Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Η κυβέρνηση γνώριζε τις ελλείψεις στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στα Κύθηρα από το Μάιο!

Από τον περασμένο Μάη γνώριζαν η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές το μέγεθος των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια σε Λακωνία και Κύθηρα. Πιο συγκεκριμένα, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» είχε αναδείξει έγκαιρα και είχε προειδοποιήσει, όπως υπενθυμίζει με χτεσινή της ανακοίνωση, για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν οι ελλείψεις στις δομές πυροπροστασίας αυτών των περιοχών. Παρ' όλα αυτά, δεν έγινε τίποτα που να μπορούσε να αποσοβήσει τις καταστροφές σε Μάνη και Κύθηρα. 

Το Μάη, λοιπόν, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» Λακωνίας - Κυθήρων έστειλε έγγραφο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, αναφέροντας πως «η Πυροσβεστική δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συμβάντων, καθότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό είναι τέτοιες που δυσκολεύουν τη διεκπεραίωση του έργου μας και την επιτυχία της αποστολής μας». Υπογράμμιζε δε: «Τα προβλήματα σάς είναι γνωστά, όπως γνωστές σάς είναι και οι διαχρονικά συνεχιζόμενες περικοπές της υπηρετούσας δύναμης του νομού (σ.σ. Λακωνίας) σε προσωπικό, όπου παρ' όλες τις περικοπές θέσεων εξακολουθούμε να έχουμε κενά σε προσωπικό. Η Λακωνία βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών και βλάστησης και, το κυριότερο, έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη περιοχή».
Στη συνέχεια, η ΕΑΚΠ ζητούσε πολύ συγκεκριμένα τα εξής:
-- Την κάλυψη των κενών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου (ΠΚ) Κυθήρων με μόνιμο προσωπικό καθότι διαθέτει έντονη τουριστική δραστηριότητα και πλούσιο φυσικό κάλλος και ως νησί είναι εξαιρετικά δύσκολη η όποια ενίσχυση δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα.
-- Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών που υπάρχουν στην πυρασφάλεια της χώρας και του νομού Λακωνίας.
-- Την άμεση αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ΠΥ) Σπάρτης σε σταθμό Β΄ Τάξης.
-- Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Γυθείου (λόγω της μετακίνησης προσωπικού στους εθελοντικούς σταθμούς έχουν δημιουργηθεί κενά).
-- Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Αρεόπολης.
-- Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Μολάων και πιο συγκεκριμένα με οδηγούς αλλά και την αναβάθμισή της σε σταθμό Γ΄ Τάξης καθότι διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο τομέα ευθύνης στο νομό μετά την ΠΥ Σπάρτης.
-- Την άμεση κάλυψη των κενών της ΠΥ Μολάων με αξιωματικούς, όπου αντί να υπηρετούν τρεις αξιωματικοί, βάσει οργανογράμματος, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο υπηρετούν μόνο δύο και είναι αδύνατον να εφαρμόσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πυροπροστασίας, περιπολικών κ.τ.λ.
-- Την άμεση πρόβλεψη και τον ορισμό θέσης και τοποθέτησης αξιωματικού στο ΠΚ Νεάπολης καθότι οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς γνώριζαν επακριβώς την κατάσταση, ωστόσο δεν έκαναν τίποτα. Ετσι, επιβεβαιώνονται οι εγκληματικές ευθύνες για όσα ακολούθησαν.
Παλινωδίες με μετακινήσεις και μεταθέσεις
Δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω. Στην παρέμβαση της ΕΑΚΠ αναφέρονται μια σειρά ενεργειών που έγιναν στη συνέχεια και που δείχνουν την ανυπαρξία σχεδιασμού. Τονίζει: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε τη διαταγή μετάθεσης, από την ΠΥ Μολάων, δύο οδηγών πενταετούς υποχρέωσης. Το δε Κλιμάκιο της ΠΥ Μολάων (ΠΚ Νεάπολης) απέχει 60 χιλιόμετρα μακριά με κάκιστο οδικό δίκτυο, που περνά μέσα από αρκετά χωριά με χρονικό ορίζοντα αμφότερης άμεσης ενίσχυσης τη μία ώρα».
Το θέμα αυτό αποδεικνύει ότι και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχει επιλέξει να καλύπτει αποσπασματικά με μετακινήσεις, αποσπάσεις και μεταθέσεις τα κενά σε πολλές ΠΥ και ΠΚ της χώρας. Την ίδια μέθοδο εφαρμόζει και για τις ΠΥ και τα ΠΚ της Λακωνίας, στην οποία υπάγεται η υποστελεχωμένη υπηρεσία των Κυθήρων, αναδιανέμοντας το ήδη ελλιπές προσωπικό με συνεχείς εσωτερικές μετακινήσεις, που στην πορεία ανακαλούνται ή αναπληρώνονται με αποσπάσεις από άλλες περιοχές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι:
-- Στις 3/5/2017 στο ΠΚ Κυθήρων, όπου υπάρχει μόνιμη έλλειψη προσωπικού, με διαταγή τοποθετούνται δύο οδηγοί ΠΠΥ (σ.σ. πενταετείς), οι οποίοι μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν σε διάθεση στην ΠΥ Μολάων από τις 11/7/2016.

-- Στις 31/5/2017 με διαταγή αποσπάται στο πεζοπόρο τμήμα της περιφέρειας ένας οδηγός μόνιμος από την ΠΥ Μολάων με αποτέλεσμα να απομείνουν πλέον στην υπηρεσία μόνο δύο μόνιμοι οδηγοί και δύο ΠΠΥ, αριθμός απαγορευτικός για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, με δεδομένο ότι πρέπει να χορηγούνται ρεπό και άδειες.
-- Την 1/6/2017 με άλλη διαταγή μετακινείται ακόμα ένας μάχιμος μόνιμος από την ΠΥ Μολάων, με αποτέλεσμα πλέον να έχει μειωθεί η δύναμη της ΠΥ Μολάων κατά 3 οδηγούς και έναν μάχιμο.
-- Στις 13/6/2017, ως συνέπεια των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν και των προβληματισμών που καταγράφηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες για την επικίνδυνη πλέον αποδυνάμωση της ΠΥ Μολάων και με άλλη διαταγή διατίθεται στην ΠΥ Μολάων εκ νέου ο ένας εκ των δύο οδηγών ΠΠΥ που είχαν μετακινηθεί από την ΠΥ Μολάων προς το ΠΚ Κυθήρων.
-- Στις 15/6/2017 με απόφαση του αρχηγείου αποσπώνται δύο πυροσβέστες από ΠΥ και ΠΚ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προς το ΠΚ Κυθήρων.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων υπηρετούν μόνο 8 μόνιμοι πυροσβέστες (σ.σ. προβλέπεται να είναι 11) από τους οποίους οι 3 έχουν μετακινηθεί πρόσφατα με απόσπαση, 10 πενταετείς και 4 εποχικοί.
    
Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού
Μικρή αναζωπύρωση σημειώθηκε χτες σε υπάρχον μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στα Κύθηρα, στην Μυρτιδιώτισσα, που από την Παρασκευή έχει κάψει πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών. Το μέτωπο βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, όμως δεν απείλησε άμεσα κατοικημένη περιοχή. Στο νησί βρίσκονται σταθερά ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 86 άτομο πεζοπόρο τμήμα. Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν ένα αεροσκάφος «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο «Super Puma». Ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής έχει αρχίσει από προχτές έρευνες για τα αίτια της φωτιάς.
Η πυρκαγιά έχει αναδειχτεί και σε μέτωπο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει υποβαθμίσει τις δυνατότητες της Πυροσβεστικής και να ζητά εξηγήσεις για τις φετινές μισθώσεις ελικοπτέρων. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αντιτείνει ότι η ΝΔ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση και ξεχνά τη δική της πολιτική όταν ήταν κυβέρνηση. Τόσο η τωρινή κυβέρνηση όμως όσο και οι προηγούμενες, συνεχίζουν την πολιτική της υποβάθμισης της προστασίας του περιβάλλοντος και στον τομέα της πυρασφάλειας, με την καταβαράθρωση της πρόληψης και το χτύπημα της καταστολής των δασικών πυρκαγιών με την υποβάθμιση της Πυροσβεστικής.
Φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Τσεκουρίου Πάργας. Επιχειρούσαν 16 πυροσβέστες με έξι οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο, ένα «Καναντέρ» και δύο «PZL»

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=9/8/2017&id=16746&pageNo=13

ΠΡΕΖΑ TV
9-8-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: