Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2017

Μορια: Η αστυνομική βία συνεχίστηκε στα κρατητήρια - Οι μπατσοι συνεχιζουν τις ιδιες τακτικες

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για το όργιο αστυνομικής βίας που ακολούθησε την εξέγερση των απελπισμένων προσφύγων στη Μόρια. Τη σκυτάλη των καταγγελιών αυτή τη φορά παίρνει η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτοντας επιπλέον λεπτομέρειες με μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, από συνεντεύξεις 11 ατόμων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου και του ατόμου που νοσηλεύεται, καθώς και από τους δικηγόρους τους.


Ο F., ένας από τους αιτούντες άσυλο που συνελήφθη εκείνη την ημέρα, δήλωσε: «Η αστυνομία έριξε πολλά δακρυγόνα και ένιωσα να πνίγομαι... δέκα αστυνομικοί με χτυπούσαν σε όλο μου το σώμα για τρία λεπτά με τα κλομπ τους. Ημουν πεσμένος στο έδαφος προσπαθώντας να προστατέψω τον εαυτό μου, προσπαθώντας να γίνω όσο πιο μικρός γινόταν... Με χτύπησαν στο δεξί μου χέρι και στο κεφάλι με τα κλομπ και με κλοτσούσαν με τις μπότες τους... Ο αστυνομικός που με πήγε στο περιπολικό έφτυσε στο πρόσωπό μου λέγοντάς μου «ηλίθιε Αφρικανέ»».

Ο N., ένας αιτών άσυλο γύρω στα 30, που συνελήφθη από αστυνομικούς, είπε ότι έφτασε στον καταυλισμό της Μόριας το απόγευμα επιστρέφοντας από μια συνάντηση στη Μυτιλήνη: «...Οταν μπήκα στον καταυλισμό έφτασα μπροστά στο EASO (το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης του Ασύλου). Ενας αστυνομικός με χτύπησε στο πίσω μέρος του λαιμού μου... Γύρισα... και περισσότεροι αστυνομικοί άρχισαν να με χτυπούν τόσο πολύ μέχρι που έπεσα... με πάτησαν... με χτυπούσαν... ώσπου λιποθύμησα... Ξύπνησα στο νοσοκομείο...».

Ο A., ένας άλλος αιτών άσυλο γύρω στα 20, που επίσης συνελήφθη, δήλωσε: «... Οταν βγήκα από το ντους, με συνέλαβε η αστυνομία... με τράβηξαν από τα μαλλιά και με χτύπησαν με γροθιά και με έσυραν στο έδαφος...».

Εξίσου ανατριχιαστικά είναι και όσα περιγράφουν για τις συνθήκες κράτησης στο τμήμα όπου οδηγήθηκαν και τα οποία φτάνουν στα όρια του βασανισμού.

Πολλοί από τους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι αστυνομικοί τούς έβαλαν πλαστικές χειροπέδες στα χέρια πολύ σφιχτά, προκαλώντας τους έντονο πόνο.

Οι ίδιοι είπαν ότι έμειναν καθισμένοι στο πάτωμα για πέντε έως έξι ώρες με τα χέρια πίσω από την πλάτη τους και πως δεν τους προσφέρθηκε τροφή ή νερό και δεν επιτρεπόταν να επισκεφθούν την τουαλέτα.

Σπασμένος καρπός

Ο Β., περίπου 20 χρόνων, δήλωσε ότι ο καρπός του ράγισε όταν τον χτύπησαν κατά τη σύλληψή του, «...έβαλαν πλαστικές χειροπέδες... μας πονούσε πολύ και μερικά άτομα ούρησαν πάνω τους. Ημουν... με τις πλαστικές χειροπέδες και είχα σπασμένο καρπό...».

Δύο από τους ερωτηθέντες αιτούντες άσυλο κατήγγειλαν ότι είχαν υποστεί κακομεταχείριση στα κελιά του αστυνομικού τμήματος της Μυτιλήνης.

Οπως επισημαίνουν, παρότι ζήτησαν ιατρική βοήθεια η αστυνομία καθυστέρησε να τους παραπέμψει στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης είδαν ανοιχτές πληγές στο σώμα ενός από τους ερωτηθέντες, ενώ ένα άλλο άτομο είχε το χέρι του σε γύψο. Οι συνεντευξιαζόμενοι δήλωσαν ότι οι τραυματισμοί τους είναι αποτέλεσμα του ξυλοδαρμού από αστυνομικούς.

Γιώργος Παγούδης
 http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: