Τρίτη, Ιουλίου 24, 2018

74 μέχρι τώρα οι νεκροι για απο τις φωτιες στην Ανατολικη Αττικη

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή Μάτι. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλας Μαλλίδη, ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά που σάρωσε την περιοχή έχει ανέβει στους 74, ενώ ο συνολικός αριθμός τραυματιών είναι 164 ενήλικες και 23 παιδιά.

Απόλυτη καταστροφή και στην περιοχή της Κινέτας μαρτυρά η επόμενη ημέρα, που ως εκ θαύματος δεν σημειώθηκαν θύματα σε αυτό το πύρινο μέτωπο, το οποίο συνεχίζει όμως να είναι απειλητικό.
Τη νύχτα κατάφεραν οι πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο όλα τα σημείο προς την παραλία, όμως συνεχώς αναζωπυρώνονται εστίες ψηλά στα Γεράνια Όρη, απ’ όπου και ξεκίνησε η πυρκαγιά και πλέον το πύρινο μέτωπο εκεί έχει αρχίσει και παίρνει ξανά μεγάλες διαστάσεις με απειλητική δυτική κατεύθυνση προς Αγίους Θεοδώρους.








Αναφορικά με το χρονικό της καταστροφής το πύρινο μέτωπο εκτός από το βουνό, εισήλθε σε πέντε οικισμούς της Βόρειας Κινέτας, στην Γαλήνη, στην Μαρούλα, στο Πανόραμα 1, στο Πανόραμα 2 και στο Πανόραμα 3, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια, ενώ η πυρκαγιά πέρασε από τουλάχιστον τέσσερα σημεία κάτω από την Εθνική Οδό και κινήθηκε προς την παραλία, ισοπεδώνοντας και εκεί την περιοχή.
Με τις ενισχύσεις που έφτασαν και από την επαρχία, επιχειρούν πλέον 150 άντρες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα και από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν ένα αεροσκάφος και 5 ελικόπτερα. Η περιοχή ενισχύθηκε από χθες και με μηχανήματα από την Περιφέρεια και άλλους δήμους.

Η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο στη Νέα και στην Παλαιά Εθνική Οδό αποκαταστάθηκε πλήρως.

Ξεπερνούν τους 50 οι νεκροί στο Μάτι
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων στο Μάτι και την γύρω περιοχή. Οι νεκροί δυστυχώς έφτασε τους 74, 164 ενήλικες τραυματίες εκ των οποίων οι 10 είναι σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, αφού ένας αποσωληνώθηκε και τα παιδιά αυξήθηκαν σε 23. Στα νοσοκομεία έχουν παραμείνει νοσηλευόμενοι 71 ενήλικες. Όλοι τους νοσηλεύονται κυρίως στον Ευαγγελισμό και ακολουθεί, το Σισμανόγλειο, ΚΑΤ και το Αττικό Νοσοκομείο.

Τα παιδιά, που ευτυχώς κανένα τους δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση που νοσηλεύονται στο Παίδων Αγία Σοφία. Κοντά σε έναν γκρεμό που οδηγούσε στη θάλασσα, το πρωί, στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι, διασώστες του Ερυθρού Σταυρού ανακάλυψαν 26 άτομα αγκαλιασμένα και απανθρακωμένα. Δυστυχώς πολλά από τα θύματα είναι μικρά παιδιά… αγκαλιασμένα με τις μανάδες τους… Μέχρι αυτή την στιγμή η Πυροσβεστική Υπηρεσία που συγκεντρώνει τις αναγγελίες για αγνοουμένους έχει δεχτεί 35 κλήσεις.

Διασώστες του Ερυθρού Σταυρού έχουν ήδη ερευνήσει πάνω από 115 σπίτια στο Μάτι ενώ ερεύνησαν και μια φήμη που κυκλοφορούσε για θύματα σε ξενοδοχείο, με αρνητικά αποτελέσματα.

Έντονες είναι οι υποψίες από αξιωματικούς και την πολιτική ηγεσία για τον τρόπο που ξέσπασαν οι πυρκαγιές κάτι που αποτελεί πεδίο έρευνας πλέον.

Η απόλυτη τραγωδία γράφτηκε λοιπόν στη Νέα Μάκρη, στο Μάτι, στη Ραφήνα και στον Νέο Βουτζά, όπου προέκυψαν όλα αυτά τα θύματα και οι δεκάδες αγνοούμενοι, καταστράφηκαν ολοκληρωτικά εκατοντάδες σπίτια υποδομές και αυτοκίνητα.

Πλωτά του Λιμενικού, σκάφη αναψυχής και όλα τα διαθέσιμα πλωτά μέσα επιστρατεύτηκαν και έπλευσαν προς το Μάτι και την γύρω ακτογραμμή για τον ασφαλή απεγκλωβισμό κατοίκων και λουομένων από τις παραλίες.

Από το Λιμενικό επιχειρούν 6 πλωτά μέσα, ιδιώτες, ψαράδες, και η φρεγάτα «Έλλη» του Πολεμικού Ναυτικού. Συνολικά από τη θάλασσα έγιναν 19 διασώσεις και 696 απεγκλωβισμοί κατοίκων που βρήκαν καταφύγιο στις παραλίες και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ραφήνας. Από την φρεγάτα «Έλλη» εντοπίστηκαν νεκρές 3 γυναίκες και ένα παιδί, ενώ διασώστηκαν μία 60χρονη γυναίκα και ένα 16χρονο αγόρι.

Σήμερα το πρωί το Λιμενικό εντόπισε δύο άντρες νεκρούς, φτάνοντας πλέον τα έξι άτομα που έχουν ανασυρθεί νεκρά από την θάλασσα, ενώ από τους 13 Δανούς, αναζητείται πλέον μια γυναίκα. Διασώθηκαν οι 11 και παραμένει άγνωστο αν ένας από τους δύο νεκρούς που εντοπίστηκαν σήμερα είναι ένας από τους Δανούς τουρίστες.

Οι έρευνες συνεχίζονται στη θάλασσα για πολλούς αγνοούμενους, αφού πολύς κόσμος βρήκε καταφύγιο στη θάλασσα, τους παρέσυραν όμως τα ρεύματα στα ανοιχτά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μικρού κοριτσιού που έπεσε από γκρεμό στη θάλασσα για να σωθεί από την φωτιά και σκοτώθηκε. Οι Δανοί τουρίστες επιβιβάστηκαν σε λέμβο και βγήκαν στα ανοιχτά, όμως λόγω του πανικού και του υπερβολικού φόρτου η λέμβος αναποδογύρισε και βρέθηκαν στο νερό.

Πλέον, στην περιοχή του Νέου Βουτζά, στο Μάτι και την Ραφήνα υπάρχουν μόνο μικροεστίες σε διάφορα σημεία και σε σπίτια που ακόμα καίγονται, ενώ σε από πόρτα σε πόρτα και από σπίτι σε σπίτι, οι διασώστες ψάχνουν να βρουν τυχόν θύματα.

Στην περιοχή επιχειρούν πλέον 190 άντρες της Πυροσβεστικής με 96 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 25 εθελοντές με 12 εθελοντικά οχήματα, 6 μηχανήματα ΟΤΑ και από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Αναφορικά με το χρονικό της πυρκαγιάς, ξέσπασε χθες το απόγευμα στις παρυφές της Πεντέλης κοντά στο Νταού και αφού έκαψε σπίτια έπεσε στο σημείο μεταξύ Διώνης και Καλλιτεχνούπολης, στο όρια Πικερμίου-Ραφήνας.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν εξαιρετικά ισχυροί και έσπρωξαν την πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, παλιό κομμένο και αναδασωμένο σημείο με μεγάλη ταχύτητα στην εξάπλωσή του και κατεύθυνση προς Νέο Βουτζά, Μάτι και Νέα Μάκρη, που στη συνέχεια παραδόθηκαν στις φλόγες και κάηκαν σπίτια και υποδομές. Η Πυροσβεστική έλαβε δεκάδες κλήσεις από απεγνωσμένους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν και πραγματοποιούσε συνεχώς απεγκλωβισμούς.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Μαραθώνος αποκαταστάθηκε. Κλειστή παραμένει η Ποσειδώνος στο Μάτι από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι την διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα. Κλειστή είναι επίσης η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι από την Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την οδό Ποσειδώνος.

Δύο φωτιές στα Χανιά: Εντολή εκκένωσης δόθηκε για δύο κοινότητες στον Πλατανιά
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στον Πλατανιά που ξέσπασε από χθες το απόγευμα σε χορτολιβαδική έκταση. Η φωτιά απειλεί πλέον κατοικημένες περιοχές και δόθηκε εντολή εκκένωσης των κοινοτήτων Καλάμι και Κατσουφιανά. Στο σημείο επιχειρούν 60 άντρες με 18 οχήματα και ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα.

Καταστροφική ήταν και η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε αγροτοδασική έκταση, κοντά στον οικισμό Μετόχι, έξω από τις Βρύσες Χανίων Κρήτης. Πλέον, στο σημείο δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Κορινθία: Τρία πύρινα μέτωπα
Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων, όπου μάλιστα η φωτιά έκαψε σπίτια και έφτασε μέχρι και έξω από τα διυλιστήρια, ευτυχώς δίχως να δημιουργηθούν χειρότερα προβλήματα. Επίσης χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά στα Ίσθμια Λουτρακίου, ενώ στο Ζεμενό του Κιάτου, υπάρχει ενεργό μέτωπο σε χαράδρα και έχουν ενισχυθεί κατά πολύ οι δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, επίγειες και από αέρος.

Πυρκαγιές σε ύφεση και οριοθέτηση
Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η πυρκαγιά στο Πανόραμα Καλάμου, όπου η φωτιά ξέσπασε σε πευκόφυτο δάσος και έφτασε για πολλοστή φορά μέχρι τις αυλές των σπιτιών. Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, στην περιοχή Λευκίμη του Δήμου Σουφλίου έχει πλέον οριοθετηθεί. Οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν τη νύχτα και τα ξημερώματα στη Φθιώτιδα, η πρώτη στην Λάρυμνα και η δεύτερη στο Χλωμό, εμφανίζουν πολύ καλύτερη εικόνα.


Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου η Πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει σε 73 αστικές πυρκαγιές, 47 δασικές πυρκαγιές και σε 149 παροχές βοηθείας. Όσοι αναζητούν τα αγαπημένα του πρόσωπα και δεν τους βρίσκουν καλούνται να επικοινωνήσουν με το «199» για να το αναφέρουν στην Πυροσβεστική, να καταγραφεί η περίπτωση και να λάβουν οδηγίες. Θοδωρής Παναγιωτίδης

Σκηνικό πολέμου στο Μάτι: Μανιασμένοι άνεμοι και πανικός-70χρονος έχασε εγγόνι 6 μηνών
Ο κεντρικός δρόμος στο Μάτι θυμίζει τοπίο πολέμου… Χαλάσματα, καμένα αυτοκίνητα, δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης μέρας της φονικής πυρκαγιάς. Κατά μήκος της οδού Ποσειδώνος τα πυροσβεστικά οχήματα διέρχονται συνεχώς στους στενούς δρόμους προσπαθώντας να συμβάλλουν στην κατάσβεση των μικροεστιών οι οποίες συχνά πυκνά αναζωπυρώνονται λόγω των ανέμων.


Οι κάτοικοι μετρούν τις απώλειές τους και βιώνουν τον πόνο αυτής της τραγωδίας. Κάνουν λόγο για σκηνικό πολέμου και για τις προσπάθειές τους να σβήσουν τη φωτιά στα σπίτια, να βοηθήσουν τους γείτονες, να σώσουν τους δικούς τους, τους αγαπημένους τους, να σώσουν τα κατοικίδιά τους.Ανάμεσά τους η κ. Εύα, η οποία συγκλονίζει με τη μαρτυρία της καθώς, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κολυμπούσε επί 4 ώρες κόντρα σε αγριεμένα κύματα, χωρίς να κοιτάζει πίσω της, κρατώντας σφιχτά το κινητό της τηλέφωνο, σε αδιάβροχη θήκη το οποίο και της ‘’έσωσε τη ζωή’’». Καλύπτοντας το κεφάλι της με το φόρεμά της ώστε να αποφύγει τις κάφτρες και τα αποκαΐδια που συνεχώς πετάγονταν κι αψηφώντας τις κράμπες που είχαν αρχίσει να την πιάνουν κολυμπούσε με ό,τι της έχει μείνει, «την ανθρώπινη δύναμη» όπως μας είπε, τη θέληση για ζωή.
Έπειτα από 4 ώρες κι αφού προσπαθούσε να δίνει το στίγμα της στο λιμενικό ένα αλιευτικό την εντόπισε και την διέσωσε. Ωστόσο, εκφράζοντας την ανησυχία της, ανέφερε ότι δυστυχώς φοβάται ότι θα βρεθούν πολλοί πνιγμένοι.

Δίπλα της ο κ. Σωκράτης, μέλος του πυροσβεστικού σώματος Κοζάνης, που κατέφτασε χθες αργά το βράδυ, βοηθά στον εντοπισμό των απανθρακωμένων σορών. «Νωρίς το πρωί εντοπίσαμε κοντά στην κατασκήνωση που βρίσκεται στο Μάτι, τρεις σορούς ηλικιωμένων ανθρώπων. Η εικόνα συγκλονιστική καθώς ανάμεσά τους βρέθηκε ένα ζευγάρι αγκαλιασμένο. Λίγο αργότερα εντοπίσαμε τις 26 σορούς στον οικοπεδικό χώρο Ζούγκλα στο Μάτι», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ακόμη, οι διασώστες, συγκλονισμένοι από το μέγεθος της τραγωδίας που αντίκρισαν , περιγράφουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ιστορία ενός ηλικιωμένου 70χρονου ο οποίος «έχασε» το μόλις 6 μηνών εγγόνι του κι η κόρη του βρίσκεται στην εντατική. Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ο γαμπρός του συμμετέχει στο έργο της κατάσβεσης.

Ο κ. Κώστας μέλος του Πυροσβεστικού Σώματος της Κοζάνης αφηγείται σοκαρισμένος πως δεν έχει ξαναδεί στα χρόνια που βρίσκεται στο σώμα τέτοια καταστροφή. «Ο αέρας ήταν τόσο μανιασμένος που δεν άφηνε περιθώρια αντιμετώπισης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, κι ο πανικός που κυρίευσε τον κόσμο επιβάρυνε την κατάσταση». Στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της ταβέρνας «Αργυρή Ακτή» η εικόνα αποκαλύπτει περίτρανα το μέγεθος της καταστροφής καθώς στο πλάτωμα της συμβολής τριών δρόμων πάνω από την ακτή, (από Ραφήνα, Μάτι και Λεωφόρο Μαραθώνα) δεσπόζουν τα καμένα αυτοκίνητα. Οι επιβάτες τους τα εγκατέλειψαν προσπαθώντας να διασωθούν μέσω θαλάσσης. Ανάμεσα σε όσους έχουν επιστρέψει η κ. Ειρήνη η οποία αναζητά την 59χρονη Στέλλα, φίλη της , τα ίχνη της οποίας έχει χάσει από χθες. Μάλιστα όπως αφηγείται τα παιδιά της βρίσκονται στο εξωτερικό κι επιστρέφουν εσπευσμένα.

Στο μεταξύ μηχανήματα βαρέως τύπου συνοδευόμενα από εκπροσώπους του δήμου έφτασαν στην περιοχή για να απελευθερώσουν τους δρόμους απομακρύνοντας τα καμένα αυτοκίνητα.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποδίδουν ευθύνες στη δημοτική αρχή και συγκεκριμένα στην υπηρεσία καθαριότητας, καθώς όπως επισημαίνουν «αδιαφορούσαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις τους να απομακρύνουν τα συσσωρευμένα κατά τόπους ογκώδη κλαδέματα κι άλλα εύφλεκτα ρυπογόνα υλικά». Από το πρωί εθελοντικές ομάδες προσφέρουν νερό και φαγητό στους διασώστες , στους πυροσβέστες αλλά και στους κατοίκους οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Αρκετοί παραθεριστές εγκατέλειψαν την περιοχή για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα. Κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού μεταφέρονται σε ξενοδοχεία γειτονικών περιοχών για να προσφέρουν υπηρεσίες σε όσους έχουν καταφύγει εκεί.
............................

Κάτοικος Ραφήνας: Κολυμπούσα ανάμεσα σε πτώματα φίλων επί 4 ώρες

Μουδιασμένη η χώρα την επαύριο της καταστροφικής φωτιάς στην Αττική, με τους πρωταγωνιστές, καθημερινούς ανθρώπους που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις φλόγες να εξιστορούν τον τρόπο που διέφυγαν τον θάνατο. Ένας από αυτούς, ο Νίκος Σταυρινίδης, κάτοικος Ραφήνας, ο οποίος και βρέθηκε στη θάλασσα με τη σύζυγό του και έξι ακόμη οικείους του. Όπως περιγράφει, παρέμειναν στα ανοιχτά τέσσερις ολόκληρες ώρες, να κολυμπούν για τη ζωή τους, ενώ διεσώθηκαν από μηχανότρατα ανοιχτά της Αρτέμιδος (Λούτσας).

"Το μόνο που κάναμε ήταν να μπορούμε να επιπλέουμε" αναφέρει, εξηγώντας πως το μόνο που μπορούσε κανείς να κάνει μέσα στο νερό, μεσούσης θαλασσοταραχής εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ήταν να παραμένει στην επιφάνεια. Στη συνέχεια., ο κάτοικος Ραφήνας περιγράφει πως ενώ βρέθηκαν στα ανοιχτά οκτώ, στην πορεία χάθηκαν δύο άνθρωποι. "Δυστυχώς, χάσαμε δύο, έναν νεαρό που η μαμά του και η αδερφή του ήταν μαζί μας και μια άλλη κυρία περίπου 70 χρόνων που δεν τα κατάφερε και χάθηκε δίπλα μας" σχολιάζει και προσθέτει: "Για μια ώρα περίπου ήταν ένα πτώμα δίπλα μας".

Το μόνο που κάναμε ήταν να μπορούμε να επιπλέουμε
Οι άνθρωποι παρέμειναν στη θάλασσα περισσότερες από τέσσερις ώρες, με τους πυκνούς καπνούς να δυσκολεύουν τον προσανατολισμό τους. Μόνη βοήθεια, τα αεροπλάνα που προσγειώνονταν στο Ελ. Βενιζέλος και αργότερα το φεγγάρι. "Δεν βλέπαμε τίποτα γιατί είχε πάρα πολύ καπνό. Η μόνη επαφή που είχαμε ήταν τα πολιτικά αεροπλάνα που προσγειώνονταν στο Ελευθέριος Βενιζέλος και έτσι μπορούσαμε να έχουμε μια εικόνα για το που βρισκόμαστε" σημειώνει ο διασωθέντας.

Ο κ. Σταυρινίδης μιλά για μια αστραπιαία καταστροφή, που ήταν αδύνατο να αναχαιτιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής. Δηλώνει όμως με πικρία πως θα ήθελε να έχει κινητοποιηθεί πιο γρήγορα ο μηχανισμός από θαλάσσης. "Ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. αυτό που έχω όμως σαν παράπονο είναι ότι τα πρώτα αλιευτικά εμφανίστηκαν μετά τις 22.00. Αν μας είχαν βρει πριν τις 21.00 δεν θα είχαμε απώλειες".

.................................

Εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της φωτιάς
Την διενέργεια έρευνας για τα αίτια της φωτιάς που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες συμπολίτες μας διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η κ. Δημητρίου διαβίβασε σειρά δημοσιευμάτων στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο με την εντολή να διερευνηθούν τα πάντα σχετικά με τις χθεσινές πυρκαγιές που σκόρπισαν το θάνατο και κατέστρεψαν περιουσίες.
.........................................

Μαρτυρία: 13χρονο κορίτσι έπεσε φλεγόμενο στο κενό
Ξετυλίγονται ώρα με την ώρα οι ιστορίες των ανθρώπων που αντιμετώπισαν τις φλόγες στην Ανατολική Αττική και εκείνων που έχασαν τη ζωή τους μέσα στη φωτιά. Ανάμεσά τους και ένα 13χρονο κορίτσι, που εγκλωβίστηκε στη φωτιά και πήδηξε τυλιγμένο στις φλόγες από μεγάλο ύψος στο Κόκκινο Λιμανάκι χάνοντας στη ζωή της πέφτοντας με ορμή στα βράχια.

Ο Ανδρέας και η Μαρία Πάτσιου κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν το περιστατικό, όπως εκτυλίχτηκε μπροστά στα μάτια τους, το απόγευμα της Δευτέρας. Η φωτιά πλησίασε στο σημείο γύρω στις 19.00 το απόγευμα με το ζευγάρι να καταφεύγει όπως, όπως στη θάλασσα. Μισή ώρα αργότερα, η κυρία Μαρία περιγράφει τις κραυγές του παιδιού που έπεφτε στο κενό τρομοκρατημένο από τη φωτιά πίσω της.

"Όταν βγήκα από τη θάλασσα και κρύφτηκα πίσω από μια μεγάλη σπηλιά, άκουσα την κραυγή ενός παιδιού και άκουσα να πηδάει ένα άτομο" αναφέρει και προσθέτει. "Ήταν και καμμένη, τα πόδια της φαίνονταν μαύρα καμμένα. Το παιδί είχε τελειώσει, μόνο του εκεί."
....................

Τουλάχιστον 42 σοροί έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο Σχιστού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει οι ιατροδικαστικές εξετάσεις
...
#PrayForGreece: Ο κυβερνοχώρος στέλνει μηνύματα αλληλεγγύης στην Ελλάδα

Δεκάδες τα μηνύματα συμπαράστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους πληγέντες και τους συγγενείς των θυμάτων της καταστροφικής φωτιάς στην Αττική. Πολύ γρήγορα από το πρωί της Τρίτης, διαδόθηκε το hashtag #PrayForGreece με το οποίο εκδηλώνεται η συμπαράσταση προς την Ελλάδα.

Από τον Γιάννη Αντετοκούμπο, την ομάδα του Ολυμπιακού και τον τραγουδιστή Ηλία Βρεττό, ως απλούς χρήστες του διαδικτύου από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, όλοι στέλνουν τα συλλυπητήριά τους και τη σκέψη τους στην Ελλάδα.

Οι μεγάλες φωτιές σε δύο μέτωπα της Αττικής, της Κινέτας και της Καλλιτεχνούπολης, όπου έχασαν τη ζωή τους 50 άτομα και 156 τραυματίστηκαν, σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα, σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα στοιχεία, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με την αρωγή του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και όλου του κρατικού μηχανισμού, συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες.

Ειδικότερα, όσον αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Αέρας, στα Γεράνεια Όρη, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, επιχειρούν για την κατάσβεσή της 74 οχήματα, 150 πυροσβέστες και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, συμμετέχουν τέσσερα εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και έξι μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης-Βουλιαγμένης, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου. Παράλληλα, από πλευράς εναέριων μέσων, επιχειρούν πέντε ελικόπτερα.

Στην άλλη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αττικής, συμμετέχουν για την κατάσβεσή της 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 23 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Πηγή: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

...

Όλες οι πληροφοριες αναφορικα με την βοηθεια 
1. Αγνοείται κάποιο συγγενικό μου πρόσωπο, τι να κάνω;
Για δήλωση αγνοουμένων από τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές μπορείτε να καλέσετε στο 199, ενώ άνοιξε γραμμή βοήθειας στο 108. Και η ευρωπαϊκή γραμμή για τις εξαφανίσεις 116000 ,θα είναι διαθέσιμη για πληροφορίες σχετικά με αγνοούμενους. 

Επίσης, υπάρχει ανοικτή Βάση Δεδομένων Αναζήτησης Αγνοουμένων από τις περιοχές Μάτι και Ραφήνα στο εν λόγω link: https://missingpeople.audax.gr

2. Που μπορώ να βρω στέγη;
Για τους πληγέντες της πυρκαγιάς στην Κινέτα, παρέχουν βοήθεια το γραφείο δημάρχου Μεγαρέων, τα ΚΑΠΗ Μεγάρων και Κινέτας και το Πνευματικό κέντρο Ραφήνας

Δημοτικό κτήριο Νέας Μάκρης 22943-20582

Δωρεάν στέγη και φαγητό από το La Playa Marathon

Δωρεάν στέγη στο ξενοδοχείο Νηρέα (Νέα Μάκρη 2294091214)

Το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Θεοδώρων προσφέρει στέγη μέχρι νεωτέρας

3. Που μπορώ να βρω τρόφιμα και νερό;
Το κεντρικό σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης στη Ραφήνα παρέχει νερό και τρόφιμα

Στο κέντρο του Πικερμίου, οι καφετέριες EVEREST και Γρηγόρης Μικρογεύματα προσφέρουν δωρεάν νερό και φαγητό

4. Ποιες επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες;
Η Α.μ.Κ.Ε ΙΑΣΙΣ βρίσκεται δίπλα στους πυρόπληκτους του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη, καθαρό ρουχισμό μέσω του προγράμματος Fabric Republic και ομάδα εθελοντών μέσω του CONNECT ATHENS.

Η COSMOTE στηρίζει τους συνδρομητές της στην Ανατολική Αττική και την περιοχή της Κινέτας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και, για τις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας τους, προσφέρει δωρεάν: 1.500 λεπτά προς όλα τα εθνικά δίκτυα, σε όλους τους συνδρομητές κινητής -συμβολαίου, καρτοσυμβολαίου και καρτοκινητής- από σήμερα 24/7 έως και τις 31/7. 1GB σε όλους τους συνδρομητές κινητής -συμβολαίου, καρτοσυμβολαίου και καρτοκινητής- από σήμερα 24/7 και για τις επόμενες πέντε ημέρες. Οι δικαιούχοι συνδρομητές θα ενημερωθούν για την ενεργοποίηση των δωρεάν λεπτών ομιλίας και του πακέτου Internet, μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS. Επίσης, αναστέλλεται κάθε διαδικασία για -οριστική ή προσωρινή- φραγή για όλες τις συνδέσεις COSMOTE σταθερής, κινητής και τηλεόρασης στις πληγείσες περιοχές, μέχρι και τις 24/9/18. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των παραπάνω περιοχών θα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν δωρεάν όλα τα διαθέσιμα καρτοτηλέφωνα, για κλήσεις προς αστικά, υπεραστικά και κινητά, έως και τις 31/7.

Ο Όμιλος Ευρωκλινικής θέτει την Ευρωκλινική Παίδων στη διάθεση των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα, η Ευρωκλινική Παίδων ανοίγει το τμήμα επειγόντων περιστατικών σε όλα τα παιδιά των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Αττική. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως αναπνευστικά, εμπύρετα, θερμοπληξία κ.α. μπορούν να προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών της κλινικής στη διεύθυνση Αθανασιάδου 7-9, Αμπελόκηποι (Μετρό Αμπελοκήπων). Για πληροφορίες τηλέφωνο 2106416600 . Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παιδιά με εγκαύματα.

Οδηγοί ΤΑΞΙ θα μεταφέρουν δωρεάν έγκυες γυναίκες και παιδιά σε νοσοκομεία ή οτιδήποτε άλλο. ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6973221156 6944888427 2152157938".

Ο Δήμος Ζωγράφου διέθεσε στο Δήμο Ραφήνας, τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσής του στη Ραφήνα, για τη φιλοξενία συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Η Vodafone στηρίζει έμπρακτα όλους τους συνδρομητές της στην Ανατολική Αττική και την περιοχή της Κινέτας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, στις αυξημένες τους ανάγκες για περισσότερη επικοινωνία αυτές τις δύσκολες ώρες.

Οι συνδρομητές της Vodafone και της Cyta, 100% θυγατρικής του ομίλου Vodafone, Ιδιώτες & Επαγγελματίες, συμβολαίου κινητής και καρτοκινητής που ζουν στις πληγείσες περιοχές και συγκεκριμένα στις περιοχές της Νέας Μάκρης Αττικής– Μάτι, Νέου Βουτζά, Ραφήνας, Πικερμίου, Κινέτας, Καλλιτεχνούπολης και Πεντέλης, θα έχουν στη διάθεση τους για χρήση, έως την επόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου, επιπλέον:
1500 λεπτά ομιλίας προς όλους
500 SMS προς όλους και
1 GΒ Mobile Internet

Παράλληλα, όλοι οι συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας στις παραπάνω περιοχές θα έχουν στη διάθεση τους 1500 λεπτά ομιλίας προς εθνικά κινητά, για το ίδιο διάστημα.
Επιπλέον, Vodafone και Cyta διακόπτουν τη διαδικασία φραγής εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων σε όλες τις συνδέσεις συμβολαίου κινητής και σταθερής για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, έως και 31 Αυγούστου

Οδηγοί ΤΑΞΙ θα μεταφέρουν δωρεάν έγκυες γυναίκες και παιδιά σε νοσοκομεία ή οτιδήποτε άλλο. ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6973221156 6944888427 2152157938".

5. Θέλω να δώσω αίμα για τους τραυματίες, σε ποια νοσοκομεία μπορώ;
Όποιος θέλει να δώσει αίμα για τους τραυματίες μπορεί να μεταβεί στο Σισμανόγλειο, στο Θριάσιο και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Σήμερα και αύριο η Αιμοδοσία του Θριασίου θα παραμείνει ανοικτή από τις 09.00 μέχρι τις 20.00 (Η διέλευση από τα διόδια είναι δωρεάν).

6. Που μπορώ να απευθυνθώ για τα κατοικίδια / αδέσποτα ζώα;
Για όσους βρίσκονται Κινέτα υπάρχει ανοιχτή αυλή στους Αγίους Θεόδωρους για τα αδέσποτα ζώα που κινδυνεύουν. Αν δείτε ζώο κοντά στην πυρκαγιά μαζέψτε το και καλέστε στο 6975664142. Για περίθαλψη ζώων μπορείτε να καλέσετε και στο 2108013302.

Τηλέφωνα εθελοντών που βρίσκονται σε Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι και Νέο Βουτζά Αττικής για παροχή βοήθειας σε ζώα Τηλέφωνα: 6934396816, 6945597792

Η Vets4Life δέχεται ΔΩΡΕΑΝ τα ζώα που μας χρειάζονται αδέσποτα ή δεσποζόμενα για τις πρώτες βοήθειες στο ιατρείο. Τηλ. 2106043335. Λεωφόρος Μαραθώνος 24, Πικερμι

7. Θέλω να βοηθήσω τους πληγέντες προσφέροντας χρήματα. Που μπορώ να απευθυνθώ;
O Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανακούφισης και ενίσχυσης των πυρόπληκτων συμπολιτών μας:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αριθμός Λογαριασμού: 5186092291418 ΙΒΑΝ: GR20 0172 1860 0051 8609 2291 418
8. Ποια είδη πρώτης ανάγκης χρειάζονται να προσφέρω;
Η λίστα ειδών πρώτης ανάγκης έχει ως εξής:

Εμφιαλωμένα νερά

Χυμούς

Τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση να είναι άμεσης ανάλωσης (κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, κ.λπ.)

Γάλατα μακράς διάρκειας, τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου, π.χ. εβαπορέ

9. Θέλω να βοηθήσω τους πληγέντες προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης. Που μπορώ να απευθυνθώ;
Ο δήμος Μαραθώνος συγκεντρώνει τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης στο δημοτικό κατάστημα της Νέας Μάκρης, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος 104.

Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό κ.ά.) στα θύματα των πυρκαγιών, μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001 του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής ή στους οικείους Δήμους.

Σημείο συγκέντρωσης: Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής στην Εσπλανάδα – Πλατεία Νερού δίπλα στο Τάε Κβο Ντο του Φαληρικού – Δεν χρειάζονται άλλα είδη ρουχισμού.

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και παροχής βοήθειας σε πυρόπληκτους τηλ. 215 5601656 Αθηνάς & Αβέρωφ 44 Κορυδαλλός

Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τα θύματα της πυρκαγιάς και στο κτίριο του ΚΕΕΠΝΟ (Αγράφων 3-5 στο Μαρούσι) και στο Όλοι Μαζί Μπορούμε ( Ποσειδώνος και Λοκρίδος στο Μοσχάτο). Oι ανάγκες αυτήν τη στιγμή: Πάνες, μωρομάντηλα, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, fucidin και betadin. Aν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να πάει στο Μαρούσι, μπορεί να τα αποστείλει δωρεάν μέσω Γενικής Ταχυδρομικής προς ΠΑΡΕΑ (Νικηταρά 31 Μεταμόρφωση ΤΚ 14451) και να τα παραδώσουν εκείνοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι τουριστικοί πράκτορες της χώρας, συγκεκριμένα η ομοσπονδία Fedhatta συγκεντρώνει στα γραφεία της στο Σύνταγμα, Ξενοφώντος 14, είδη πρώτης ανάγκης, όπως αυτά ζητήθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΙΑΣΙΣ συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης όπως βρεφικές πάνες, τρόφιμα μακράς διάρκειας καθώς και φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη όπως Fucidin και Betadine στο χώρο της Αχαρνών 297, Αθήνα καθημερινά από τις 10 εως τις 8. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν βοηθώντας είτε υλικά είτε εθελοντικά μπορούν να επικοινωνήσουν στο 2108655039.

Καλούνται οι δημότες Πειραιά που επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια, να φέρουν στο Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Πειραιά στην πλατεία Κοραή: φάρμακα, γάζες, betadine, fucidin, fucicort, μάσκες, μωρομάντηλα, καθώς και σνακς όπως μπισκότα, κρουασάν, φρυγανιές, παξιμάδια κ.α, προκειμένου να αποσταλούν στις πληγείσες περιοχές. Το Γραφείο Εθελοντισμού θα παραμείνει ανοικτό για το σκοπό αυτό από σήμερα έως την Πέμπτη 26/7 και θα λειτουργεί από τις 8:00 έως τις 20:00.
Ο Δήμος Ζωγράφου συγκεντρώνει εμφιαλωμένα νερά, γάλα εβαπορέ, τρόφιμα μακράς διάρκειας & άμεσης κατανάλωσης στο Δημαρχείο Ζωγράφου, καθημερινά εκτός Σαββάτου & Κυριακής από τις 7:30 μέχρι τις 19:00. (στο ισόγειο του κτιρίου).

Το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen ξεκινά την άμεση συγκέντρωση ρούχων, ξηράς τροφής, ειδών πρώτης ανάγκης (πάνες, μωρομάντηλα, χαρτιά υγείας) και φαρμάκων για την ενίσχυση των πληγέντων των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, μετά από επικοινωνία με τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Ν. Μάκρης. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα μεταφερθεί στις κατασκηνώσεις του Δήμου Μαραθώνος. 
Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται στο ισόγειο του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen (δίπλα στα Goody’s), από τις 10.00 έως τις 20.00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο Γραφείο Πληροφοριών στο τηλέφωνο 210 66 30 830 / 840.

10. Καταστράφηκε η επιχείρησή μου, που πρέπει να απευθυνθώ;
Επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φωτιές μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΕΒΕΑ στο 210-3622158, για την καταγραφή των ζημιών.

11. Έχω αφήσει προσωπικά αντικείμενα στην προσπάθειά μου να διαφύγω, που μπορώ να απευθυνθώ για να τα βρω;
Εάν κάποιος έχει χάσει αντικείμενα σε ακτές μπορεί να απευθυνθεί στο Λιμεναρχείο Ραφήνας , τηλ 2294 321202

....

Η καταστροφικές φωτιές στην Αττική αφάνισαν δασικές εκτάσεις και οικισμούς στη Ραφήνα, τον Νέο Βουτσά και το Μάτι, αφήνοντας στο πέρασμά τους τουλάχιστον 50 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Στο διάγγελμά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κήρυξε τριήμερο πένθος στη μνήμη των νεκρών των φονικών πυρκαγιών. Στα πλαίσια αυτά, οι σημαίες στην Ακρόπολη, την ελληνική Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου κυματίζουν μεσίστιες από το μεσημέρι.
Μεσίστια κυματίζει η σημαία της Βουλής με εντολή του προέδρου Νίκου Βούτση μετά την φωτιά που έπληξε την Αττική με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη περισσότεροι.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: