Πέμπτη, Μαΐου 10, 2018

Η «υπόγεια» σχέση της Novartis με τον δικηγόρο του Τραμπ

Η Novartis δήλωσε ότι έχει πληρώσει το ποσό των 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων  στον Μάικλ Κόεν για πρόσβαση στον Τραμπ.
«Ο Μάικλ Κόεν υποσχέθηκε πρόσβαση όχι μόνο στον Τραμπ, αλλά και στον κύκλο του. Ήταν σχεδόν σαν να τον προσλάβαμε ως λόμπι».



Έτσι, περιέγραψε ένας υπάλληλος της Novartis τη σχέση της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρίας κολοσσό με τον προσωπικό δικηγόρο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ,  Μάικλ Κόεν, μετά από διαρροές οικονομικών εκθέσεων, ενώ ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι η φαρμακευτική εταιρεία πλήρωσε στον Κοέν, 1,2 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ Φεβρουαρίου 2017 και αρχές 2018.

Σύμφωνα με την STAT News, ειδικευμένη στα θέματα υγείας και φαρμάκων, η οποία πήρε συνέντευξη από έναν υπάλληλο της Novartis, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, η σχέση μεταξύ Novartis και Κόεν ξεκίνησε το 2017, όταν ο δικηγόρος του προέδρου «έφτασε στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis, Τζο Χιμένες, υποσχόμενος να βοηθήσει, ώστε να αποκτήσει η εταιρία πρόσβαση στον Τραμπ και άλλους, νέους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς όλες οι παραδοσιακές επαφές εξαφανίστηκαν και ήταν όλοι νέοι παίκτες. Προσπαθούσαμε να βρούμε μια πρόσβαση στη νέα διοίκηση».

Σημειώνοντας ότι η εταιρεία συμφώνησε τελικά με μια σύμβαση ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων με τον Κόεν, η STAT δήλωσε ότι «ο εργαζόμενος δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί η Novartis δέχθηκε μία συμφωνία με έναν δικηγόρο χωρίς παρελθόν στο χώρο της Υγείας και χωρίς στενούς δεσμούς με την Ουάσινγκτον, και αν ερεύνησε το αν όντως είχε τις γνωριμίες που έλεγε».

Οι σχέσεις μεταξύ Κόεν, Novartis και αρκετών άλλων μεγάλων εταιριών αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά, λίγο νωρίτερα από το δημοσίευμα της STAT, όταν ο Μάικλ Αβενάτι, δικηγόρος της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, παρουσίασε στην ιστοσελίδα του ένα οικονομικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η Novartis είχε πληρώσει την εταιρεία του Κόεν 400.000 δολάρια από τις αρχές του 2017 μέχρι το 2018.

Το «Public Citizen», ο «Συνήγορος του Πολίτη» στις ΗΠΑ,  μετά τις εξελίξεις, με ανακοίνωσή του απαίτησε απαντήσεις σε διάφορες πιεστικές ερωτήσεις, όπως:

Πώς γνώριζαν να φτάσουν στον Μάικλ Κόεν και να στείλουν κεφάλαια σε μια εταιρία κέλυφος;
Ποιος στη Novartis ενέκρινε τις συμφωνίες;
Ο Ντόναλντ Τραμπ  γνωρίζει τις πληρωμές αυτές;
Ποιες ήταν οι υπηρεσίες τελικά του Κόεν;
Η Novartis λέει ότι κατέληξε μετά από μια πρώτη συνάντηση με τον Κόεν, αφού έγινε η σύμβαση, ότι δεν θα μπορούσε αυτός να παράσχει τις υπηρεσίες που η εταιρεία επεδίωκε, ωστόσο άφησε σε ισχύ το συμβόλαιο. Αλλά γιατί άρχισε να διαπραγματεύεται και γιατί δεν έφυγε από τη σύμβαση αφού ο Κόεν δεν πραγματοποιούσε τις συμφωνημένες υπηρεσίες;
Τα χρήματα αναμένεται να μεταφερθούν σε ένα ή περισσότερα τρίτα μέρη;
Πώς δικαιολογούν αυτές τις πληρωμές στους μετόχους τους;
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: