Τρίτη, Ιουνίου 05, 2018

Απλήρωτοι διερμηνείς απο τη ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ , ανήμποροι οι πρόσφυγες

Χωρίς τις κρίσιμες υπηρεσίες εκατοντάδων διερμηνέων βρίσκεται από την Πέμπτη η Υπηρεσία Ασύλου, καθώς οι διερμηνείς της οργάνωσης ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ παραμένουν απλήρωτοι για δέκα ολόκληρους μήνες εξαιτίας προβλήματος στην εκταμίευση των εγκεκριμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ απλήρωτοι παραμένουν εκ νέου οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας, παρ’ όλες τις πρόσφατες δεσμεύσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.


Ηδη η Υπηρεσία Ασύλου έχει αναγκαστεί τις δύο τελευταίες εργάσιμες ημέρες να ακυρώσει σειρά διοικητικών πράξεων και να επαναπροσδιορίσει ραντεβού με πρόσφυγες, καθώς η έλλειψη διερμηνείας καθιστά απαγορευτική και την παραμικρή διοικητική πράξη που αφορά πρόσφυγες οι οποίοι μιλούν μια από τις 45 γλώσσες στις οποίες παρείχε διερμηνεία η ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ.

Προς το παρόν, διερμηνεία στην Υπηρεσία Ασύλου παρέχει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου κυρίως στα νησιά, με αριθμό διερμηνέων που δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες, ενώ έχουν διατυπωθεί από οργανώσεις ενστάσεις για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Γραφείου.

Η εμπλοκή εμφανίζεται ενώ ο φόρτος εργασίας της Υπηρεσίας είναι μεγαλύτερος από ποτέ και εκδηλώνονται έντονες πιέσεις να επιταχυνθεί η διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πηγές της υπηρεσίας, τα ραντεβού για τη συνέντευξη προσφύγων που μιλούν ορισμένες γλώσσες προσδιορίζεται σήμερα για τρία χρόνια μετά, το 2021.

Καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων σημειώνονται και πάλι σε εκατοντάδες συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου, παρά τη δέσμευση του υπουργού Δημήτρη Βίτσα μόλις πριν από δύο μήνες πως θα λυθεί το πρόβλημα και πως η καταβολή των δεδουλευμένων θα γίνεται τακτικά μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα εργασίας.

Η δέσμευση του υπουργού είχε οδηγήσει περίπου 110 συμβασιούχους να σταματήσουν σε ένδειξη καλής πίστης την επίσχεση εργασίας στην οποία είχαν προχωρήσει τον Μάρτιο.

Σήμερα οι ίδιοι δεν έχουν πληρωθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ ακόμη τους οφείλονται οι αποζημιώσεις για την επίσχεση εργασίας. Αλλοι περίπου 250 συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι για τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα και στους περίπου 130 νέους συμβασιούχους, που προσλήφθηκαν τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πηγές του Σωματείου των Συμβασιούχων, ο νέος διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάρκος Καρραβίας, τους ανέφερε σε συνάντηση πως η Υπηρεσία έχει ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και πως η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Παρόμοιο ζήτημα είχε εμφανιστεί τον Ιανουάριο, ωστόσο πηγές του υπουργείου Οικονομίας έριχναν τότε την ευθύνη σε ολιγωρίες υπηρεσιών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αντιστρόφως.

Πηγές του σωματείου σημειώνουν επίσης ότι, παρά τη δέσμευση του υπουργού ότι το ζήτημα θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα, δεν έχει δρομολογηθεί λύση στο θέμα της επιστροφής της αμοιβής που καταβλήθηκε στους συμβασιούχους για τις ημέρες της αναρρωτικής τους άδειας, κάτι που ζητά η Υπηρεσία Ασύλου, αν και άλλες δημόσιες υπηρεσίες εφαρμόζουν διαφορετική πρακτική. Εκκρεμεί, επιπλέον, η καταβολή αποζημιώσεων για εκπαίδευση και κυριακάτικη εργασία από το 2016. 
Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης  efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: