Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2018

ΗΠΑ: Ψήφος για παροδική παράταση των προγραμμάτων Prism και Upstream που αποκάλυψε ο Snowden

Το “πράσινο φως” στην κυβέρνηση ώστε να συνεχίσει προσωρινά να παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, έδωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψήφους 256 υπέρ έναντι 164 κατά.

Έτσι, η ΝSA θα μπορεί να επεκτείνει έως τις 19 Ιανουαρίου την ισχύ των προγραμμάτων συλλογής ηλεκτρονικών δεδομένων για λόγους εθνικής ασφάλειας, τα οποία έληγαν στις 32 Δεκεμβρίου. Για περαιτέρω επέκτασή του, θα χρειαστεί η έγκριση της Γερουσίας.

Σύμφωνα με νόμο του 2008, το αρμόδιο δικαστικό σώμα για ζητήματα εθνικής ασφάλειας θα αποφασίζει για τη νομιμότητα συλλογής από την NSA emails, κειμένων και άλλο ψηφιακό υλικό στο πλαίσιο των προγραμμάτων Prism και Upstream.


Στο πλαίσιο του Prism συλλέγονται στοιχεία άμεσα από τις ιντερνετικές υπηρεσίες, ενώ με το Upstream τα δεδομένα συγκεντρώνονται κατά τη διακίνησή τους στο web. Tα προγράμματα έχουν “στόχους” μη Αμερικανούς πολίτες, με την εξαίρεση όσων επικοινωνούν με υπόπτους.

Ως γνωστόν, λεπτομέρειες για τα προγράμματα δημοσιοποιήθηκαν το 2013, όταν ο συνεργάτης της NSA, Edward Snowden, διέρρευσε στοιχεία σε δημοσιογράφους του  Guardian και της Washington Post. Ύστερα από αυτές τις αποκαλύψεις, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποχαρακτήρισε πληροφορίες για τα εν λόγω προγράμματα και ξεκίνησε να δημοσιοποιεί ετήσιες εκθέσεις διαφάνειας, για τη χρήση των εργαλείων ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Αξιωματούχοι της NSA δήλωσαν ότι εάν χάσουν την αρμοδιότητα να «τρέχουν» αυτά τα προγράμματα, θα τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια, καθώς απέτρεψαν τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό και εξουδετέρωσαν τη δράση τρομοκρατικών δικτύων.

Η μεγαλύτερη αντίρρηση όσων θέτουν θέμα προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου, όπως η οργάνωση ACLU, είναι η δυνατότητα του FBI να αποκτά χωρίς δικαστικό ένταλμα πρόσβαση στα δεδομένα Αμερικανών πολιτών, που έχει συγκεντρώσει η NSA σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

C|Νet    από Κων/νο Δεληγιάννη  http://www.insomnia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: