Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017

Επίθεση «μισθοφόρων» καταγγέλλει ο Μαδούρο

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαμηνύει ότι ο στρατός κατέπνιξε την ανταρσία μικρής ομάδας παραστρατιωτικών στη Βενεζουέλα, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο από τους δράστες, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε δέκα συλλήψεις.

Ο Νικολάς Μαδούρο υποστήριξε ότι ο στρατός απώθησε μια«τρομοκρατική επίθεση» εναντίον στρατιωτικής βάσης που πραγματοποιήθηκε από «μισθοφόρους», ορισμένοι από τους οποίους εξακολουθούν σήμερα να καταζητούνται.

«Μια εικοσαριά μισθοφόροι» επιτέθηκαν πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής σε μια στρατιωτική βάση στη βόρεια Βενεζουέλα, στη Βαλένσια (180 χλμ. δυτικά του Καράκας) εξήγησε χθες το βράδυ ο σοσιαλιστής πρόεδρος, ο οποίος εδώ και τέσσερις μήνες αντιμετωπίζει διαδηλώσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 125 ανθρώπους.


Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο ίδιος απέρριψε τον χαρακτηρισμό στρατιωτική «εξέγερση» για την κίνηση αυτή και έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική επίθεση» χρηματοδοτημένη, όπως είπε, από την Μπογοτά και το Μαϊάμι. Ένας αξιωματικός, ο οποίος χαρακτηρίστηκε λιποτάκτης, περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων. «Δίνει πληροφορίες», όπως και οι επτά συγκρατούμενοί του, συνέχισε συγχαίροντας τις ένοπλες δυνάμεις για την «άμεση αντίδρασή» τους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να καταζητούν «ένα τμήμα της ομάδας που κατάφερε να πάρει μερικά όπλα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρατούμενοι ομολόγησαν πως στρατολογήθηκαν «από μέλη της βενεζουελανής άκρας δεξιάς που βρίσκονται σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις».

Το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του υπόπτου αναφέροντας πως πρόκειται για έναν «χαμηλόβαθμο αξιωματικό που είχε αποταχθεί από τον στρατό πριν από τρία χρόνια για προδοσία της πατρίδας και εξέγερση» και είχε καταφύγει στο Μαϊάμι.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χεσούς Σουάρες Τσούριο υποστήριξε πως η επιχείρηση είχε «χρηματοδοτηθεί από τη δεξιά και τους συνεργάτες της, είχε χρηματοδοτηθεί από τη βορειοαμερικανική αυτοκρατορία», δηλαδή τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ζήτησε «την αλήθεια» γι' αυτό το επεισόδιο και καταδίκασε κάθε ενδεχόμενο «κυνήγι μαγισσών».

Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι φόβοι για νέες βιαιότητες στη χώρα, που βρίσκεται σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση και οι σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ καθίστανται όλο και πιο τεταμένες.
 efsyn.gr


ΠΡΕΖΑ TV
7-8-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: