Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2018

Σκοπιανό: Η ώρα του ονόματος

Νέα πρόταση που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία αλλά θα ικανοποιεί και την Αθήνα και την ΠΓΔΜ υπόσχεται ότι θα καταθέσει σε λίγες ώρες στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σε συνέντευξή του είπε ωστόσο ότι δεν υπάρχει μαγική λύση.

«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο, αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.

Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.


H προσπάθεια αναβάπτισης της ΠΓΔΜ με ένα όνομα που να ικανοποιεί την Αθήνα και τα Σκόπια, θυμίζει απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου. Πολλοί το επιχείρησαν αλλά κανείς δεν το πέτυχε μέχρι στιγμής.

Πόσα ονόματα έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο τραπέζι; Τουλάχιστον 15: «Ανω Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» «Σλαβική Μακεδονία», «Ορεινή Μακεδονία» , «Μακεδονία του Βαρδάρη» ακόμη και «Βαρδασλαβία» ή «Δαρδανσλαβία» εισηγήθηκαν κάποιοι υποψήφιοι ανάδοχοι Ελληνες και ξένοι διπλωμάτες.

Στα έντεκα χρόνια που ήταν πρωθυπουργός στη γειτονική χώρα ο Νικολά Γκρούεφσκι, από το 2016-2016, η διαπραγμάτευση για το όνομα πάγωσε. Και αυτό διότι η αδιαλλαξία του Γκρούεφσκι δεν άφηνε κανένα περιθώριο  για συζήτηση.

Τώρα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη και από τον Νοέμβριο του 2017 εχει εκτιμήσει οτι το πρώτο εξάμηνο του 2018 με την νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάαεφ είναι το καλύτερο momentum για να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα της ονομασίας. Αλεξία Τασούλη  http://news247.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κοτζιάς και ψηλός πήχης;!