Τρίτη, Σεπτεμβρίου 12, 2017

Συνεχιζεται το ξεπουλημα των λιμανιων της χωρας βαση μνημονιων

Με γρήγορους ρυθμούς η κυβέρνηση «τρέχει» τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση συνολικά του λιμενικού συστήματος της χώρας, προωθώντας βασικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου όπως αυτοί που έχουν να κάνουν με τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και ενεργειακό.

Την περασμένη Κυριακή, πρόεδροι Οργανισμών Λιμένων όπως αυτοί των Λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Πάτρας, με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, αναφέρθηκαν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή τους.
Το μοντέλο που έχει προκριθεί από κυβέρνηση και εφοπλιστές για την ιδιωτικοποίηση του λιμενικού συστήματος είναι αυτό των παραχωρήσεων και των υποπαραχωρήσεων, το οποίο ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής όσο και ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους, χαρακτηρίζουν ως το «τέλος των ιδιωτικοποιήσεων»...
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Χρήστος Δούκας, με δηλώσεις του σε κυριακάτικη εφημερίδα σημείωσε ότι «ο διαγωνισμός σε πρώτη φάση θα αφορά τη μίσθωση προβλήτας για containers και μιας περιοχής 400 στρεμμάτων για logistics», υπενθυμίζοντας όσον αφορά τη γεωστρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο θέση που έχει το λιμάνι, ότι «η σιδηροδρομική γραμμή φτάνει μέχρι τις εγκαταστάσεις του και λόγω της θέσης του μπορεί να εξυπηρετεί όλη τη ΒΑ Ευρώπη», ενώ δίπλα του κατασκευάζεται και πλωτός σταθμός για την αεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP.
Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων έχει μπει και το λιμάνι της Πάτρας, καθώς όπως αναφέρει σε κυριακάτικη εφημερίδα ο πρόεδρός του, Ν. Κοντές: «Σήμερα το λιμάνι ξεχωρίζει για τον επιβατικό χαρακτήρα του και τη μεταφορά φορτηγών. Με τη σιδηροδρομική γραμμή θα ενισχυθεί το εμπορευματικό κομμάτι, αλλά το ατού του είναι οι σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις όπου μπορεί να αναπτυχθεί η κρουαζιέρα». Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προετοιμασίες και για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της Καβάλας, του Βόλου, αλλά και λιμανιών νησιών που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον.
Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Ναυτιλίας στο πλαίσιο της ΔΕΘ συναντήθηκε με τη διοίκηση της Ενωσης Λιμένων Ελλάδας, για να πει ότι «δεν πάμε πλέον σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά πάμε κυρίως σε υποπαραχωρήσεις», ενώ ο Χρ. Λαμπρίδης σε χτεσινές του δηλώσεις είπε ότι «σταματάμε με τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών» και πως για την «προσέγγιση ιδιωτικών κεφαλαίων», «θα πάμε σε παραχώρηση δραστηριοτήτων σε ιδιώτες επενδυτές». 

http://www.rizospastis.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: