Παρασκευή, Αυγούστου 04, 2017

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την Υγεία\

Κατά πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

«Παρών» ψήφισαν η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι σήμερα Πέμπτη 3 Αυγούστου αναρτήθηκε στην Διαύγεια η προκήρυξη των περίπου 3.000 θέσεων γιατρών και υπόλοιπων υγειονομικών με την έγκριση του ΑΣΕΠ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους γιατρούς και επαγγελματίες υγείας ξεκινά την επόμενη Τρίτη 8 Αυγούστου και ολοκληρώνεται μέχρι τις 25 Αυγούστου, προκειμένου να στελεχώσουν νέες δομές.


Επίσης, ενημέρωσε ότι είναι έτοιμο προσχέδιο αλλαγής οργανογράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ μπορεί να αλλάξει ακόμη και το όνομα ώστε να υπάρξει πλήρης αποκοπή του από το παρελθόν «της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων και της συναλλαγής με τα συμφέροντα».

Όπως είπε, εντός του φθινοπώρου θα είναι σε θέση να νομοθετήσει σχετικά, «για να κλείσει οριστικά αυτή η περίοδος».

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι και ένας κρίσιμος δημόσιος φορέας προστασίας της δημόσιας υγείας και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η εξυγίανση σε αυτόν τον τομέα έχει ξεκινήσει» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός.

Αντιπαράθεση

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων και για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο.

Στις τέσσερις τροπολογίες του νομοσχεδίου προστέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και άλλη μία, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Οι τροπολογίες αφορούν στον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, το πρώτο επίπεδο παροχών υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, και εκ νέου παράταση της θητείας των υπηρετούντων επικουρικών ιατρών σε Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΦΠΥΥ), καθώς και του επικουρικού προσωπικού της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3329/2005 που υπηρετεί επίσης σε ΦΠΥΥ.

Ακόμη έχουν να κάνουν με ρύθμιση θεμάτων μετάταξης προσωπικού που έχει διοριστεί στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ή σε εποπτευόμενους φορείς αυτού για σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους κ.λπ., ρύθμιση θεμάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΑΒ και δαπανών ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Υπουργείου Υγείας, ρύθμιση θεμάτων ΕΟΠΥΥ και άμεση πρόσληψη 150 υπαλλήλων σε προ-αναχωρησιακά κέντρα κράτησης αλλοδαπών κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, επικαλούμενη έκτακτες ανάγκες.

Αλ. Τσίπρας: Εμβληματική η μεταρρύθμιση

«Υλοποιούμε βήμα το βήμα και με σταθερά βήματα ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και βρισκόμαστε σε μια τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα» ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας και πρόσθεσε ότι «η νέα εποχή για τη χώρα πρέπει να χτιστεί από σήμερα και οργανικό κομμάτι αυτής της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια, και να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες με καθολικό τρόπο, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς».

«Το δικό μας αξιακό φορτίο, η πολιτική ταυτότητα και οι αρχές μας είναι εγγεγραμμένες σε κάθε παρέμβαση στην υγεία. Οι κυρίαρχοι κύκλοι συνέδεαν μονοσήμαντα την αξιοπιστία της χώρας με την προθυμία των ηγεσιών της να υπακούουν στους δανειστές. Δεν υπήρξε μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας από την περίοδο 2010 έως 2014, όταν από το βήμα της Βουλής ακούστηκε ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια έπρεπε να τα εφεύρουμε, ότι είναι ευλογία ότι μαζί τα φάγαμε», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.


«Ή αξιοπιστία της χώρας είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπερασπίζεται τους πολίτες της δημοκρατίας και της διαφάνειας και όχι η συγκάλυψη της διαφθοράς. Η καθολική πρόσβαση στα δημόσια αγαθά ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής τάξης ή καταγωγής είναι θεμελιώδης αρχή μίας Ελλάδας που εμείς οραματιζόμστε. Ισότητας και Διακιοσύνης. Δώσαμε και δίνουμε μια μάχη στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά αυτό το όραμα σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας», είπε επίσης.

Προανήγγειλε προσλήψεις στον χώρο της Υγείας

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «τo ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Τοπικών Μονάδων Υγείας θα πλαισιωθεί με το ερευνητικό προσωπικό, ώστε να παρέχουν μία ολοκληρωμένη φροντίδα στους πολίτες. Θα δημιουργηθούν 239 μονάδες σε 65 περιοχές της χώρας. Η κάθε μονάδα θα καλύπτει 10.000 έως 12.000 πολίτες και θα έχει από 10 έως 12 άτομα προσωπικό».

«Προχωράμε σήμερα στην επέκταση της θητείας των επικουρικών ιατρών και του λοιπού προσωπικού, η οποία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου και για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και γιατί αναγνωρίζουμε το έργο που έχουν προσφέρει για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία της χώρας.

Συνάπτουμε πλήρεις συμβάσεις εργασίας για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους των γιατρών του ΕΟΠΠΥ. Δημιουργούμε 465 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσοκομείων. efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: