Πέμπτη, Αυγούστου 03, 2017

Σκουπιδοκηλίδα μεγέθους χώρας επιπλέει στον Ειρηνικό

Μια τεράστια σκουπιδοκηλίδα ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Νότιου Ειρηνικού. Όπως εκτιμούν η έκτασή της φτάνει το ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μίλια, δηλαδή όσο μια χώρα σαν το Μεξικό.

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Μουρ, ιδρυτή του Algalita Research Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ως αντικείμενο την εξεύρεση λύσεων για το σοβαρό πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης, έχουν ανακαλύψει «τεράστιες ποσότητες πλαστικών τα δείγματα των οποίων μοιάζουν με μια παρόμοια ανακάλυψη που είχαμε κάνει στον Βόρειο Ειρηνικό, πριν από δέκα χρόνια».


Αυτές οι τεράστιες σκουπιδοκηλίδες δημιουργούνται από τις φυσικές δίνες των ωκεανών, δηλαδή κυκλικά ρεύματα που προκαλούνται από τον συνδυασμό των αέριων μαζών και της φυσικής κίνησης του πλανήτη.

Καθώς οι δίνες μετακινούν κυκλικά τα θαλάσσια ύδατα έως τα βάθη των ωκεανών, ανασύρουν στην επιφάνεια της θάλασσας σκουπίδια και πλαστικά που με τα χρόνια είχαν καταλήξει στον βυθό. Εξαιτίας αυτής της κυκλικής κίνησης των υδάτων, τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών και πλαστικων συγκεντρώνονται τελικά σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον ωκεανογράφο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, Έρικ φαν Σέμπιλ, η ανακάλυψη της σκουπιδοκηλίδας στον Νότιο Ειρηνικό είναι μια ευκαιρία να μελετηθεί η διασπορά των πλαστικών και των σκουπιδιών σε αυτήν τη θάλασσα, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα.

«Έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για τα πλαστικά στον Νότιο Ειρηνικό», εξηγεί. «Σχεδόν κανείς δεν πηγαίνει εκεί και δεν έχει μελετηθεί σχεδόν καθόλου».

Η διεξαγωγή ερευνών είναι απολύτως αναγκαία, διότι το 91% των πλαστικών δεν ανακυκλώνονται και όλο και μεγαλύτερες ποσότητες φτάνουν στους ωκεανούς, προκαλώντας αναπόδραστες βλάβες στην άγρια ζωή και συνολικά στο περιβάλλον.

Το 90% των θαλάσσιων πουλιών τρέφονται με σκουπίδια, οι θαλάσσιες χελώνες και άλλα θαλάσσια ζώα παγιδεύονται σ' αυτά, ενώ η νήσος Χέντερσον στον Νότιο Ειρηνικό έχει χαρακτηριστεί το πλέον ρυπασμένο νησί με 38 εκατομμύρια κομμάτια σκουπιδιών στην επιφάνειά του.

Πηγή: TheEarthSite.com 
efsyn.gr 


ΠΡΕΖΑ TV
3-8-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: