Παρασκευή, Ιουλίου 21, 2017

Washigton Post: Ανησυχεί ο Τραμπ για τη δράση του ανεξάρτητου ανακριτή

Οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναζητούν τρόπους, προκειμένου να περιορίσουν την δράση του ανεξάρτητου ανακριτή με εισαγγελικές αρμοδιότητες Ρόμπερτ Μιούλερ, στην έρευνα που διεξάγει για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα του 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post.”
Η ομάδα νομικών συμβούλων του Τραμπ προσπαθεί ν' αναπτύξει μία νομική επιχειρηματολογία γύρω από το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων του Μιούλερ, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την ποινική απαλλαγή συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση για τις εξελίξεις.


Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ρωτήσει τους συμβούλους του, σχετικά με την εξουσία που έχει για την απαλλαγή συμβούλων του, μελών της οικογένειας του, αλλά ακόμη και του ίδιου του, του εαυτού, σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται για την Ρωσία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Από την πλευρά της, η νομική ομάδα του Αμερικανού προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Ωστόσο, ένας από τους συμβούλους του, δήλωσε ότι ο πρόεδρος εξέφρασε απλά την περιέργεια του να κατανοήσει το εύρος των εξουσιών που έχει αναφορικά με την απαλλαγή προσώπων, όπως επίσης και τα όρια της έρευνας που διεξάγει ο Μιούλερ. “Η υπόθεση αυτή, δεν είναι στην λογική, ανυπομονώ ν' απαλλάξω τον εαυτό μου,” δήλωσε χαρακτηριστικά σύμβουλος του Τραμπ.

Καθώς η έρευνα για την Ρωσία προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, οι δικηγόροι του Τραμπ, προσπαθούν να την παρακολουθήσουν και να διαπιστώσουν το ακριβές πλαίσιο της διεξαγωγής της, ενώ από την άλλη μεριά, διατυπώνουν ερωτήσεις σχετικά με τα όρια που μπορεί να προσλάβει.

Παράλληλα, οι νομικοί σύμβουλοι του Τραμπ συγκροτούν μία λίστα με τα πιθανά σημεία σύγκρουσης συμφερόντων αναφορικά με τις δραστηριότητες του Μίλερ, καθώς τα σημεία αυτά μπορούν ν' αξιοποιηθούν νομικά, παρεμποδίζοντας την διεξαγωγή της έρευνας, σύμφωνα με αρκετούς νομικούς συμβούλους του Αμερικανού προέδρου.

Μία πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί από έναν υπουργό Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, προκειμένου ν' απομακρύνει έναν ανεξάρτητο ανακριτή από τα καθήκοντά του, μέσω της επίκλησης κανονισμών του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο Τραμπ φέρεται να έχει ενοχληθεί από το ενδεχόμενο, η έρευνα του Μιούλερ να επεκταθεί στα οικονομικά του ιδίου και της οικογένειας του. Ο εκνευρισμός του Τραμπ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προέρχεται από την πληροφόρηση που έχει λάβει σχετικά με τις ερωτήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του. Η διασύνδεση της έρευνας που γίνεται για το ενδεχόμενο συνωμοσίας της προεκλογικής του εκστρατείας με την Ρωσία και των επιχειρηματικών συμφωνιών, που ο ίδιος έχει υπογράψει σε βάθος χρόνου, εκτιμάται ότι αποτελεί την αιτία του εκνευρισμού του Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πει σε συμβούλους του, πως έχει ενοχληθεί αφού έμαθε ότι ο Μιούλερ θα έχει πρόσβαση στις φορολογικές επιστροφές που έλαβε ο ίδιος για αρκετά χρόνια. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τις επιστροφές φόρου που έλαβε, ισχυριζόμενος αρχικά ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο καθώς τελούσε υπό λογιστικό έλεγχο, ενώ μετά υποσχέθηκε ότι θα το πράξει μόλις ολοκληρωθεί ένας έλεγχος των αμερικανικών φορολογικών αρχών (IRS). Όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι από την εποχή του Τζίμι Κάρτερ έχουν δημοσιοποιήσει τις φορολογικές επιστροφές τους.

Η κατάσταση για τη νομική ομάδα του Τραμπ φαίνεται να γίνεται πιο δύσκολη, μετά τις πληροφορίες για την χθεσινή παραίτηση του Μαρκ Κοράλο, εκπροσώπου της νομικής ομάδας, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν λάβει γνώση για την παραίτησή του. Ο ίδιος, δεν ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες για άμεσο σχολιασμό των εξελίξεων.

“Εάν γίνεται διερεύνηση για το ενδεχόμενο συνωμοσίας με την Ρωσία, οι επιστροφές φόρου του προέδρου θα πρέπει να παραμείνουν εκτός των ορίων της έρευνας αυτής,” δήλωσε χαρακτηριστικά σύμβουλος του Τραμπ.

Ο Τζέι Σέκουλοου, ένας από τους ιδιώτες δικηγόρους του Τραμπ, τόνισε στην διάρκεια χθεσινής συνέντευξης του, ότι τόσο ο πρόεδρος, όσο και η νομική του ομάδα έχουν την πρόθεση να καταστήσουν σαφές ότι ο Μιούλερ θα παραμείνει εντός του πλαισίου της έρευνας του, ως ανεξάρτητος ανακριτής. Ο Σέκουλοου διευκρίνισε ότι αν κριθεί αναγκαίο θα διατυπωθούν παράπονα και προς τον ίδιο τον Μιούλερ, για τον τρόπο που διεξάγει την έρευνά του. “Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος ανησυχεί για το κλίμα στο γραφείο του ειδικού ανακριτή, αλλά και το ενδεχόμενο αλλαγών στο εύρος της έρευνας που πραγματοποιεί. Το εύρος της έρευνας θα πρέπει να παραμείνει ενός της εντολής που έχει ληφθεί για την διεξαγωγή της. Στην περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από το αρχικό πλαίσιο, θα διατυπώσουμε την αντίθεσή μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέκουλοου.

Ο ίδιος δικηγόρος, επικαλέστηκε αναφορές του Bloomberg News σύμφωνα με τις οποίες, ο Μιούλερ διερευνά μερικές από τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Τραμπ. Σε αυτές, συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση ενός Ρώσου ολιγάρχη ο οποίος είχε αγοράσει μία βίλα από τον Τραμπ, στο Παλμ Μπιτς. Η πώληση της βίλας έγινε για το ποσό των 95 εκατομμυρίων δολαρίων, το 2008. “Γίνεται λόγος για την πώληση ακίνητης περιουσίας στο Παλμ Μπιτς, πριν από αρκετά χρόνια. Κατά την άποψη μου, αυτό είναι εκτός του πλαισίου μιας νόμιμης έρευνας,” τόνισε ο Σέκουλοου.

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει ως “κυνήγι μαγισσών” την έρευνα του FBI για το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας και της Ρωσίας. Ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έρχεται αντιμέτωπος με μία πανίσχυρη ερευνητική ομάδα που έχει πρόσβαση στην διερεύνηση κάθε πιθανού αδικήματος, Μεταξύ αυτών, το ενδεχόμενο φορολογικής εξαπάτησης, η διάθεση ψευδών πληροφοριών σε ομοσπονδιακούς πράκτορες, αλλά και η προσπάθεια εμπλοκής στην έρευνα.

“Πρόκειται για μία υπόθεση Κεν Σταρ επί 1.000 φορές,” δήλωσε δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση, αναφερόμενος στον ανεξάρτητο ανακριτή, που διεξήγαγε την έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. “Φυσικά και θα επεκταθεί στα οικονομικά του,” τόνισε ο ίδιος.

Μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ από τον Τραμπ, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ρόζενσταϊν προχώρησε με γραπτή εντολή στον διορισμό του Μιούλερ, ως υπεύθυνου για την διεξαγωγή της έρευνας, από το FBI.

Η εντολή αυτή, δίνει στον Μίλερ την δυνατότητα διερεύνησης πιθανών δεσμών μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας όπως “κι όλων των ζητημάτων που προκύπτουν ή ενδέχεται να προκύψουν άμεσα από την διεξαγωγή της έρευνας,” αλλά και οποιονδήποτε εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε σχέση με την έρευνα όπως ψευδορκία ή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Από την διεξαγωγή της έρευνας έχει αυτοεξαιρεθεί ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς για τον οποίο έχουν δημοσιοποιηθεί πληροφορίες προεκλογικών συναντήσεών του, με Ρώσους αξιωματούχους.

Πηγή: The Washington Post - ΑΠΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ" ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ? (ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ, ΤΣΑΤΑΝΗ, ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΣ, ΣΑΝΙΔΑΣ, ΚΤΛ).
ΜΗΠΩΣ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΑΣΟΝΟΦΑΣΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΣΕΞΙΣΤΗ, ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟΧΑΡΕΣ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΧΙΛΑΡΙ?