στις οποίες υποχρεώθηκαν οι ιδιοκτήτες κλινικών.

Μειώσεις έως και 45% στα εισοδήματα των εργαζομένων

Συγκεκριμένα, καταργήθηκε το επίδομα εξομάλυνσης και απαιτήθηκε από τους εργαζόμενους που το έλαβαν αναδρομικά για το 2016 η επιστροφή του (ποσό που αντιστοιχεί σε 900 έως 3.000 ευρώ!) ενώ επιβλήθηκε νέα μείωση στο βασικό μισθό κατά 0,5%, καταργήθηκε το 5ήμερο και παγιώθηκε ο μισθολογικός διαχωρισμός νέων και παλιών εργαζομένων.

«Οι αποφάσεις του ΟΜΕΔ το 2016 έφεραν στον κλάδο μειώσεις ακόμα και της τάξης του 45% και διαχωρισμό μεταξύ νέων και παλιών εργαζομένων, την ώρα που η κερδοφορία στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της χωράς είναι τεράστια», τονίζει στο Left.gr ο αντιπρόεδρος ΟΣΝΙΕ, Κων/νος Κρέτσης.

Τη Δευτέρα, απορρίφθηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών η αγωγή της Ομοσπονδία κατά της Διαιτητικής Απόφασης του ΟΜΕΔ «που οδήγησε τον κλάδο σε πρωτοφανείς μισθολογικές μειώσεις, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε παράλογες αδικίες και ανισότητες».

Σύμφωνα με τον κ. Κρέτση, η ΟΣΝΙΕ, στην αγωγή της, υποστήριξε ότι οι δύο μνημονιακές διαιτητικές αποφάσεις, της Τριμελούς και της Πενταμελούς Επιτροπής Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, στήριξαν την αιτιολόγησή τους σε μία αυθαίρετη νομοθεσία, «η οποία δεν συνάδει με το Ελληνικό Σύνταγμα» και ζητούσε την άμεση ακύρωσή τους.

Η εργοδοσία του εν λόγω κλάδου, πριν ακόμα την προχθεσινή απόφαση του Εφετείου, είχε αξιοποιήσει την περσινή του ΟΜΕΔ για να επιβάλει μειώσεις μισθών, κατά μέσο όρο 10 - 15% σε ιδιωτικές κλινικές. Μάλιστα,  όπως λέει ο κ. Κρέτσης, αρκετοί κλινικάρχες παρουσίασαν ως φιλεργατική την... μείωση των επιχειρησιακών συμβάσεων αφού ήταν μικρότερη από αυτή που προέβλεπε η απαράδεκτη απόφαση του ΟΜΕΔ! Ωστόσο, μετά την απόρριψη της αγωγής των εργαζομένων από το Εφετείο, η Ομοσπονδία φοβάται περαιτέρω αποθράσυνση της εργοδοσίας.

Για παράδειγμα, στο «Υγεία», το  επίδομα εξομάλυνσης, αντί να καταργηθεί, μετατράπηκε σε «οικειοθελή παραχώρηση», η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να σταματήσει προκαλώντας τεράστια μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων...
Η ταξική μεροληψία δεν πάει διακοπές

«Οι Εφέτες δικαστές δυστυχώς απέρριψαν με μια γρήγορη απόφαση την αγωγή της ΟΣΝΙΕ, εν μέσω καλοκαιριού, την ώρα που οι περισσότεροι εργαζόμενοι λείπουν με την καλοκαιρινή τους άδεια. Γιατί άραγε?»: Το εύλογο ερώτημα του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας ο οποίος σχολιάζει πώς η δικαιοσύνη αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους έρμαια στα δόντια των εργοδοτών.

Η απόφαση αυτή (όπως και οι προηγούμενες του ΟΜΕΔ ο οποίος, υποτίθεται πώς πρέπει να προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων) είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Συλλόγου Κλινικαρχών Ελλάδος (ΣΕΚ) ο οποίος εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικών κλινικών της χώρας: Υγεία, Ευρωκλινική, Ιατρικό Κέντρο, Ιασώ, Μητέρα, Mediterraneo, Metropolitan, Euromedica κ.α.

Όλα αυτά, τονίζει ο κ. Κρέτσης, είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών νόμων που μεθοδικά, στα πλαίσια ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, διέλυσαν την εργατική νομοθεσία μετατρέποντάς τη σε εργοδοτικό εργαλείο πίεσης και εκβιασμού των εργαζομένων. Μία ακόμα πτυχή του σχεδίου αυτού, όπως προαναφέραμε, αποτελούν και οι διαδοχικές αντεργατικές αποφάσεις των δικαστηρίων που σε μια επίδειξη δύναμης «νομιμοποιούν» την απλήρωτη εργασία την ίδια ώρα που η επίσχεση εργασίας ως αντίδραση οδηγεί σε απόλυση! 

«Η εργασιακή εικόνα του κλάδου συνθέτει ένα ετερόκλητο μωσαϊκό απώλειας εισοδημάτων και δικαιωμάτων με μόνιμα θύματα τους εργαζόμενους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της, την οποία υπογράφουν εκτός από τον κ. Κρέτση, ο γενικός γραμματέας της ΟΣΝΙΕ, Ν. Ακάκιος και το μέλος του Δ.Σ. της ΟΣΝΙΕ, Π. Μαυροειδής, η Αδέσμευτη Αγωνιστική Κίνηση.

Όπως τονίζει η συνδικαλιστική παράταξη, «η διάκριση παλαιών και νέων εργαζομένων έχει ήδη ανοίξει την κερκόπορτα της δραστικής μείωσης των μισθών των παλαιών εργαζομένων και όσα επιδόματα είχαν περισώσει οι προηγούμενες συμβάσεις (αν δεν έχουν ήδη περιοριστεί) έχουν μετατραπεί σε οικειοθελείς παροχές. Οι εργοδότες θέλουν να παίξουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι αλλά δε θα τους κάνουμε το χατίρι. Μόνο ενημερωμένοι και ενωμένοι μπορούμε να δώσουμε την απάντηση σε όλα αυτά».

Η Αδέσμευτη Αγωνιστική Κίνηση «παραμένει αδέσμευτη και συνεχώς δυναμώνει την αγωνιστική της παρουσία στους εργασιακούς χώρους». Από τις θέσεις ευθύνης που κατέχει στην Ομοσπονδία και σε συνεργασία με όλα τα Σωματεία, δηλώνει έτοιμη «να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων για τη μνημονιακή λαίλαπα».

Παράλληλα, έχοντας διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις στοχεύει στη δημιουργία, μαζί με την πλειοψηφία των εργαζομένων, μιας πλατφόρμας, ώστε «να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες για νέα κλαδική σύμβαση που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου».


Τάσος Γιαννόπουλος


LEFT.GR

ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: