Πέμπτη, Ιουνίου 07, 2018

Κοινό "μυστικό" στη Βραζιλία: Εκεί όπου οι γυναίκες κάνουν έκτρωση μέσω App

Ένας "μυστικός", παράλληλος κόσμος παρέχει στις γυναίκες στη Βραζιλία τη δυνατότητα που τους απαγορεύει το κράτος: Την άμβλωση. Περνώντας ωστόσο στην "παρανομία" για τη διακοπή μιας εγκυμοσύνης, οι γυναίκες αυτές βρίσκονται ακόμη πιο μόνες και αβοήθητες, θέτοντας συχνά σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Για το σκοπό ιδρύθηκε μια "κλειστή" ομάδα στο WhatsApp που παρέχει φάρμακα, συμβουλές και βοήθεια στις γυναίκες που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε μία τόσο σημαντική απόφαση.


Μέσω της ομάδας, οι γυναίκες που το επιθυμούν μπορούν να λάβουν μέσω ταχυδρομείου χάπια για να προχωρήσουν στη διακοπή της κύησης. Η εγγραφή στην ομάδα αυτή είναι ωστόσο κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση. Τα μέλη της πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες, να αποφεύγουν συζητήσεις που δεν σχετίζονται με το αντικείμενο της ομάδας, να διαγράφουν το ιστορικό των μηνυμάτων τους, να μην αποκαλύπτουν σε τρίτους στοιχεία για την ομάδα, κ.λπ.

Η προμήθεια των χαπιών γίνεται μέσω εμβάσματος και με το αζημίωτο, καθώς το κόστος τους ανέρχεται στα 264 δολάρια. Η υπηρεσία λειτουργεί και επικουρικά, με "εικονικές μαμές" που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν τις γυναίκες για κάθε πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.

Δημοσιογράφος του BBC μπήκε στη διαδικασία να προσεγγίσει την ομάδα, υποδυόμενη μια γυναίκα από το Ρίο που θέλει να διακόψει την εγκυμοσύνη της. Μετά από προσπάθειες μηνών, κατάφερε να εντοπίσει τη γυναίκα που κρύβεται πίσω από την ομάδα και να την πείσει να μιλήσει στην κάμερα. Έστω και με κρυμμένο πρόσωπο.

Η "Abigail", όπως ονομάστηκε για τις γυναίκες του ρεπορτάζ, αναφέρει πως συνέλαβε την ιδέα για την εφαρμογή το 2013. Τη χρονιά δηλαδή που την απήγαγαν, τη βίασαν και την άφησαν έγκυο. Όπως υποστηρίζει, ο βιαστής της ήταν πρώην αξιωματικός της αστυνομίας και ισχυρός τοπικός παράγων. Ως εκ τούτου, δεν έλαβε ποτέ άδεια για να προχωρήσει σε έκτρωση.

Η Βραζιλία έχει μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες στον κόσμο για τις εκτρώσεις. Ακόμη και τα θύματα βιασμού, πρέπει να περάσουν από ειδική επιτροπή, να ξαναζήσουν τη φρίκη, να περιγράψουν τα πάντα, προκειμένου να πάρουν τη σχετική άδεια. Όσες δε καταφεύγουν σε "παράνομες" λύσεις, απειλούνται με φυλάκιση έως και τριών χρόνων.

Σε κάθε περίπτωση, οι μη νόμιμες εναλλακτικές στις οποίες ωθούνται χιλιάδες γυναίκες στη χώρα, παρουσιάζουν μεγάλο ρίσκο. Στις γυναικολογικές κλινικές καταφθάνουν καθημερινά γυναίκες με μολύνσεις και σοβαρούς τραυματισμούς, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, κάθε μέρα τέσσερις γυναίκες χάνουν τη ζωή τους, καταφεύγοντας σε "παράνομες" λύσεις.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: