Δευτέρα, Αυγούστου 27, 2018

Συμκφωνια Τσιπρα - Καμμενου για τον αυριανο ανασχηματισμο - Δεν θα "ριξει" την κυβερνηση μεχρι τις Ευρωεκλογες - Αριστες οι σχεσεις τους

Πλήρης συμφωνία για την συνέχιση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επιτεύχθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, ενόψει του ανασχηματισμού που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την εκλογή Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα σήμερα.

Ο Πάνος Καμμένος, που παραμένει όπως όλα δείχνουν στο υπουργείο Άμυνας, δεσμεύεται ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση τουλάχιστον έως και τις ευρωεκλογές, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον κυρωθεί από το κοινοβούλιο της FYROM, θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση το νωρίτερο τον Φεβρουάριο, ίσως και τον Μάρτιο.


Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να εργάζεται στην κατεύθυνση των ριζικών αλλαγών στην κυβέρνηση, καθώς το νέο σχήμα θα είναι αυτό που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, εφόσον βεβαίως τηρηθεί η συμφωνία που έγινε από την ηγεσία των ΑΝΕΛ.

Η εσωκομματική διαμάχη για το πρόσωπο του νέου Γραμματέα τραυματίζει ασφαλώς την συνοχή του κυβερνώντος κόμματος, καθώς μεταξύ άλλων δίνει την εντύπωση ότι αφορά την νομή της εξουσίας και τη διάταξη των δυνάμεων για την επόμενη ημέρα των εκλογών, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να αναλάβει εκ νέου την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά το πλήγμα που δέχθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική.

Ζητούμενο από τον ανασχηματισμό είναι ασφαλώς η αποτελεσματικότητα, γεγονός που αναγκάζει τον πρωθυπουργό να απομακρύνει από την κυβέρνηση υπουργούς που δεν έχουν να επιδείξουν κανένα σημαντικό έργο στον τομέα τους.

Το επιβαλλόμενο άνοιγμα στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά σαφώς και δεν μπορεί να έχει μικροκομματικά χαρακτηριστικά, γεγονός που ίσως καίει και τις σκέψεις για αξιοποίηση «καραμανλικών» ανεξάρτητων βουλευτών –όχι όμως και στελεχών- ενώ παράλληλα δεν πρέπει να παραπέμπει στο «παλαιό» ΠΑΣΟΚ, γεγονός που δεν αποκλείεται να «πληρώσει» και ο υπουργός Ναυτιλίας. Παράλληλα, ενόψει των εκλογών, θα πρέπει να αξιοποιηθούν πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και να τηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ των τάσεων. Η εκλογή, π.χ., στη θέση του Γραμματέα προσώπου της πλειοψηφίας καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την επιλογή στελεχών της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» στην κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα του Νίκου Φίλη, ο οποίος επιπρόσθετα υπήρξε ένας πολύ καλός υπουργός Παιδείας και βρέθηκε εκτός λόγω κυρίως των αντιδράσεων της Ιεραρχίας. Ιδιαίτερα προσεκτικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός και για τους υπουργούς που θα αφήσει εκτός κυβέρνησης, κάποιους εκ των οποίων ωστόσο δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία θα εκλεγεί μετά την εκλογή Γραμματέα και μετά τη ΔΕΘ και την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Στρασβούργο, όπου στις 11 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο διάδοχος του Ν. Τόσκα
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πρωθυπουργού είναι η επιλογή του διαδόχου του Νίκου Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς οι προκλήσεις της ΕΛΑΣ το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ μεγάλες, αρχής γενομένης από την περιφρούρηση της ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, έχει αποφασίσει να γίνουν αποφασιστικά βήματα στον «καθαρισμό» των Εξαρχείων και την αντιμετώπιση του Ρουβίκωνα και επιζητά τρόπους να μειωθούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις.

Ο Δημήτρης Βίτσας θεωρείται ως ένα ιδανικό πρόσωπο, πλην όμως εκτιμάται ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πολύ περισσότερο καθώς η αναζωπύρωση της μεταναστευτικής κρίσης θεωρείται πολύ πιθανή και ο χειμώνας αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολος. Ταυτόχρονα, ο Φώτης Κουβέλης που θα μπορούσε να ήταν λύση, δύσκολα θα αποχωρήσει από το υπουργείο Άμυνας. Το τελευταίο διάστημα ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς και ενός εξωκομματικού προσώπου.  https://www.news247.gr Βασιλης Σκουρης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: