Τρίτη, Ιουλίου 31, 2018

Συνεχίζεται η προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την καταστροφικη φωτια στην Ανατολικη Αττικη

Η προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική συνεχίζεται. Επιχειρήματα περί «ακραίων καιρικών φαινομένων πρωτοφανούς έκτασης» και των αυθαίρετων κτισμάτων που «προκάλεσαν την αδυναμία διαφυγής», βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής προπαγάνδας.
Επιπλέον, είναι προφανής η απόπειρα να «φωτογραφηθούν» ως υπεύθυνοι ορισμένοι κρίκοι του κρατικού μηχανισμού, που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα λειτουργήσουν ως «αποδιοπομπαίοι τράγοι» για να βγει λάδι η επικίνδυνη για το λαό πολιτική. Την ίδια στιγμή, η ΝΔ επιχειρεί να εστιάσει και να οξύνει την αντιπαράθεση πάνω στο ζήτημα της «ανικανότητας» και της «ανυπαρξίας συντονισμού» και «κυβερνητικής αναισθησίας». Για την ουσία βεβαίως είναι αδύνατο να αντιπαρατεθεί καθώς και οι δικές της ευθύνες και άλλων αστικών κομμάτων είναι το ίδιο εγκληματικές αφού υπηρέτησαν και υπηρετούν την ίδια πολιτική, που στο όνομα της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζει την προστασία της ζωής του λαού από φυσικές καταστροφές.

Νωρίς χτες το πρωί, ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε για περίπου μία ώρα το Μάτι. Οπως ανακοινώθηκε, κατόπιν, για την επίσκεψη, που δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως για να αποφευχθούν τηλεοπτικά πλάνα, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Αργυρή Ακτή, το Ρέμα στο Κόκκινο Λιμανάκι, αλλά και το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής και του Στρατού στο Λεωφορείο Ολυμπος.

Σύμφωνα πάντα με το κυβερνητικό ανακοινωθέν, «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες και στρατιώτες, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, κ. Αναγνωστάκη, αλλά και τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, που βρίσκονται στο πεδίο».

Λίγη ώρα μετά, ο πρωθυπουργός έγραψε σε ιστοσελίδα του: «Επισκέφθηκα σήμερα τον τόπο της τραγωδίας. Συνομίλησα με πολίτες, μηχανικούς, στρατιώτες, πυροσβέστες και εθελοντές. Ανείπωτη θλίψη μα και απέραντος σεβασμός σε όσους έδωσαν την άνιση μάχη με τις φλόγες και τώρα δίνουν τη μάχη της αποκατάστασης».

Τώρα μιλούν για μπουλντόζες και κατεδαφίσεις
Το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός πήγε στο Μάτι μακριά από κάμερες για να μην κατηγορηθεί για επικοινωνιακούς χειρισμούς...

Επανέφερε, εξάλλου, το κυβερνητικό αφήγημα μιλώντας ξανά για «φωτιά πρωτοφανούς έντασης που ακολούθησε μια άλλη φωτιά, αυτή της Δυτ. Αττικής». Απέρριψε το ενδεχόμενο παραιτήσεων κυβερνητικών ή άλλων στελεχών, λέγοντας ότι η «αποτίμηση» θα γίνει όταν παρέλθουν η κρίση και η τωρινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόσθεσε, δε, ότι ο ανασχηματισμός είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση. Προανήγγειλε, πάντως, «αναδιοργάνωση» και «αναβάθμιση» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Παραπέρα, ισχυρίστηκε ότι «μία από τις πραγματικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι ότι δεν συγκρούστηκε αρκετά, δεν συγκρούστηκε με αρκετούς για να αντιμετωπιστούν οι οικιστικές στρεβλώσεις», που, όπως έσπευσε να συμπληρώσει, δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια που κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά οι προηγούμενοι. Συμπλήρωσε, όμως, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει «έμπρακτα την ευθύνη», καλώντας και το «υπόλοιπο πολιτικό σύστημα» να την αναλάβει επίσης.

Ερωτηθείς, σχετικά, αν αυτό σημαίνει κατεδαφίσεις, έσπευσε να απαντήσει ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει τα αποτελέσματα μιας μελέτης ή ενός σχεδίου, «ωστόσο αν χρειαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις για να δημιουργήσει χώρους ασφαλέστερης οικιστικής εγκατάστασης ασφαλώς και θα το κάνει», είπε.

Από κοντά και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, που λίγο νωρίτερα, σε δική του ενημέρωση στο υπουργείο, επίσης τάχθηκε υπέρ κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στο Μάτι, απευθύνοντας και αυτός έκκληση για «πολιτική συναίνεση» μεταξύ των κομμάτων στο ζήτημα αυτό.

Κοκορομαχία πάνω στα αποκαΐδια
Η όλη υπόθεση, βέβαια, έδωσε τροφή για συνέχιση του δικομματικού καβγά πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής που από κοινού υπηρετούν.

Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε «σαν τον κλέφτη το Μάτι και μάλιστα σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον». Επίσης, ότι «ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι για τα λάθη και τις παραλείψεις της 23ης Ιουλίου υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν».

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να επισκεφτεί τον «Ευαγγελισμό», προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας τραυματιών από τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής (νοσηλεύονται εκεί 18 τραυματίες από την πυρκαγιά στο Μάτι, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένας σε μονάδα αυξημένης φροντίδας) ενώ αύριο προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τη ΝΔ, «ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε και με αρκετούς από τους τραυματίες, οι οποίοι του περιέγραψαν τις τραγικές στιγμές που έζησαν, τονίζοντάς του ότι δεν είχαν καμία έγκαιρη ενημέρωση από την πολιτεία για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπως και για την πλήρη απουσία συντονισμού από τις αρμόδιες αρχές κατά τις κρίσιμες ώρες».  https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: