Τρίτη, Ιουλίου 31, 2018

Ο Γολγοθάς των πυρόπληκτων δεν έχει τέλος...

Μία βδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, συνεχίζεται η επιχείρηση συγκάλυψης των εγκληματικών πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων, για όσα συνέβησαν από το απόγευμα της 23ης Ιούλη μέχρι και σήμερα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, καθώς και τα αστικά μέσα ενημέρωσης, εστιάζουν σε ζητήματα «κακών χειρισμών» και «ανικανότητας», στο τι ώρα έφτασε σε νοσοκομείο ο πρώτος νεκρός, στο πόσο μεγάλη ήταν η έκταση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών.

Αλαλούμ με τον αριθμό των νεκρών και τους αγνοούμενους
Επίσημη ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των νεκρών δεν υπάρχει. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς που προκύπτουν από στοιχεία επίσημων φορέων έχει φτάσει τους 92. Υπάρχουν μόνο κάποιες ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής που μάλλον προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση. Ακόμα και σήμερα μια συγκεκριμένη λίστα αγνοουμένων δεν υπάρχει. Χτες βρέθηκε άλλη μία σορός στη θάλασσα, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χωρίς μέχρι αργά το βράδυ οι αρχές να έχουν διευκρινίσει αν πρόκειται για θύμα της φονικής πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, μέχρι χτες το βράδυ 43 εγκαυματίες νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 11 σε ΜΕΘ. Ενα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Στο μεταξύ, χτες ο δήμαρχος Ραφήνας με δήλωσή του εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 120.

Βάσανο ακόμα και η ταφή των νεκρών




Ομως, φαίνεται πως τα βάσανα για τους πληγέντες και τις οικογένειες των νεκρών δεν έχουν τέλος. Τις τελευταίες μέρες συγγενείς των θυμάτων ζητούν από τον δήμο Μαραθώνα να ταφούν οι δικοί τους άνθρωποι στο νεκροταφείο της περιοχής. Η απάντηση που παίρνουν είναι ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος στο νεκροταφείο παρά μόνο για όσους διαθέτουν οικογενειακούς τάφους. Μάλιστα, οι συγγενείς των θυμάτων παραπέμπονται να θάψουν τους δικούς τους ανθρώπους σε νεκροταφείο στο Κάτω Σούλι, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την περιοχή τους, με συνέπεια την επιπλέον ψυχική και οικονομική επιβάρυνση. Να σημειωθεί ότι από το νόμο προβλέπονται σε έκτακτες περιστάσεις η αναγκαστική απαλλοτρίωση και ο χαρακτηρισμός για χρήση νεκροταφείου οικοπέδου δίπλα στο νεκροταφείο προκειμένου να αξιοποιηθεί ως χώρος ταφής. Παρ' όλα αυτά, οι κάτοικοι γίνονται μπαλάκι μεταξύ εισαγγελίας, υπουργείων, δήμου και διαφόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, προκειμένου να μπορέσουν να θάψουν τους δικούς τους.
Θα πληρώσουν και τη σύνδεση στον κεντρικό αγωγό του νερού;
Σε ό,τι αφορά βασικές υποδομές, να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το δίκτυο ύδρευσης βρίσκεται «στον αέρα». Κι αυτό γιατί, όπως ενημερώθηκαν χτες οι κάτοικοι, η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης των δήμων της περιοχής θα μεριμνήσουν για τον κεντρικό αγωγό, αλλά για τη σύνδεσή του με τα σπίτια δεν γνωρίζουν πώς θα γίνει. Κάτι που ανησυχεί τους πυρόπληκτους που ήδη σκέφτονται ότι θα αναλάβουν και αυτήν την ευθύνη...

Τα στοιχεία της καταγραφής




Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε κάποια στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής. Είπε ότι από την Παρασκευή έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες που διενέργησαν οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές. Ο συνολικός αριθμός των αυτοψιών στους δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας - Πικερμίου, και Μεγαρέων, ανέρχεται σε 3.676. Σε αυτές 1.803 κτίρια κρίθηκαν πράσινα, 827 κίτρινα και 1.046 κόκκινα. Πάντως, οι κάτοικοι των περιοχών έχουν αναστατωθεί από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και φοβούνται πως το γεγονός ότι υπήρχαν αυθαίρετα κτίσματα θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να μη δοθούν αποζημιώσεις. Επιπλέον, στον τόπο της καταστροφής, οι πληγέντες προβληματίζονται για το κατά πόσο το ύψος των αποζημιώσεων αλλά και η γραφειοκρατία θα τους επιτρέψουν να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν ή να επισκευάσουν τα σπίτια τους.
Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων
Ξεκινά σήμερα η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιούλη 2018 σε Ανατολική Αττική και Κινέτα Μεγάρων. Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα 31 Ιούλη και μέχρι την 1η Αυγούστου θα λαμβάνονται αιτήσεις από τα επίθετα που αρχίζουν από Α έως Ι, από τις 2 έως τις 3 Αυγούστου, τα γράμματα Κ έως Μ, στις 4 και 5 Αυγούστου τα γράμματα Ν έως Π και τις 6 και 7 Αυγούστου τα γράμματα Ρ έως Ω. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 30 Οκτώβρη 2018 και όσοι πληγέντες δεν προλάβουν να καταθέσουν την αίτησή τους στις παραπάνω ημερομηνίες, θα συνεχιστεί η υποβολή αιτήσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κατάθεσης.




Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα κατά τόπους γραφεία του υπουργείου Υποδομών από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ στις παρακάτω διευθύνσεις:
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ραφήνας (Αραφηνιδών Αλων, Ραφήνα)
Κλειστό Γυμναστήριο (Αφετηρία Εναρξης Μαραθώνιας διαδρομής, Μαραθώνας)
ΚΑΠΗ Κινέτας (56,5 χλμ. ΠΕΟ Αθηνών - Κορίνθου, Μέγαρα)
Κτίριο του υπουργείου Υποδομών (Αναστάσεων 2 και Τσιγάντε, Παπάγος).
Στην αίτηση απαιτείται μόνο η συμπλήρωση των στοιχείων των πληγέντων.

Μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα
Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται έκτακτο επίδομα 5.000 ή 6.000 ευρώ για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, για τις κατοικίες και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Ποσά που δεν είναι αρκετά για ένα κατεστραμμένο σπίτι και ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο. Θυμίζουμε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ανακοίνωση για μέτρα αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών, παρά μόνο κάποιες αναφορές για χαμηλότοκα δάνεια που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, δηλαδή για έναν μηχανισμό που μπορεί να οδηγήσει αρκετές περιουσίες στα νύχια του τραπεζικού κεφαλαίου.
https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: