Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2017

Οι πρόσφυγες θα πληρώσουν τις ζημιές της Ειδομένης!

Από τα παράβολα που καταβάλλουν οι μετανάστες για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών παραμονής θα χρηματοδοτηθεί, κατά παρέκκλιση του σχετικού νόμου, η αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στην Ειδομένη, στους Ευζώνους και στο Πολύκαστρο την περίοδο που η περιοχή ήταν πέρασμα για πρόσφυγες και μετανάστες που ακολουθούσαν τον, ανοιχτό τότε, βαλκανικό διάδρομο προς την Κεντρική Ευρώπη.

Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση.


Η τροπολογία αναφέρεται σε ζημιές «οι οποίες οφείλονται σε πράξεις προσφύγων ή μεταναστών», όπως έχουν καταγραφεί από επιτροπή που συγκρότησε ο Δήμος Παιονίας.

Είναι η δεύτερη φορά που το υπουργείο χρησιμοποιεί τα χρήματα από τα παράβολα των αδειών παραμονής για να χρηματοδοτήσει αποζημιώσεις σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένη παρουσία προσφύγων και μεταναστών.

Τον Φεβρουάριο, άλλη τροπολογία προέβλεπε ότι οι εισφορές από τα παράβολα θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των περιουσιών των κατοίκων της Μόριας της Λέσβου, που ζημιώθηκαν, όπως σημείωνε, από ενέργειες προσφύγων και μεταναστών.

Τότε η τροπολογία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις μεταναστευτικές κοινότητες. Για «απαράδεκτη τροπολογία» είχαν κάνει λόγο η συλλογικότητα Generation 2 και το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) του Δήμου Αθηναίων, που υπενθύμιζαν τη ρητή πρόβλεψη του νόμου πως τα έσοδα από τα παράβολα των αδειών παραμονής χρησιμοποιούνται για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, λειτουργικά έξοδα και δράσεις κοινωνικής ένταξης μεταναστών.

«Οταν τα χρήματα αυτά χρηματοδοτούν άλλες -άσχετες- δραστηριότητες διαιωνίζονται όσα προβλήματα υπάρχουν στις διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης και θα μπορούσαν να λυθούν με στελέχωση, εξοπλισμό κτλ. Εκτός από την υποτίμηση και τον σαφή παραμερισμό που εκδηλώνεται απέναντι σε όσους δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι ανατριχιαστικό το να υπονοείται η λογική της συλλογικής ευθύνης των μεταναστευτικών πληθυσμών, για προβλήματα που προκύπτουν από την αδυναμία των κρατικών μηχανισμών να αντιμετωπίσουν την κρίση», σημείωνε το ΣΕΜ του Δήμου Αθηναίων.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που τονίζει: «Οι ζημιές χρεώνονται στους πρόσφυγες και ο λογαριασμός στους νόμιμους μετανάστες με επιχειρήματα και συμβολισμούς που προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη».

Η τροπολογία ρυθμίζει μεταξύ άλλων ζητήματα αδειοδότησης των προσφυγικών δομών και των εργασιών σ’ αυτές, που γίνεται με ΚΥΑ ύστερα από εισήγηση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, όπως και ζητήματα προμηθειών μέχρι να συσταθεί η οικονομική υπηρεσία του υπουργείου. Δημήτρης Αγγελίδης
 http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: