Τρίτη, Ιουνίου 05, 2018

Το Ιράν ετοιμάζεται για εμπλουτισμό ουρανίου

Το Ιράν αναμένεται να ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σήμερα ότι πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία ενίσχυσης της ικανότητάς του να εμπλουτίζει ουράνιο, δήλωσε στο πρακτορείο ISNA ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί.

«Σε επιστολή που θα παραδοθεί στην ΙΑΕΑ (…) το Ιράν θα ανακοινώσει ότι η διαδικασία ενίσχυσης της ικανότητάς του να παράγει (…) UF6 (εξαχλωριούχο ουράνιο) (…) θα ξεκινήσει την Τρίτη», δήλωσε ο Καμαλβαντί.


Ο Ιρανός πολιτικός επισήμανε ότι η χώρα του έχει την ικανότητα να επιταχύνει την παραγωγή μηχανών φυγοκέντρησης, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Το UF6 χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη τροφοδοσίας για τις μηχανές φυγοκέντρησης.

Τη Δευτέρα ο ΑγιατολάχΑλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι έχει ζητήσει να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Ο ηγέτης (Χαμενεΐ) εννοούσε ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε κάποιες διαδικασίες (…) που συνδέονται με το πυρηνικό μας έργο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά πιο γρήγορα, σε περίπτωση που χρειαστεί», επεσήμανε ο Καμαλβαντί.

Σημειώνεται ότι έχει ξεκινήσει νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ της Δύσης και του Ιράν έπειτα από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία. efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: