Πέμπτη, Αυγούστου 03, 2017

«Πράσινο φως» για να πάει στη φυλακή ο λογιστής του Άουσβιτς

Η κατάσταση της υγείας του λογιστή του Άουσβιτς Όσκαρ Γκρένινγκ του επιτρέπει να ξεκινήσει να εκτίει την ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί, ανέφεραν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές, έπειτα από μια ιατρική εξέταση του 96χρονου.

Ο Όσκαρ Γκρένινγκ καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης το 2015 για συνέργειά του στην αποστολή, την άνοιξη του 1944,300.000 Εβραίων της Ουγγαρίας στους θαλάμους αερίων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Αουσβιτς.

Δεν έχει ξεκινήσει όμως να εκτίει την ποινή του καθώς ο δικηγόρος του άσκησε έφεση – αν και το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση τον Νοέμβριο του 2015 – και έχει από τότε καθυστερήσει η διαδικασία επιστροφής των δικαστικών φακέλων, τόνισε η Κάθριν Σέφκερ, μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο Ανόβερο.

Οι εισαγγελικές αρχές απέρριψαν το αίτημα του Γκρένινγκ για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, καθώς σύμφωνα με μια ιατρική αξιολόγηση μπορεί να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή.

«Έπειτα από μια επίσημη ιατρική γνώμη που λάβαμε, εκτιμούμε ο κύριος Γκρένινγκ είναι σε θέση να οδηγηθεί στην φυλακή», τόνισε η Σέφκερ.

«Ένας 96χρονος έχει φυσικούς περιορισμούς, αλλά αν λάβει μια κατάλληλη ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη στην φυλακή ή σε σωφρονιστικό ίδρυμα, είναι σε θέση να εκτίσει ποινή φυλάκισης», πρόσθεσε.Ο δικηγόρος όμως του Γκρένινγκ, Χανς Χόλτερμαν δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο πελάτης του δεν μπορεί να επιζήσει στην φυλακή.

«Θα ζητήσουμε την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο», τόνισε ο Χόλτερμαν.

«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια κατάλληλη εκτίμηση (της υγείας του Γκρένινγκ) η οποία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα», επισήμανε.

Ο Οσκαρ Γκρένινγκ κατατάχθηκε στα Waffen SS το 1941 και μεταφέρθηκε στη διοίκηση του στρατοπέδου του Αουσβιτς το 1942, σε ηλικία 21 ετών. documentonews
ΠΡΕΖΑ TV
3-8-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: