Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13, 2017

#LoiTravail: Επιμένει ο Μακρόν στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, παρά τις χθεσινές διαδηλώσεις

Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα ότι θα λάβει υπόψη του τις διαδηλώσεις κατά του σχεδίου του για μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα, αλλά δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην υλοποίησή του.

Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση παρουσίασε τον περασμένο μήνα το σχέδιό της για μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την θέσπιση ανώτατου ορίου στις αποζημιώσεις μισθωτών για απολύσεις που θα κρίνονται άδικες, ενώ δίνει στις εταιρείες μεγαλύτερη ελευθερία προσλήψεων και απολύσεων.


Ο Φιλίπ είπε ότι ενώ λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις διαδηλώσεις, το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών έδειξε μια προθυμία των γάλλων πολιτών να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις.

"Ακούω και δίνω προσοχή. Αλλά επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι όταν οι Γάλλοι ψηφίζουν έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Και οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσουμε είχαν ανακοινωθεί από τον πρόεδρο προεκλογικά", δήλωσε ο ίδιος στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.


Στους δρόμους χτες οι Γάλλοι 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας υπολογίζει τον αριθμό των διαδηλωτών που κατέκλυσαν χτες τους δρόμους της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα σε 223.000 έναντι 400.000 που ανακοίνωσε η συνδικαλιστική ένωση CGT.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών οι αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή 13 προσώπων κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.



«Είναι η πρεμιέρα και προαναγγέλλεται επιτυχής», δήλωσε ο επικεφαλής της CGT Φιλίπ Μαρτινέ κατά την έναρξη της διαδήλωσης στο Παρίσι. Ο συνδικαλιστής ηγέτης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση μαζί με τις οργανώσεις Solidaires, FSU και Unef, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την πολύ ισχυρή κινητοποίηση που έχουμε ήδη στην επαρχία. Το μεσημέρι ήταν περισσότεροι από 100.000». Πριν από λίγο η CGT ανακοίνωσε πως στην πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν 60.000 διαδηλωτές.

Η πορεία στο Παρίσι ξεκίνησε σε εορταστική ατμόσφαιρα από την πλατεία της Βαστίλλης και κατευθύνθηκε προς την Πλας ντ' Ιταλί, υπό τους ήχους μιας μπάντας αποτελούμενης από πλανόδιους μουσικούς, μερικοί από τους οποίους ήταν μεταμφιεσμένοι σε κλόουν και οι οποίοι ήρθαν στη διαδήλωση για να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Μπενουά Αμόν, πρώην υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, ή ο Πιέρ Λοράν, εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και βουλευτές των Ανυπότακτων, μεταξύ των οποίων ο Αλεξί Κορμπιέρ.

Στα πανό, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν για μια ακόμη φορά στόχος για τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, στις οποίες υποσχέθηκε να μην υποκύψει «ούτε στους τεμπέληδες ούτε στους κυνικούς ούτε στα άκρα». «Εμπρός οι τεμπέληδες!» διάβαζε κανείς σε πανό ή ακόμη «Μακρόν, την έβαψες, οι τεμπέληδες είναι στους δρόμους».

Στη Μασσαλία, η νομαρχία μέτρησε 7.500 διαδηλωτές και οι οργανωτές 60.000. Ήταν 4.800 στη Ρεν, σύμφωνα με τη νομαρχία, 10.000 σύμφωνα με τη CGT, μεταξύ 4.850 και 12.000, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Μπορντό... Στη Νίκαια, η CGT χαιρέτισε μια κινητοποίηση πρωτοφανή για την πόλη από το 2006 και τις διαδηλώσεις κατά της σύμβασης πρώτης πρόσληψης.



Ο Μελανσόν στη Μασσαλία

Στη διαδήλωση που έγινε στη Λιόν δημιουργήθηκε αναστάτωση από περίπου 100 μέλη της αναρχικής και αντιφασιστικής κίνησης, τα οποία η αστυνομία απομόνωσε από τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Μερικά επεισόδια ξέσπασαν στη Μασσαλία όπου μαχητικοί αντιφασίστες ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων και έριξαν κροτίδες προς την κατεύθυνση των αστυνομικών.

«Εργασθήκαμε ώστε όλα να γίνουν με τον κατά το δυνατόν πιο ειρηνικό τρόπο», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Στη διαδήλωση στη Μασσαλία, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν υποσχέθηκε ότι θα υποχρεώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «να κάνει πίσω» επειδή «η χώρα αυτή δεν θέλει τον φιλελεύθερο κόσμο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: