Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Η κατάθεση του αστυνομικού που κρατούσε το μαχαίρι

Όπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο εν λόγω αστυνομικός, ήταν ο πρώτος που έφτασε στο σημείο, ήταν αυτός που συνόδευσε το ασθενοφόρο μέχρι τον Ευαγγελισμό, ενώ ήταν ο ίδιος που κλήθηκε από το κέντρο να επιστρέψει και να αποκλείσει το χώρο. - Εν τω μεταξύ, αδύνατον να ταυτοποιηθούν οι δύο άνδρες με τους οποίους συνομίλησε ο Ζακ μπροστά στο αρτοποιείο, η απάντηση της αστυνομίας στο αίτημα του ανακριτή.


Στην κατάθεσή του, ο Αστυνομικός αναφέρει ότι έφτασε στη Γλάδστωνος όταν ο φερόμενος ως δράστης (ο Ζακ Κωστόπουλος) βρισκόταν ήδη στο έδαφος αιμόφυρτος, χωρίς όμως να είναι, όπως σημειώνει ο αστυνομικός, σε κατάσταση αμόκ.
Σύμφωνα με τον αστυνομικό, ήταν ο ιδιοκτήτης που του υπέδειξε ότι το μαχαίρι ήταν στο εσωτερικό του κοσμηματοπωλείου, απ' όπου και το κατέσχεσε. Βρήκε το μαχαίρι στο πάτωμα, μεταξύ της βιτρίνας και της εισόδου. Το έπιασε με τις άκρες των δαχτύλων του μέχρι να βρει μια σακούλα να το ασφαλίσει, προσπάθεια που εγκατέλειψε όταν ο Ζακ άρχισε να κινείται. Εκ των υστέρων, συνεχίζει ο αστυνομικός, παρέδωσε το μαχαίρι στον αξιωματικό τυλιγμένο σε μια σακούλα που βρήκε στο δρόμο.
Ο αστυνομικός καταθέτει επίσης ότι αφού συνόδευσε το ασθενοφόρο στον Ευαγγελισμό, κλήθηκε να επιστρέψει και να αποκλείσει το χώρο, κάτι που όπως λέει έκανε, βάζοντας για λίγη ώρα κορδέλα, μόνο που ο χώρος είχε ήδη καθαριστεί, μία με μιάμιση ώρα μετά το συμβάν.
Ακόμα, στην κατάθεσή του ο αστυνομικός φαίνεται να αποδομεί και αυτός το σενάριο της ληστείας, λέγοντας ότι όταν μπήκε στο κοσμηματοπωλείο δεν είδε συρτάρια ανοιχτά, ούτε ανακατεμένα πράγματα εκτός της βιτρίνας, ενώ και ο Ζακ στην τσέπη του δεν είχε τίποτα παρά μόνο ένα κινητό και έναν αναπτήρα.

Ολόκληρη η κατάθεση του αστυνομικού (Έχει κρατηθεί στην αντιγραφή η σύνταξη και ορθογραφία)

Εγώ είμαι ο πρώτος αστυνομικός που έφτασε στο σημείο. Τη στιγμή που φτάσαμε ο φερόμενος ως δράστης ήταν ήδη στο έδαφος. Είδα έναν αιμόφυρτο άνθρωπο, έπιανε το λαιμό του σαν να πνιγόταν, γι' αυτό κάλεσα άμεσα το ΕΚΑΒ. Νόμιζα πως είχε κοπεί στο λαιμό, ένας κύριος είπε ότι δεν έχει κοπεί στο λαιμό αλλά στα χέρια και στο κεφάλι. Από τη στιγμή που πήραμε το σήμα 14:50 μέσα σε λίγα λεπτά ήμασταν εκεί. Ήταν σαν να πνιγόταν, αυτή την αίσθηση μου έδωσε, δεν είχε χάσει τις αισθήσεις του αλλά έπιανε το λαιμό του σαν να μην μπορούσε να αναπνεύσει. Δεν ήταν σε αμόκ. Η πόρτα ήταν κλειστή, άνοιγε όμως εύκολα, την έσπρωξα και μπήκα. Το μαχαίρι μου το ανέφερε ο ιδιοκτήτης, το βρήκα εντός τους καταστήματος. Αφού φτάσαμε στο σημείο μετά από σήμα για ληστεία με μαχαίρι έπρεπε να βρω τον ιδιοκτήτη. Μου είπε ο άνθρωπος είναι μέσα το μαχαίρι, στο πάτωμα και έτσι μπήκα εγώ. Ήταν στο πάτωμα μεταξύ της βιτρίνας και της εισόδου.

Δεν ήταν στο χώρο της βιτρίνας και είχε αίματα επάνω, το έπιασα με τις άκρες των δακτύλων για να βρω σακούλα για να το βάλω μέσα. Ήταν ένα μαύρο μικρό της κουζίνας, συνολικού μήκους υποθέτω γύρω στα 13 εκατοστά μαζί με τη λαβή. Μου ανέφερε ότι με αυτό μπήκε μέσα. Εγώ το έπιασα με τις άκρες των δακτύλων για να μην αλλοιωθούν τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα. Δεν υπήρχε σακούλα πουθενά για να το διασφαλίσω και εκείνη τη στιγμή σηκώθηκε ο δράστης. Το κρατούσα εγώ. Όταν εξελίχθηκε το περιστατικό με το που σηκώθηκε ο δράστης σταμάτησα να αναζητώ σακούλα και ασχολήθηκα με το πως θα κρατήσω ασφαλής τον κόσμο που βρισκόταν εκεί. Το παρέδωσα μετά στον αξιωματικό, τυλιγμένο σε νάιλον σακούλα που βρήκα κάτω στον δρόμο.

Ενημέρωσα αμέσως το κέντρο λόγω του ότι είμαι αρχιφύλακας. Εγώ πήγα συνοδεία με το ΕΚΑΒ, με τις μηχανές και τον συνάδελφό στον Ευαγγελισμό. Εγώ απέκλεισα τον χώρο μετά, με κάλεσε το κέντρο να φύγω από τον Ευαγγελισμό και να αποκλείσω τον χώρο. Αυτό έγινε μία με μιάμιση ώρα μετά. Εγώ όταν πήγα τον χώρο τον βρήκα καθαρό. Μπορεί να τον καθάρισε ο ιδιοκτήτης. Ότι άλλο μπορούσε να περισυλλεχθεί είχε χαθεί. Εσωτερικά δεν ξέρω τι μπορεί να έγινε.

Το έκλεισα με κορδέλα και έμεινα για λίγο. Αυτό διατάχθηκα αυτό, το έκανα, όταν μου είπαν να αποχωρήσω αποχώρησα. Μόνο η βιτρίνα μου φάνηκε αναστατωμένη όταν μπήκα να πάρω το μαχαίρι. Ό,τι είδα ήταν στη βιτρίνα πεταμένο κάτω. Δεν είδα άλλα σημάδια ληστείας, ο συγκεκριμένος δεν είχε τίποτα επάνω του πέρα από ένα κινητό και έναν αναπτήρα. Κάποιος που πάει να κλέψει κάτι θα έβαζε στη τσέπη του. Δεν είδα ανοιχτά συρτάρια. Εγώ μπήκα, πήρα το μαχαίρι, θα το πρόσεχα αν ήταν ανοιχτό κάποιο συρτάρι. Μπορεί να είχε πειράξει όμως κάτι άλλο. Φάνηκε ότι έκανε χρήση, συνήθως φαίνονται από το παρουσιαστικό τους.

Αδύνατον να ταυτοποιηθούν οι δύο άνδρες μπροστά στο αρτοποιείο, λέει η Αστυνομία

Ότι δεν μπόρεσε να ταυτοποιήσει τους δύο άνδρες με τους οποίες συνομίλησε ο Ζακ Κωστόπουλος μπροστά στο αρτοποιείο στη Γλάδστωνος, πριν κατευθυνθεί προς το κοσμηματοπωλείο, απάντησε η αστυνομία στο σχετικό αίτημα του ανακριτή.

Να σημειωθεί ότι εν προκειμένω η αστυνομία επέδειξε μια ιδιαίτερη σπουδή να απαντήσει, καθώς στο αίτημα που σύμφωνα με πληροφορίες του 105,5 Στο Κόκκινο κατατέθηκε από τον ανακριτή στις 9 Οκτωβρίου, η αστυνομία απάντησε μόλις μία μέρα μετά, στις 10 του μήνα. Αντίθετα, οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν επιδείξει την ίδια ταχύτητα σε άλλες διαδικασίες, που μοιάζουν πιο απλές, όπως να κοινοποιηθούν οι εκθέσεις για τα δακτυλικά αποτυπώματα ή να συγκεντρωθεί το οπτικό υλικό.

Σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες με τους οποίους συνομίλησε ο Ζακ μπροστά στο αρτοποιείο ήταν οι τελευταίοι που μίλησαν μαζί του πριν εξελιχθούν τα γεγονότα στο κοσμηματοπωλείο, ενώ σε βίντεο έχουν καταγραφεί να είναι παρόντες καθόλη τη διάρκεια του περιστατικού, γι' αυτό η μαρτυρία τους κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. 
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000069796/APOKLEISTIKO-I-katathesi-tou-astunomikou-pou-kratouse-to-maxairi

Δεν υπάρχουν σχόλια: