Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017

Οι ευθύνες για την καμένη γη στα Κύθηρα

Περισσότερα από 15.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης έχουν καεί από την πυρκαγιά που μαίνεται στα Κύθηρα από την Παρασκευή.

Οι δυνατοί άνεμοι που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση, τα αεροπλάνα που έπρεπε να αποσυρθούν στις βάσεις τους για να ανεφοδιαστούν, οι μορφολογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, η διασπορά δυνάμεων πυρόσβεσης σε άλλα επικίνδυνα πύρινα μέτωπα στη χώρα αποτέλεσαν, σύμφωνα με τους αρμόδιους, τα βασικά αίτια της καταστροφής.


Μιλώντας στα Νέα ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κομηνός τονίζει: «Η μεγάλη καταστροφή έγινε τις επόμενες ημέρες με τις αναζωπυρώσεις. Οι ευθύνες είναι βαριές. Υπήρχαν και μεγάλα κενά στις ρίψεις των αεροπλάνων που αποσύρονταν λόγω βλάβης ή ανεφοδιασμού. Αυτό ευνοούσε την επέκταση της φωτιάς. 

» Στο μεσοδιάστημα γινόταν τέτοια αναζωπύρωση, που δεν μπορούσες να την παλέψεις. Ό,τι γινόταν για μια ώρα από τις ρίψεις των αεροπλάνων πήγαινε χαμένο τις τρεις ώρες του κενού.»

Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι εκτός από τις ελλείψεις υπήρξε επιπλέον καθυστέρηση και στην κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία έγινε ώρες μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση.

Αρμόδιοι της Πυροσβεστικής διευκρίνιζαν ότι τα εναέρια μέσα ουδέποτε εγκατέλειψαν το έργο της κατάσβεσης, αλλά αναγκαστικά έπρεπε να επιστρέψουν στη βάση τους για τον ανεφοδιασμό και τον εντοπισμό τυχόν βλαβών.

Oι εξελίξεις στα μέτωπα

Η πυρκαγιά μαίνεται για τέταρτη μέρα, ενώ το μεγάλο πύρινο μέτωπο βρίσκεται πλέον στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα ενισχύονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Συνολικά επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: