Δευτέρα, Αυγούστου 27, 2018

Καταγγελία πρώην Αρχιεπισκόπου για "συγκάλυψη κακοποίησης από τον Πάπα"

Πρώην εκπρόσωπος του Βατικανού στην Ουάσινγκτον κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο να παραιτηθεί, δεδομένου του τρόπου που χειρίστηκε τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον ενός διακεκριμένου Καρδιναλίου, το 2013.

Όπως αναφέρεται στην 11σελιδη επιστολή που εξασφάλισε το CNN, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Carlo Maria Vigano είχε ενημερώσει τον Πάπα, για τις πληροφορίες επί της παραβατικής συμπεριφοράς του Αμερικανού Καρδιναλίου, Theodore McCarrick πριν πέντε χρόνια "αλλά ο Ποντίφικας δεν έκανε τίποτα". Τόνισε πως υπήρχε τεράστιος φάκελος με τα εγκλήματα του McCarrick, στη διάθεση του, τον οποίον θα μπορούσε να ζητήσει για εξέταση, αλλά δεν το έκανε.


Παύθηκε ο McCarrick
Ο 88χρονος, σήμερα, McCarrick υπήρξε Αρχιεπίσκοπος στην Ουάσιγνγκτον και είχε επιρροή στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Υποχρεώθηκε σε παραίτηση, τον περασμένο μήνα, όταν επανήλθε στο προσκήνιο η καταγγελία ενός παπαδοπαιδιού, πως τον είχε κακοποιήσει όταν ήταν έφηβος, προ δεκαετιών. Ο Πάπας έπαυσε τον McCarrick από το δημόσιο κλήρο.

Ο Carlo Maria Vigano έγραψε, στη μακροσκελή επιστολή που έχει ημερομηνία 22/8, πως "ο Πάπας γνώριζε για όσα είχε κάνει ο McCarrick, πως είχε προβεί σε σειρά κακοποιήσεων, από τις 23/6 του 2013. Μολονότι γνώριζε ότι ο McCarrick ήταν διεφθαρμένος, τον κάλυψε. Μόνο όταν προέκυψε η έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο McCarrick είχε κακοποιήσει έναν ανήλικο και δημοσιεύθηκε στα media, αποφάσισε να κάνει κάτι ο Ποντίφικας, για να σώσει τη δημόσια εικόνα του".

O Πάπας Φραγκίσκος ταξίδεψε στην Ιρλανδία, όπου μίλησε σε εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς την Κυριακή 26/8, στο Δουβλίνο. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Ποντίφικα στη χώρα, μετά το 1979. Τότε ο Γιάννης Παύλος είχε γνωρίσει την αποθέωση rock star. Αυτό δεν συνέβη με τον Φραγκίσκο. Για πρώτη φορά, αναφέρθηκε ενώπιον κόσμου στο τελευταίο σκάνδαλο που ξέσπασε και αφορούσε δεκαετίες σεξουαλικών κακοποιήσεων ιερέων της Καθολικής Εκκλησίας, στην Pennsylvania, οι οποίοι απήλαυσαν την κάλυψη των Αρχιεπισκόπων. Ήταν το μεγαλύτερο από τα δεκάδες σκάνδαλα που 'χουν προκύψει.

Μεταξύ άλλων, είπε "ζητάμε τη συγχώρεση για τις κακοποιήσεις στην Ιρλανδία. Ζητάμε συγγνώμη για όλες τις φορές που εμείς, ως εκκλησία, δεν παρείχαμε στους επιζήσαντες όποιας μορφής κακοποίησης, συμπόνοια, δικαιοσύνη και δεν αναζητήσαμε την αλήθεια". Προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Leo Varadkar ζήτησε "μηδενική ανοχή" εναντίον των ιερέων που σημάδεψαν ζωές παιδιών με το χειρότερο τρόπο και να διαβεβαιώσει ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας πως οι λέξεις θα συνοδευτούν από πράξεις. Ο Varadkar, ο πρώτος "ανοιχτά" gay ηγέτης της χώρας, πρόσθεσε ότι "ήλθε η ώρα να δημιουργήσουμε μια νέα, πιο ώριμη σχέση μεταξύ της εκκλησίας και της Ιρλανδίας".

Κατά τη διήμερη επίσκεψη του Πάπα στην Ιρλανδία, υπήρξαν και διαμαρτυρίες κόσμου, με πορείες στους δρόμους και συνθήματα "όχι άλλες συγγνώμες" και "Stand for Truth". Τα αιτήματα τους ήταν τρία: να αποκτήσουνοι ομοφυλόφιλοι το δικαίωμα στο γάμο, να νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις και να διαχωριστεί το κράτος από την εκκλησία.

Αρνήθηκε να διαψεύσει
Κατά την επιστροφή του στην Ιταλία ο Ποντίφικας μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου, οι οποίοι ρώτησαν για τις αποκαλύψεις του Vigano. Είπε ότι "δεν θα πω ούτε μια λέξη επ' αυτού. Ίσως να μιλήσω κάποια στιγμή αργότερα". Ενημέρωσε ότι διάβασε την επιστολή του Vigano το πρωί της ίδιας ημέρας "και πρέπει να σας πω ειλικρινώς πως θα ήταν χρήσιμο να τη διαβάσετε και εσείς, για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα". Στο τέλος της επιστολής, ο Vigano ζητά την παραίτηση του Πάπα γιατί δεν ενήργησε όταν έπρεπε. "Πρέπει να είναι ο πρώτος που θέτει το καλό παράδειγμα στους Καρδιναλίους και τους Επισκόπους, οι οποίοι κάλυψαν τις κακοποιήσεις του McCarrick. Για αυτό πρέπει να παραιτηθεί, μαζί με όλους τους άλλους".
Νίκη Μπάκουλη  https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: