Κυριακή, Οκτωβρίου 22, 2017

Σε... «αγώνα εναντίον της μετανάστευσης» καλεί ο Τσέχος Αντρέι Μπάμπι

Η Τσεχία θα αναζητήσει εταίρους πέραν της Ομάδας του Βίσεγκραντ (σσ  διακρατική συμμαχία η οποία απαρτίζεται από την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής τους) σε θέματα όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο, ο Αντρέι Μπάμπις. Ο δισεκατομμυριούχος σημείωσε ότι η χώρα του θα επιδιώξει να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αναζητήσει συμμάχους για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση.

Ο Μπάμπις, το κόμμα του οποίου κέρδισε το 29,6% των ψήφων, τάσσεται εναντίον της βαθύτερης ολοκλήρωσης στην ΕΕ και εναντίον της ένταξης της χώρας του στην ευρωζώνη. Η εκλογική του νίκη εγείρει ανησυχίες ότι η Τσεχία, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, θα μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πάντως ότι το κόμμα του, το ANO, είναι φιλοευρωπαϊκό και έτοιμο να αναλάβει ενεργό ρόλο στην Ευρώπη.


«Πρέπει να προετοιμάσουμε θεματικές, να κάνουμε προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για όσα θέλουμε να αλλάξουμε. Να βελτιωθεί η ποιότητα των τροφίμων, να βρεθεί λύση στη μετανάστευση, να δοθεί αγώνας εναντίον της μετανάστευσης, και άλλα», είπε ο Μπάμπις σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του.

«Ασφαλώς έχουμε έναν σύμμαχο στην Αυστρία, τον κ. Κουρτς, ο οποίος έχει την ίδια άποψη με εμάς όσον αφορά τη μετανάστευση», είπε ο Μπάμπις αναφερόμενος στον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, τον νικητή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στη χώρα αυτή.

«Η ομάδα του Βίσεγκραντ πρέπει να βρει συμμάχους, χρειαζόμαστε την Αυστρία και άλλες χώρες, στα Βαλκάνια, τη Σλοβενία, την Κροατία, πιθανόν κι άλλες», συνέχισε.

Το ANO θα καταλάβει 78 από τις 200 έδρες της κάτω Βουλής και θα χρειαστεί εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά κόμματα πάντως έχουν απορρίψει τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση συμμαχίας με αυτό το κόμμα διότι θεωρούν ότι ο Μπάμπις αποτελεί απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής ισχύος που έχει συγκεντρώσει στα χέρια του.

Άλλα σημειώνουν πως δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση υπό τον Αντρέι Μπάμπις διότι αντιμετωπίζει έρευνα για απάτη λόγω μιας επιδότησης 2 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ο όμιλος των εταιρειών του πριν από μια δεκαετία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το Ρόιτερς, η επόμενη κυβέρνηση της Τσεχίας να εξαρτάται από τη στήριξη του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού Κόμματος της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (10,6% και 22 έδρες), ή του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας (7,76% και 15 έδρες).

Ο Μπάμπις δήλωσε στο πρακτορείο «δεν θέλω να συνεργαστώ μαζί τους», αναφερόμενος στα δύο κόμματα.

«Καλέσαμε τους πάντες για συνομιλίες. Θέλουμε να ακούσουμε όλα τα επιχειρήματα» που έχουν τα άλλα κόμματα, ανέφερε ο Αντρέι Μπάμπις και πρόσθεσε πως «κανένας δεν χρειάζεται να ανησυχεί αν συνταχθεί με μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: