Τρίτη, Ιουνίου 05, 2018

Ανεβαίνει το «πατριωτικό» θερμόμετρο στη Θεσσαλονικη

Κινητικότητα επικρατεί σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας ενόψει των συλλαλητηρίων «για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» με την Επιτροπή Αγώνα να βρίσκει αμέριστη συμπαράσταση από αρκετούς μητροπολίτες όχι όμως από την Εκκλησία που μέσω του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, διαχώρισε τη θέση της.

Την Τετάρτη (06/06) είναι προγραμματισμένα 13 συλλαλητήρια στη Βόρεια Ελλάδα, στις εξής πόλεις: Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Κατερίνη, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαϊδα και στην Πέλλα όπου θα είναι το κεντρικό συλλαλητήριο.


Κατά τόπους φορείς ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν συλλαλητήρια και στις εξής πόλεις: Κέρκυρα, Γιάννενα, Ρόδο, Λάρισα, Βόλο, Χαλκίδα, Θήβα, και στη Σιάτιστα του δήμου Βοΐου, ενώ αναμένεται οριστικοποίηση και για τη Βέροια.

Όπως αναφέρει το thestival.gr, oι δήμαρχοι αρκετών μακεδονικών πόλεων στηρίζουν τις συγκεντρώσεις ενώ στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα βρίσκονται οι μητροπολίτες της Μακεδονίας.

Ο Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής, ανέφερε ότι η διοργάνωση ήταν ένα εγχείρημα με ιδιαίτερη δυσκολία καθώς απαιτείται η συνεργασία με πολλούς φορείς.

Οι διοργανωτές των δύο προηγούμενων συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι υπεύθυνοι και για το συλλαλητήριο που θα γίνει ταυτόχρονα σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας. 

Το δικαίωμα στη διαδήλωση
Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», αναφέρθηκε στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει το ιερό δικαίωμα οποιουδήποτε να κινητοποιείται, να διαδηλώνει, να εκφράζει την αντίθεση του, την απόρριψή του. «Από εκεί και πέρα, υπάρχει μία εθνική γραμμή, την οποία υπηρετούμε στη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει κι αυτή η εθνική γραμμή είναι διαμορφωμένη από το 2008 και βασίζεται σε δύο κεντρικές προϋποθέσεις. Δηλαδή, τη σύνθετη ονομασία και το erga omnes που συνδυάζεται με συνταγματική αναθεώρηση. Και νομίζω ότι οι δύο αυτές προϋποθέσεις, εφόσον καλύπτονται, είναι το καλύτερο που μπορούμε να πετύχουμε. Αν κάποιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να λυθεί το θέμα, διότι αυτό σημαίνει να απορρίπτει τη σύνθετη ονομασία, προφανώς έχει δικαίωμα στη διαδήλωση, στην έκφραση της δικής του γνώμης, αλλά η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να δράσει με ευθύνη και με αποφασιστικότητα και σε αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε.

«Κανείς δε μπορεί να φιμώσει τον ελληνικό λαό»
Στην αντίπερα όχθη, ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο «Θέμα FM» επανέλαβε πως το κόμμα του δεν εμποδίζει τα στελέχη να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια. Όπως μάλιστα είπε ο ίδιος πήγε στο συλλαλητήριο της Αθήνας και το είχε ανακοινώσει από πριν. «Το συλλαλητήριο που τρομοκράτησε τον κ. Τσίπρα που έβγαλε από το ψυγείο την υπόθεση της Novartis. Κανείς δε μπορεί να φιμώσει τον ελληνικό λαό. Πρέπει όμως να υπάρχει προσοχή σε αυτούς που προσπαθούν να το καπηλευτούν» δήλωσε χαρακτηριστικά. efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: