Πέμπτη, Αυγούστου 10, 2017

Σε 700.000 αυξήθηκαν τα μολυσμένα αυγά στη Βρετανία

Νέες διαστάσεις παίρνει στη Μεγάλη Βρετανία το διατροφικό σκάνδαλο των μολυσμένων με το επικίνδυνο εντομοκτόνο Fipronil αυγών, που από την περασμένη εβδομάδα έχει προκαλέσει σάλο στην Ευρώπη, και αποτελεί αντικείμενο ποινικών ερευνών στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

«Είναι πιθανό ο αριθμός των αυγών που έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι πιο κοντά στις 700.000 απ' ό,τι στις 21.000 που πιστεύαμε προηγουμένως πως είχαμε εισαγάγει», ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας. «Αυτό αντιπροσωπεύει το 0,007% των αυγών που καταναλώνονται κάθε χρόνο» στη χώρα, πρόσθεσε.


Τα αυγά αυτά δεν πωλήθηκαν κατευθείαν στο κοινό, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή προϊόντων τροφίμων, ιδιαίτερα γαρνιτούρες για σάντουιτς και άλλα προϊόντα ψυγείου όπως σαλάτες.

«Πολλά από τα αυγά αυτά αναμίχθηκαν με άλλα αυγά που δεν προέρχονται από τα συγκεκριμένα ορνιθοτροφεία, έτσι τα υπολείμματα του fipronil έχουν αραιώσει πολύ», διευκρίνισε η υπηρεσία.

Αν και είναι «πολύ απίθανο τα αυγά να δημιουργούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», τα προϊόντα που τα περιέχουν και δεν έχουν ακόμη καταναλωθεί θα αποσυρθούν από τα ράφια, υπογράμμισε.

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Στο μεταξύ, στο Βέλγιο η εισαγγελία της Αμβέρσας αναφέρει σε μια σύντομη ανακοίνωσή της πως «στο πλαίσιο της υπόθεσης fipronil διεξάγονται αυτή τη στιγμή πολλές έρευνες». Η εισαγγελία αρνούνταν μέχρι τώρα να γνωστοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία για τη διεξαγόμενη έρευνα.

«Έρευνες διεξάγονται στην Ολλανδία, από κοινού με τους Βέλγους», δήλωσε από την πλευρά της η Μαρίεκε φαν ντερ Μόλεν, εκπρόσωπος της ολλανδικής εισαγγελίας. Υπό κατηγορία βρίσκονται δύο εταιρείες, η ολλανδική ChickFriend, ειδικευμένη στον απολύμανση ορνιθοτροφείων, και η βελγική προμηθεύτριά της Poultry-Vision.

Οι έρευνες διεξάγονται ενώ ο Βέλγος υπουργός Γεωργίας Ντενί Ντικάρμ κατηγόρησε χθες την Ολλανδία ότι αντιμετώπισε με ελαφρότητα τις πληροφορίες αναφορικά με την παρουσία fipronil στα ορνιθοτροφεία της χώρας, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγούς αυγών στον κόσμο. Υποστήριξε πως μια πληροφορία προς αυτή την κατεύθυνση είχαν λάβει οι ολλανδικές αρχές ήδη από τον Νοέμβριο 2016, κάτι που η Χάγη αμφισβήτησε.

Σύμφωνα με την Het Laatste Nieuws, στόχοι των ερευνών είναι οκτώ διευθύνσεις στη Φλάνδρα του βόρειου Βελγίου. Η φλαμανδική εφημερίδα αναφέρει πως πρόκειται κυρίως για εταιρείες εξειδικευμένες στην απολύμανση των ορνιθοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Το διεθνές σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών, η οποία προέρχεται από το Βέλγιο και την Ολλανδία, καθώς και από τη Γερμανία, όπου ενέχονται μερικά ορνιθοτροφεία, έχει επιπτώσεις σε άλλες πέντε χώρες της Ευρώπης στις οποίες παραδόθηκαν τα αυγά αυτά: στη Γαλλία, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Βρετανία και στο Λουξεμβούργο.

«Αβγοπόλεμος Βελγίου - Ολλανδίας»

Παράλληλα, στην έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Βελγίου και Ολλανδίας αναφέρεται σήμερα ο βελγικός Τύπος. Άρθρο της φλαμανδικής De Τijd, υπό τον τίτλο «Αβγοπόλεμος μεταξύ Βελγίου-Ολλανδίας», ισχυρίζεται ότι το Βέλγιο επιχειρεί να μεταθέσει στις ολλανδικές αρχές τις ευθύνες για το διεθνές σκάνδαλο με τη μόλυνση των αβγών.

Σύμφωνα με την De Tijd, το Βέλγιο κατηγορεί την Ολλανδία ότι είπε ψέματα και απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με την ουσία fipronil που καταπολεμά τις ψείρες και τα τσιμπούρια στα κοτόπουλα, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στα νεφρά, το ήπαρ και τον θυρεοειδή.

Υπενθυμίζεται ότι το Βέλγιο βρέθηκε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στο στόχαστρο για την ολιγωρία που επέδειξε σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό της επίμαχης δηλητηριώδους ουσίας στα αβγά που παρήγαγε και στη συνέχεια εξήγαγε, η οποία τελικά εισήλθε στην ευρωπαϊκή διατροφική αλυσίδα μέσω μιας μικρής φάρμας στην Φλάνδρα με αποτέλεσμα να βάλουν στη συνέχεια «λουκέτο» - για προληπτικούς λόγους -εκατοντάδες ορνιθοτροφεία.

Σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, οι Βέλγοι κατηγορούν τώρα τις ολλανδικές αρχές ότι εφόσον οι εταιρείες που παράγουν και διακινούν το δηλητήριο βρίσκονται στην Ολλανδία, ήταν εκείνες που έπρεπε να παράσχουν έγκαιρα τις αναγκαίες πληροφορίες για την επικινδυνότητα της ουσίας, κάτι που όμως δεν έπραξαν με αποτέλεσμα να χαθεί κρίσιμος χρόνος. Από την πλευρά τους οι ολλανδικές αρχές επιφυλάσσονται να εκδώσουν επίσημη ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα κατά την διάρκεια της ημέρας. http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: