Τετάρτη, Ιανουαρίου 31, 2018

Το Υπ.Ναυτιλίας φέρνει νομοσχέδιο για ομαδικές απολύσεις στα καράβια

Ομαδικές απολύσεις στα καράβια ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατ' εντολή των εφοπλιστών και με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ να σπεύδουν να τους στρώσουν το δρόμο.

Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/1974 και άλλες διατάξεις», το οποίο αφορά, όπως αναφέρεται ρητά στο άρθρο 1, στην «προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών - μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις».

Στο διά ταύτα, στο άρθρο 4 προβλέπεται ότι «τα όρια πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές καθορίζονται από τον αριθμό των ναυτικών που απασχολούνται στην αρχή του μήνα» και είναι τα εξής:


-- Απόλυση 6 ναυτεργατών «για πλοία στα οποία απασχολούνται 20 ως 150 ναυτικοί».

-- Απόλυση σε «ποσοστό 5% των ναυτικών και μέχρι 30 ναυτικούς για πλοία στα οποία απασχολούνται πάνω από 150 ναυτικοί».

Προβλέπεται ακόμα ότι οι ομαδικές απολύσεις θα συμφωνούνται με «διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των ναυτικών», οι οποίοι βέβαια θα διορίζονται από την ηγεσία της ΠΝΟ και θα συμμετέχουν στην Ειδική Διαπραγματευτική Ομάδα (ΕΔΟ) ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων (ΕΣΕ), στα όργανα δηλαδή του «κοινωνικού εταιρισμού».

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στις Συλλογικές Συμβάσεις των ναυτεργατών, να χειροτερεύσει τις εργασιακές συνθήκες στα καράβια, αυξάνοντας τους κινδύνους σε βάρος της ζωής των ναυτεργατών και συνολικά της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την ώρα που τα ναυτεργατικά «ατυχήματα» δίνουν και παίρνουν στα καράβια.

Εχει ήδη τη σφραγίδα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού
Παράλληλα, το νομοθέτημα ήδη φέρει την σφραγίδα της νόθας πλειοψηφίας της ΠΝΟ. Χτες το πρωί, το κείμενο του νομοσχεδίου στάλθηκε ηλεκτρονικά από το υπουργείο Ναυτιλίας ως «εξαιρετικά επείγον» στον γγ της ΠΝΟ, Γ. Χαλά, ο οποίος απάντησε με έγγραφό του επίσης ηλεκτρονικά, χωρίς ο ίδιος να ενημερώσει πριν τα μέλη της διοίκησης τόσο για το νομοσχέδιο όσο και για την απάντηση που έστειλε.

Τη «συμπαιγνία εφοπλιστών - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - γγ της ΠΝΟ Γ. Χαλά» καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, απαιτώντας την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

Ο α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, σχολίασε στον «Ριζοσπάστη»:

«Ο εκπρόσωπος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, γγ της ΠΝΟ, Γ. Χαλάς, για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τον άθλιο ρόλο του ως υπηρέτη των εφοπλιστών και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια της στάσης των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και του οπορτουνισμού που συμμετέχουν σε διαβουλεύσεις και διαλόγους υπονομεύοντας τα δικαιώματα των ναυτεργατών, όπως έκαναν και στην τελευταία απεργία στις 12 Γενάρη που συμμετείχαν σε συναντήσεις και παζάρια στο υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και όταν απέρριψαν την πρόταση νόμου των 536 Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων για τις ΣΣΕ με κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Καλούμε τους ναυτεργάτες σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».  https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: