Παρασκευή, Ιουλίου 21, 2017

Αυστρία προς Ιταλία για προσφυγες: «κρατήστε τους στη Λαμπεντούζα»

Στη διαμάχη με τη Ρώμη για το προσφυγικό επανέρχεται η Βιέννη, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς -υποψήφιο καγκελάριο με το μεγαλύτερο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές- να καλεί την Ιταλία να «σταματήσει» τις μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ιταλικά νησιά στη χερσόνησο, και από εκεί βορειότερα στην Ευρώπη.
«Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας» λέει ο Κουρτς, δείχνοντας ξανά σε ενδεχόμενο κλείσιμο του περάσματος Μπρένερ.


Μετά τη συνάντηση του Κουρτς με τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, ο αυστριακός πολιτικός μίλησε για «αυξανόμενη επιβάρυνση» στην κεντρική Ευρώπη εξαιτίας των προσφυγικών ροών στην Ιταλία και, ανοικτά, κάλεσε τη Ρώμη «να σταματήσει τη μεταφορά παράνομων μεταναστών από τα ιταλικά νησιά όπως η Λαμπεντούζα στην ιταλική ενδοχώρα, επειδή στη συνέχεια κινούνται προς βορρά». 

Επιπλέον, συνέχισε ο Κουρτς, «αυτό έχει ως συνέπεια να ξεκινούν για την Ευρώπη όλο και περισσότεροι, να κερδίζουν όλο και πιο πολλά χρήματα οι διακινητές, και να πνίγονται όλο και περισσότεροι».

Για μία ακόμη φορά ο Κουρτς επανέλαβε την πάγια θέση του πως «η διάσωση στη Μεσόγειο δεν επιτρέπεται να συνδέεται με ένα εισιτήριο για την Κεντρική Ευρώπη» και πως «είναι σημαντικά ευκολότερο να γίνει η απώθηση κάποιου, όταν έχει σταματήσει στα σύνορα, από ό,τι όταν ήδη έχει εγκατασταθεί στη Βιέννη ή κάπου αλλού».

Ο αυστριακός υπουργός παραδέχθηκε πως στο θέμα της διακοπής της μεταφοράς από τα νησιά στην ενδοχώρα «ακόμη δεν είναι της ίδιας άποψης» με τον ιταλό ομόλογό του, ο οποίος από την πλευρά του δεν έκανε δηλώσεις. 

Ο Αλφάνο δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τις συνομιλίες τους, των οποίων το κλίμα ο Κουρτς, ενόψει και των πρόσφατων εντάσεων μεταξύ Βιέννης και Ρώμης, χαρακτήρισε ως «κανονικό».

Μόλις την Τρίτη, η ιταλική κυβέρνηση είχε εκφράσει την έκπληξή της για τις προειδοποιήσεις ότι διευκολύνει την προέλαση προσφύγων προς το Βορρά, που είχε απευθύνει προς τη Ρώμη από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας πως «η Αυστρία θα προστατεύσει τα σύνορά της προς την Ιταλία στο Πέρασμα Μπρένερ».

Ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Σάντρο Γκότζι διαβεβαίωνε σε δηλώσεις του πως η κατάσταση στο Μπρένερ είναι ομαλή, και παρέπεμπε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προ δεκαημέρου ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι «κατά την οποία είχε λυθεί το θέμα του Μπρένερ».

Ο ίδιος υπενθύμιζε πως ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επαινέσει την καλή συνεργασία της Ιταλίας με την Αυστρία και είχε χαρακτηρίσει ως «παρεξήγηση» τις εμφανιζόμενες ως προθέσεις της Αυστρίας να αποστείλει άρματα μάχης στο Μπρένερ, στα σύνορα με την Ιταλία.

Σε μία προσπάθεια του να κατευνάσει τα πνεύματα μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει προ δεκαημέρου οι ανακοινώσεις του Αυστριακού υπουργού Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ για προετοιμασίες της Βιέννης για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα αυστροιταλικά σύνορα, ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν είχε αποσαφηνίσει πως προς το παρόν η Αυστρία δεν θα προβαίνει σε ελέγχους στο πέρασμα Μπρένερ και δεν επίκειται αποστολή αρωγής του αυστριακού ομοσπονδιακού στρατού.

Ο Κρίστιαν Κερν είχε διαβεβαιώσει πως, παρά τον υψηλό αριθμό προσφύγων στην Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει αλλάξει καθόλου ο αριθμός των αφίξεων στην Αυστρία και αυτό δείχνει την εξαιρετική δουλειά των ιταλικών αρχών και την καλή συνεργασία με την Ιταλία, ενώ δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι ιταλικές αρχές δεν ελέγχουν την κατάσταση.

Κανονικά, το θέμα της σημερινής επίσκεψης του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών στη Βιέννη ήταν η παρουσίαση από μέρους του των προτεραιοτήτων που θα θέσει η Ιταλία, διαδεχόμενη το 2018 την Αυστρία στην Προεδρία του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: