Πέμπτη, Ιουνίου 07, 2018

Το Facebook έδωσε δεδομένα χρηστών στην Huawei , εταιρεια κατασκευής κινητών

Οι νέες αποκαλύψεις για παροχή πρόσβασης στα δεδομένα χρηστών του Facebook σε κινεζικές εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων, όπως η Huawei, προκάλεσε και την οργή μελών του αμερικανικού Κογκρέσου που θεωρούν ότι η επιχείρηση αυτή αποτελεί την τεχνολογική δύναμη επίθεσης του Πεκίνου.

«Η Huawei είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών παγκοσμίως και οι συσκευές της χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Facebook, όπως και άλλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας συνεργάστηκε μαζί της και με άλλες κινεζικές κατασκευάστριες εταιρείες για να κάνει το Facebook συμβατό με τα τηλέφωνά τους», ανέφερε σε email του ο Φρανσίσκο Βαρέλα, υπεύθυνος συνεργασίας με εταιρείες κινητών στην Facebook επιβεβαιώνοντας στην ουσία το δημοσίευμα New York Times που αποκάλυψαν την υπόθεση. Η διαδικασία αυτή είχε στόχο να κάνει το Facebook συμβατό με τα smartphones των κινεζικών ομίλων Huawei, Lenovo, OPPO και TCL και «τελούσε εξ αρχής υπό τον έλεγχο της Facebook», πρόσθεσε.«Δεδομένου του ενδιαφέροντος εκ μέρους του Κογκρέσου, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε με σαφήνεια ότι όλες οι πληροφορίες» που επιτρέπουν την συμβατότητα του Facebook με τα τηλέφωνα Huawei «ήταν αποθηκευμένες στην συσκευή και όχι στους servers της Huawei», εξήγησε ο Φρανσίσκο Βαρέλα.

Η Huawei αρνείται τους ισχυρισμούς.

Οι New York Times ανέφεραν σε κυριακάτικο δημοσίευμά τους ότι η Facebook επέτρεψε σε πολλές δεκάδες κατασκευαστές smartphones να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών του Facebook χωρίς την συγκατάθεσή τους ώστε οι εταιρείες αυτές να είναι σε θέση να αναπτύξουν μία εφαρμογή Facebook για τις συσκευές τους Android ή iphone.

Το Facebook από την πλευρά του υποστήριξε ότι πριν από την δημιουργία μίας στάνταρ εφαρμογής Facebook για τα κινητά, περί τις 60 κατασκευάστριες εταιρείες , όπως οι Amazon, Apple, Blackberry, HTC, Microsoft και Samsung είχαν συνεργασθεί με την εταιρεία για να προσαρμόσουν την σύνδεση της πλατφόρμας στις συσκευές τους. Εξήγησε ακόμη ότι η πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών δεν ήταν δυνατή χωρίς την συγκατάθεσή τους, ότι δεν έχει πληροφορίες για κακή χρήση των δεδομένων αυτών από τις κατασκευαστικές εταιρείες και ότι έχει διακόψει τέτοιου είδους συμφωνίες με εταιρείες κατασκευαστών συσκευών κινητής τηλεφωνίας. «

Το γεγονός ότι η Facebook επέτρεψε σε κατασκευαστές όπως η Huawei ή η TCL να έχουν πρόσβαση στους συνδέσμους της προκαλεί εύλογη ανησυχία και επιθυμώ διακαώς να μάθω με ποιον τρόπο η Facebook διασφάλισε ότι τα στοιχεία των χρηστών δεν έφθασαν μέχρι τους κινεζικούς server», δήλωσε ο Μαρκ Γουόρνερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης της Γερουσίας. Οι αποκαλύψεις αυτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο βάρος αφού συμπίπτουν με την οξεία ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο με φόντο τις απειλές για εμπορικό πόλεμο μέσω της επιβολής τιμωρητικών δασμών. Και δημιουργούν ακόμη ένα πρόβλημα στην Facebook μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: