Πέμπτη, Μαρτίου 15, 2018

Κομισιόν: Απλούστερη διαδικασία για βίζες - Προϋπόθεση η συνεργασία στο μεταναστευτικό

Προτάσεις για απλούστευση των διαδικασιών για βίζες, αλλά και αυστηροποίηση θεωρήσεων από χώρες που δεν συνεργάζονται στο μεταναστευτικό παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν. Στις ανακοινώσεις συμπεριλαμβάνονται πιο γρήγορες διαδικασίες, ευελιξία, θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων με μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος και βραχυπρόθεσμες θεωρήσεις στα εξωτερικά σύνορα, προτάσεις που η Επιτροπή αισιοδοξεί ότι θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τον τουρισμό στην Ευρώπη.


«Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ταξιδιώτες επισκέπτονται την ΕΕ και τονώνουν την τουριστική μας βιομηχανία. Με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε σήμερα θα καταστεί ευκολότερη και ταχύτερη η χορήγηση θεώρησης στους νόμιμους ταξιδιώτες και, ταυτόχρονα, θα ενισχυθούν τα πρότυπα ασφαλείας με στόχο τον καλύτερο εντοπισμό και την απαγόρευση εισόδου των παράτυπων ταξιδιωτών. Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν, επίσης, ότι η κοινή πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες σε θέματα επιστροφής των παράτυπων μεταναστών», είπε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η τουριστική βιομηχανία διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ. Παρόλο που τα κράτη μέλη της ΕΕ συγκαταλέγονται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, οι χρονοβόρες και επαχθείς διαδικασίες μπορεί να αποθαρρύνουν τους τουρίστες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αναπροσανατολίζονται οι επενδύσεις και οι δαπάνες σε άλλες χώρες και να επηρεάζεται αρνητικά η οικονομία της ΕΕ. Ταυτόχρονα, τα οφέλη της απλούστευσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων πρέπει να συμβαδίζουν με την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, της ασφάλειας και των συνόρων, ώστε να αντιμετωπίζονται κατάλληλα οι σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Οι σημερινές τροποποιήσεις του κώδικα θεωρήσεων αποτελούν το πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης της κοινής πολιτικής θεωρήσεων της ΕΕ – την άνοιξη του τρέχοντος έτους θα ακολουθήσει πρόταση για τη βελτίωση του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS).

Οι προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν:

-Ταχύτερες και πιο ευέλικτες διαδικασίες: ο χρόνος λήψης απόφασης σχετικά με τις αιτήσεις θεωρήσεων θα μειωθεί από 15 σε 10 ημέρες. Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως και 6 μήνες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι, αντί των σημερινών 3 μηνών, καθώς και να συμπληρώνουν και να υπογράφουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά.

-Θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων με μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος: θα εφαρμόζονται εναρμονισμένοι κανόνες για την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόληψη της άγρας θεωρήσεων, καθώς και την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για τα κράτη μέλη και τους συχνούς ταξιδιώτες. Οι εν λόγω θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων θα χορηγούνται σε αξιόπιστους τακτικούς ταξιδιώτες με θετικό «ιστορικό θεωρήσεων» για ένα σταδιακά αυξανόμενο διάστημα από 1 έως 5 χρόνια. Η εκπλήρωση των προϋποθέσεων εισόδου από τους ταξιδιώτες θα αποτελεί αντικείμενο διεξοδικής και επανειλημμένης επαλήθευσης.

-Βραχυπρόθεσμες θεωρήσεις στα εξωτερικά σύνορα: για να διευκολυνθεί ο τουρισμός βραχείας διάρκειας, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν θεωρήσεις απευθείας στα εξωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα στο πλαίσιο προσωρινών, εποχιακών καθεστώτων που υπόκεινται σε αυστηρούς όρους. Οι εν λόγω θεωρήσεις θα ισχύουν για διαμονή μέγιστης διάρκειας 7 ημερών, αποκλειστικά στο κράτος μέλος έκδοσης.

-Πρόσθετοι πόροι για την ενίσχυση της ασφάλειας: δεδομένης της σημαντικής αύξησης του κόστους εξέτασης των αιτήσεων θεώρησης τα τελευταία χρόνια, προβλέπεται να αυξηθεί το τέλος θεώρησης, το οποίο παραμένει το ίδιο από το 2006, από 60 σε 80 ευρώ. Χωρίς να αποτελεί εμπόδιο για τους αιτούντες θεώρηση, η περιορισμένη αυτή αύξηση θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να διατηρούν επαρκή επίπεδα προξενικού προσωπικού σε όλο τον κόσμο ώστε να διασφαλίζουν αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας, καθώς και βελτίωση του εξοπλισμού και του λογισμικού ΤΠ.

Την ίδια στιγμή, όπως άλλωστε της ζητήθηκε και από τους ηγέτες της ΕΕ τον Ιούνιο του 2017, η Επιτροπή εντείνει τις κοινές προσπάθειες της ΕΕ στους τομείς των επιστροφών και της επανεισδοχής, αξιοποιώντας καλύτερα τη μόχλευση που προσφέρει η κοινή πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ. Η Επιτροπή προτείνει να θεσπιστεί ένας νέος μηχανισμός που θα επιβάλλει αυστηρότερους όρους εξέτασης θεωρήσεων σε περίπτωση που μια χώρα εταίρος δεν συνεργάζεται επαρκώς για την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτών που εισήλθαν νόμιμα έχοντας αποκτήσει θεώρηση αλλά υπερέβησαν τη διάρκεια ισχύος της.

Οι νέοι κανόνες θα προβλέπουν την τακτική αξιολόγηση, από την Επιτροπή, της συνεργασίας των τρίτων χωρών στον τομέα των επιστροφών. Εφόσον κρίνεται αναγκαίο, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, θα μπορεί να αποφασίζει μια πιο περιοριστική εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του κώδικα θεωρήσεων, όσον αφορά μεταξύ άλλων τον μέγιστο χρόνο εξέτασης των αιτήσεων, τη διάρκεια ισχύος των εκδοθεισών θεωρήσεων, το ύψος των τελών θεώρησης και την απαλλαγή ορισμένων ταξιδιωτών, όπως οι διπλωμάτες, από τα εν λόγω τέλη.

Άλλωστε, την άνοιξη, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για την αναθεώρηση του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS), δηλαδή της βάσης δεδομένων όπου καταγράφονται οι αιτήσεις και τα βιογραφικά στοιχεία των αιτούντων. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να μπορούν οι υπάλληλοι έκδοσης των θεωρήσεων και οι συνοριοφύλακες να πραγματοποιούν ταχύτερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους του ιστορικού των αιτούντων θεώρηση. Επίσης, η μεταρρύθμιση θα καλύψει ένα ακόμη κενό πληροφόρησης σε επίπεδο ΕΕ, παρέχοντας τη δυνατότητα στις εθνικές αρχές να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις θεωρήσεις μακράς διαμονής και τα έγγραφα διαμονής, για σκοπούς διαχείρισης των συνόρων και ασφάλειας.   http://news247.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η μόνη έννοια της Κομισιόν (άκου όρος, Κομισιόν, λες και δεν υπάρχει ο αρτιότερος ελληνικός όρος "επιτροπή") είναι πως θα πλημυρίσει την Ευρώπη με νέους πρόσφυγες, επειδή χρειάζεται πάμφθηνο εργατικό και φυσικά εξαθλιωμένο δυναμικό...μόνο έτσι θα εξισώσει την φτώχεια μεταξύ των Ευρωπαίων, αυτή είναι η "ονειρική" "ενωμένη Ευρώπη" αλλά τα χαϊβάνια των δυτικών κοινωνιών ακόμα κοιμούνται και ονειρεύονται!