Πέμπτη, Αυγούστου 03, 2017

Απορρίπτει τις κατηγορίες για χειραγώγηση εκλογών ο Μαδούρο

Τις καταγγελίες για πειραγμένα εκλογικά αποτελέσματα στις αμφιλεγόμενες εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Βενεζουέλα για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά ο Νικολάς Μαδούρο.

Εν μέσω νέου γύρου σφοδρών επικρίσεων και απειλών για πρόσθετες τιμωρητικές κυρώσεις από το σύνολο σχεδόν της διεθνούς κοινότητας, ο Βενεζουελάνος πρόεδρος κατηγόρησε την αρμόδια εταιρεία ότι υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ να θέσουν υπό αμφισβήτηση το Σώμα, που θα εδραιώσει ένα ακόμα σθεναρό σοσιαλιστικό κράτος.


Στην πρώτη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Συνέλευσης χθες βράδυ, ο Μαδούρο όχι μόνο επέμεινε στην επίσημη καταμέτρηση των 8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, δηλαδή το 41,5% των εγγεγραμμένων, αλλά ισχυρίστηκε ότι επιπλέον 2 εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν ψηφίσει αν δεν είχαν αποκλειστεί από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Πάντως ο ίδιος δεν παρουσίασε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για τα λεγόμενά του σχετικά με την εκλογική διαδικασία, τα οποία επιδοκίμασαν με χειροκρότημα τα περίπου 500 άτομα που εκλέχθηκαν στο Σώμα της Συνέλευσης.

Ωστόσο, χθες ο επικεφαλής της εταιρείας πληροφορικής Smartmatic, που παρέχει συσκευές και λογισμικό ηλεκτρονικών ψηφοφοριών στη Βενεζουέλα από το 2004, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μαζική χειραγώγηση» των στοιχείων για τη συμμετοχή.

Δήλωσε δε, πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, «η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και σ’ αυτήν που ανακοινώθηκε από τις Αρχές είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφοι».

Η αντιπολίτευση, η οποία να μποϊκόταρε τις εκλογές ανέβαλε για σήμερα τη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνει, ώστε να εμποδίσει και ει δυνατόν να ακυρώσει τη συγκρότηση της Συνέλευσης, την οποία αποκαλεί «Συντακτική Απάτη».

Το σώμα είναι εξουσιοδοτημένο να ξαναγράψει το σύνταγμα της Βενεζουέλας και ο Μαδούρο δεσμεύεται ότι θα το χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει τους αντιπάλους του και να στερεώσει το σοσιαλιστικό σύστημα.

efsyn.gr 


ΠΡΕΖΑ TV
3-8-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: