Τετάρτη, Ιουλίου 18, 2018

Who is America? | Ο Κοέν γελοιοποιεί τους λομπίστες των ΗΠΑ

Ο Sacha Baron Cohen είναι ο Borat. Είναι και ο "Δικτάτορας", όπως καιπολλοί άλλοι ρόλοι, προϊόντα μεταμφιέσεων, που εστιάζουν σε γεγονότα τα οποία οι ισχυροί προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλάκι. Για τις περισσότερες δουλειές του έχει δεχθεί αναρίθμητες μηνύσεις. Οι περισσότερες αποσύρθηκαν. Αν κρίνουμε από την πρεμιέρα της νέας του δουλειάς, το “Who's America”, θα ακολουθήσουν και άλλες (μηνύσεις). Προφανώς όμως, και δεν θα τον σταματήσουν.

Ο Cohen επέστρεψε, έπειτα από μια δεκαετία, στην τηλεόραση για να αναλάβει το “Who is America?”. Το show που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην COSMOTE TV, έχει ως ζητούμενο “τη διερεύνηση διαφορετικών ατόμων από το διαβόητο έως το άγνωστο, σε όλο το πολιτικό και πολιτιστικό εύρος που έχει κατακτήσει το μοναδικό μας έθνος”. Δηλαδή, θέλει να αποκαλύψει ποια ακριβώς είναι η Αμερική, μέσω επτά ημίωρων επεισοδίων που θα προβληθούν από το Showtime. Aν κρίνουμε από την πρεμιέρα, θα κάνει θραύση. Ή θα τον ψάχνουμε.


Ξεκίνησε από τις δολοφονίες στα σχολεία
Το News 24/7 σε έχει ενημερώσει από τον Νοέμβριο του 2017 πως στις ΗΠΑ είναι πιο εύκολο να αγοράσεις όπλο, από ό,τι κινητό. Οι δολοφονίες στα σχολεία έχουν αποκτήσει τη δική τους κατηγορία στα αρχεία της Εθνικής Ασφάλειας, παρ' όλα αυτά ουδένας νόμος έχει αλλάξει. Εξ ου και ο Cohen είπε να κάνει πρεμιέρα με αυτό το θέμα.

Μεταμφιέστηκε σε συνταγματάρχη της αντιτρομοκρατικής, ονόματι Erran Morad και άρχισε τα ραντεβού με ισχυρούς ανθρώπους του λόμπι της οπλοχρησίας, ώστε να τους πείσει να αντιγράψουν το πρόγραμμα “kinder guardians” που, όπως είπε, έχει αρχίσει στο Ισραήλ. Σκοπός του είναι να μάθει σε παιδιά ηλικίας 3 έως 16 χρόνων να χρησιμοποιούν όπλα.
Στο πρώτο του ραντεβού με τον Philip Van Cleave (ισχυρό μέλος του λόμπι, ο οποίος έπειτα από τη δολοφονία 20 ανήλικων και 6 καθηγητών σε σχολείο είχε δηλώσει πως το όπλο που χρησιμοποιήθηκε είναι η Ferrari των όπλων, προσφέρει τρελή διασκέδαση και άρα δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί). Η απάντηση του τελευταίου σόκαρε.

Μου φαίνεται μια εξαιρετική ιδέα. Προσπαθούμε να περάσουμε κάτι ανάλογο για χρόνια, αλλά δεν τα έχουμε καταφέρει. Προτείναμε την εκπαίδευση από την ηλικία των 12 χρόνων.
Ο Van Cleave συνέχισε αποκαλύπτοντας πως “πριν αναπτυχθεί η συνείδηση στον άνθρωπο, πριν μάθει να διαχωρίζει το σωστό από το λάθος, μπορεί να γίνει πολύ αποτελεσματικός στρατιώτης. Στην πολιτεία μου (Illinois) προσπάθησαν να περάσουν νόμο που θα έκανε παράνομη την όποια σχέση παιδιών ηλικίας 4 με 12 χρόνων, με τα όπλα. Δεν τους αφήσαμε να τον περάσουν”. 

Ο μεταμφιεσμένος Cohen του ζήτησε να τον βοηθήσει να φτιάξει ένα εκπαιδευτικό video οπλοχρησίας για 3χρονα. Ο Van Cleave συμφώνησε και έγινε το video που ακολουθεί και θα σας ανεβάσει την πίεση. Για αρχή, τοποθέτησαν λούτρινα ζωάκια σε διαφορετικά είδη όπλων και οι οδηγίες δόθηκαν σε επίπεδο “παίζω και μαθαίνω”.

Όταν τελείωσε με το video, το πήγε στην Washington DC, για να συναντήσει έναν πολιτικό που θα περνούσε το πρόγραμμα του. Έκλεισε ραντεβού με τον Larry Pratt, τον διευθυντή του “Gun Owners of America” των 5.000.000 μελών -που είχε ετοιμάσει μήνυση για τον Trump, επί μιας σκέψης που είχε να ενισχύσει τον έλεγχο. O Pratt είναι ο τύπος που 'χει πει πως “το διαβολικό είναι στις καρδιές μας. Όχι στα όπλα μας” όπως και το “τα νήπια είναι αγνά. Δεν έχουν “μολυνθεί” από τα fake news και την ομοφυλοφιλία. Δεν τα νοιάζει αν είναι πολιτικά ορθό να πυροβολήσουν έναν ψυχικά διαταραγμένα κάτοχο όπλου. Απλά θα το κάνουν”.

Ο διάλογος που θα σε βγάλει από τα ρούχα σου

Cohen: Tο πρόγραμμα μας αφορά το να δώσουμε όπλα στους δασκάλους, αλλά και σε κάποια χαρισματικά παιδιά.

Pratt: Αυτό είναι υπέροχο.

Cohen: Θέλουμε να αρχίζουμε την εκπαίδευση από το προνήπιο. 
Pratt: Aυτή η ιδέα προκαλεί εκρήξεις εγκεφάλων σε αυτήν τη χώρα. Eίναι τόσο προκατειλημμένοι εναντίον της ιδέας να 'χουν νέοι άνθρωποι και ειδικά μαθητές στα σχολεία, όπλα.

Cohen: Το φοβερό με τα νήπια είναι πως δεν φοβούνται τα όπλα. Αυτός ο φόβος δημιουργείται από τα media.

Pratt: Αυτό είναι εξαιρετικό το επιχείρημα. Αν ακούσουν κάποιον να φωνάζει “Αllah Akbar” το πιθανότερο είναι να πιάσουν -ενστικτωδώς- το όπλο.

Cohen: Είχαμε ένα πρόβλημα με αυτό: ένας Μουσουλμάνος ετοιμαζόταν για προσευχή και είπε Allah Akbar και τον πυροβόλησαν.

Pratt (γελάει): Θα έπρεπε να προσεύχεται μυστικά.

Μετά του εγγυήθηκε πως υπάρχουν στο Κογκρέσο μέλη που θα είναι δεκτικά στο πρόγραμμα “kinder guardians”. Είπε ότι ο ίδιος θα βοηθούσε για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Cohen: Ας ελπίσουμε πως θα σταματήσουμε όσους είναι εναντίον των όπλων από το να δολοφονηθούμε όλοι.

Pratt: Ναι, πρέπει να το κάνουμε. Έχουν αίμα στα χέρια τους.

Ο Cohen έκλεισε ραντεβού και στο Κογκρέσο και συναντήθηκε με τον Matt Gaetz, εκπρόσωπο της Florida. Εκείνος αναρωτήθηκε αν όντως αυτό που του ζητούσε ήταν να πει στην τηλεόραση πως στηρίζει την πρόταση να χρησιμοποιούν όλα τα 3χρονα. Του είπε πως ναι και ο Gaetz εξήγησε πως “τυπικά τα μέλη του Κογκρέσου, όταν ακούν για το όποιο πρόγραμμα, δεν λένε αν τον στηρίζουν ή όχι”. Ο Cohen δεν παραιτήθηκε. Βρήκε κάποιους που κατέθεσαν άποψη.

Δείτε το video

Φυσικά και της πρεμιέρας (15/7) ακολούθησε ο κακός χαμός, με το κανάλι να στηρίζει τον καλλιτέχνη. Ο πρόεδρος και CEO των Showtime Networks, David Nevins δήλωσε πως “ο Sasha είναι μια κωμική ευφυΐα, ο οποίος σοκάρει το κοινό με την τόλμη, τη γενναιότητα και την εφευρετικότητα του. Είναι ο κορυφαίος προβοκάτορας της εποχής μας. Πίσω από την περίπλοκη οργάνωση επιδίδεται σε πραγματική αναζήτηση για την αλήθεια, των ανθρώπων, των τόπων και των πολιτικών. Κανείς δεν ξέρει να προκαλεί αναταραχές, όπως αυτός”.
Νίκη Μπάκουλη
http://www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: