Έντονες αναταράξεις προκαλούνται στο παγκόσμιο σύστημα ποδοσφαίρου μετά τις αποκαλύψεις των Football Leaks σχετικά με τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα που ταλανίζουν το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο. Τα έγγαφα που φέρνουν στην επιφάνεια η έρευνα των Football Leaks και τα οποία δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel εμπλέκουν κορυφαίες ομάδες όπως η Παρί Σεντ Ζερμέν και η Μάνστεστερ Σίτι αλλά και κορυφαίους παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της Fifa, Τζιοβάνι Ινφαντίνο, σε υποθέσεις όπως αυτή της συγκάλυψης της αδιαφανούς χρηματοδότησης από Άραβες και μάλιστα κόντρα στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Όταν Ινφαντίνο, Σίτι και Παρί περιφρονούν το Financial Fair Play
Ήταν δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 2ας Μαϊου του 2014, όταν ο Τζιάνι Ινφαντίνο, τότε γενικός γραμματέας της UEFA, έστειλε ένα mail στο αφεντικό της Μάντσεστερ Σίτι, με τον κορυφαίο ποδοσφαιρικό παράγοντα να ζητάει συγνώμη από το Καλντούν Αλ Μουμπάρακ που τον ενοχλούσε τόσο αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Βασικό ζήτημα του email, όπως αναφέρει η εφημερίδα Der Spiegel σύμφωνα με τα όσα αποκαλύτουν τα Football Leaks, ήταν το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο αποβολής της Μάντσεστερ Σίτι από το Champions League εξαιτίας της παραβίασης του λεγόμενου Financial Fair Play, μιας δέσμης κανόνων που θέσπισε η UEFA για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κι αφορά το ύψος του μπάτζετ που διαχειρίζονται.
Παρ’ όλα αυτά, ο Ινφαντίνο στο email του προσπαθούσε να καθησυχάσει τον Μουμπάρακ, ο οποίος τυχαίνει να είναι από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες του Αμπού Ντάμπι καθώς κι έμπιστος της βασιλικής οικογένειας της χώρας. Ο τότε γενικός γραμματέας της UEFA λοιπόν είχε καταγράψει μια σειρά από προτάσεις σχετικά με το πώς η Μάντσεστερ Σίτι θα μπορούσε να βγει από τη δύσκολη θέση με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, όπως για παράδειγμα η σύναψη ενός διακανονισμού με την UEFA.
"Θα διαπιστώσεις ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχω επιλέξει κάποιες διατυπώσεις που απλά μοιάζουν αυστηρές" ανέφερε με νόημα ο Ινφαντίνο, ξεκαθαρίζοντας τη διάθεσή του να αναζητήσει συγκεκριμένες διεξόδους επί του ζητήματος και συμπλήρωσε: "Θα σε παρακαλούσα να διαβάσεις αυτό το έγγραφο με ένα τέτοιο πνεύμα". Ο Ινφαντίνο παράλληλα ξεκαθάρισε: "Το συγκεκριμένο μήνυμα εννοείται πως πρέπει να παραμείνει αυστηρά απόρρητο. Τέλος θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη σου. Το ξέρεις άλλωστε ότι μπορείς να με εμπιστεύεσαι" ανέφερε το αφεντικό της UEFA και, θέλοντας να ολοκληρώσει το βραδινό του μήνυμα με μια νότα αισιοδοξίας, ανέφερε στο κλείσιμό του: "Ας έχουμε θετική σκέψη".
Εκείνες οι μέρες του Μαϊου του 2014 υπήρξαν ένα σημείο καμπής για το ευρωπαϊκό διασυλλογικό ποδόσφαιρο και ο Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της FIFA, έπαιξε έναν αποφασιστικό όσο και βρόμικο ρόλο. Η σεζόν 2013-2014 σημειώνεται ως η πρώτη φορά που οι ομάδες, οι οποίες συμμετείχαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είχαν την υποχρέωση να δώσουν στοιχεία στην UEFA σχετικά με την εφαρμογή του Financial Fair Play. Οι εν λόγω κανόνες είχαν εγκαθιδρυθεί από τον Γάλλο Μισέλ Πλατινί, ως ένα εμβληματικό πρότζεκτ που θα καθόριζε το προφίλ της δικής του προεδρίας στην ανώτατη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αρχή.
Βέβαια, υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι για τους οποίοους πρέπει να ισχύει το FFP. Ένας από τους πλέον πειστικούς έχει να κάνει με την προστασία των ευρωπαϊκών ομάδων από την εισβολή Ρώσων ολιγαρχών, Αμερικάνων δισεκατομμυριούχων και Αράβων σεϊχηδων, που "επένδυαν" πακτωλούς χρημάτων στη βιομηχανία ποδοσφαίρου με άλλους απώτερους στόχους. Ακόμη και οι παραδοσιακά πλούσιες ομάδες αδυνατούν να ανταποκριθούν απέναντι στο νεοπλουτισμό και το "οικονομικό ντοπάρισμα" που συνόδευε τους νέους επενδυτές.
Οι κανόνες λοιπόν υπαγόρευαν πως το οικονομικό "άνοιγμα" των ομάδων για τις δυο σεζόν μεταξύ 2011 και 2013 δεν μπορούσε να ξεπερνάει συνολικά τα 45 εκ. ευρώ, αλλά και για τις τρεις επόμενες σεζόν μπορούσε να φτάνει το πολύ τα 30 εκ. ευρώ. Επιπλέον δεσμεύονταν ότι δε θα νόθευαν τον ανταγωνισμό υπερτιμολογώντας τα συμβόλαια-χορηγών που θα υπέγραφαν με τους με εταιρίες που θα ελέγχονταν από τους νέους ιδιοκτήτες τους. Άλλωστε, είναι γνωστό πως οι τεχνητά διογκωμένες εμπορικές συμφωνίες που συνάπτουν διάφορες ομάδες μπορούν να εκτοξεύσουν τα έσοδα που καταγράφονται στους ισολογισμούς τους, επιτρέποντάς τους να ξοδεύουν ακόμη περισσότερα.
Η UEFA για πολύ καιρό ερευνούσε τις υποθέσεις εννιά ομάδων, οι οποίες είχαν παραβιάσει ή που κατ’ εξακολούθηση παραβιάζαν τους νέους κανόνες που αφορούσαν το μπάτζετ. Δυο από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσαν την Μάντσεστερ Σίτι αλλά και την Παρί Σεντ Ζερμέν, δυο από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες που είχαν "ανοίξει τα φτερά τους" στην ποδοσφαιρική βιομηχανία χάρη στον τεράστιο πλούτο των νέων ιδιοκτητών τους. Η Σίτι είχε πωληθεί σε μέλη της βασιλικής οικογένειας του Αμπού Ντάμπι το 2008, ενώ ο εμίρης του Κατάρ αγόρασε την Παρί το 2011.
Τόσο ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, όσο κι ο γενικός γραμματέας της, Τζιάνι Ινφαντίνο, είχαν επανειλημμένα επισημάνει σε συνεντεύξεις τους που ομάδες που θα συλλαμβάνονταν να παραβιάζουν τους κανόνες του FFP θα έπρεπε να περιμένουν πολύ αυστηρές κυρώσεις. Η πιο αυστηρή τιμωρία αφορούσε την αποβολή από το Champions League. Με δεδομένες όμως τις σκληρές λεκτικές προειδοποιήσεις, ο κόσμος του ποδοσφαίρου υπέστη ένα άνευ προηγουμένου όταν η UEFA απέφυγε να τιμωρήσει τόσο την Μάντσεστερ Σίτι όσο και την Παρί Σεντ Ζερμέν στα μέσα του 2014, παρότι αυτές είχαν παραβιάσει κατάφρωρα τους κανόνες.
Οι διαπραγματεύσεις βέβαια εκείνης της εποχής ήταν αυστηρά απόρρητες. Χάρη όμως στην πλατφόρμα των Football Leaks η τεράστια πίεση που ασκήθηκε από το Αμπού Ντάμπι αλλά και το Κατάρ μπορεί πλέον να αποκαλυφθεί, αφού τόσο η Σίτι όσο και η Παρί αντιμετώπισαν με απειλές κάθε βήμα που έκανε η UEFA προς μια πιθανή τιμωρία τους.
Ο πιο σημαντικός σύμμαχος και των δυο ομάδων ήταν πάντως εκείνος ο άνθρωπος, του οποίου ο θεσμικός ρόλος όφειλε να τον ωθήσει σε μια αυστηρή ουδετερότητα: ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Τα έγγραφα των Football Leaks δείχνουν πόσο συνειδητά οι δυο αυτές νεόπλουτες ομάδες, δεν παραβιάζαν απλά τους κανόνες, αλλά ουσιαστικά τους περιφρονούσαν. Κατά τη διάρκεια των ερευνών για το FFP, o Τζιάνι Ινφαντίνο διεξήγαγε επανειλημμένες μυστικές συζητήσεις τόσο με την Παρί όσο και με τη Σίτι, παρέχοντάς τους ακόμη και απόρρητο υλικό. Πρότεινε συμβιβασμούς για τους οποίους δεν είχε καμιά εξουσιοδότηση. Με λίγα λόγια: πρόδωσε την ίδια την οργάνωσή του.
Τα έγγραφα δημιουργούν την αίσθηση ότι η παρέμβαση Ινφαντίνο είχε ως βασικό σκοπό να «βάζει φρένο» στη δουλειά του επονομαζόμενου Σώματος Δημοσιονομικού Ελέγχου της UEFA, εκείνης της επιτροπής δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την απεικόνιση της κατάστασης σχετικά με το FFP αλλά και να προτείνει κυρώσεις για όσες ομάδες το παραβιάζουν. Η συγκεκριμένη επιτροπή αποτελείται από δύο επιμελητήρια. Το πρώτο, το ελεγκτικό επιμελητήριο, έχει να κάνει με την διευρεύνηση, μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες ελέγχου σε μια ομάδα και να προτένει κυρώσεις όταν διαπιστώνονται σοβαρές παραβιάσεις. Το δεύτερο, το πειθαρχικό, έχει να κάνει με τη λήψη αποφάσεων, καθώς είναι αυτό που καταλήγει στην τελική ετυμηγορία και να επιβάλει τις κυρώσεις. Παρ’ όλα αυτά, το ελεγκτικό επιμελητήριο έχει τη δικαιοδοσία παράλληλα να φτάσει σε μια συμφωνία για έναν φιλικό διακανονισμό με μια ομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας για το Σώμα Δημοσιονομικού Ελέγχου να διατηρήσει την ανεξαρτησία του. Με αυτό το σκεπτικό, κανένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της UEFA αλλά ούτε καν ο πρόεδρός της δεν επιτρέπεται να προσπάθήσουν να ασκήσουν επιρροή στην εν λόγω Επιτροπή. Αυτή ακριβώς υπήρξε η κόκκινη γραμμή που παραβίασε ο Ινφαντίνο την άνοιξη του 2014. Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ήταν το πειθήνιο εκτελεστικό όργανο που βοήθησε τα δύο κλαμπ να ξεφροτωθούν την πίεση που τους ασκούσαν οι ερευνητές.
Τη σεζόν 2013-0214, το ελεγκτικό επιμελητήριο του Σώματος διέθετε οκτώ μέλη, με τον επικεφαλής του, τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, Ζαν Λυκ Νταέν, να πλήττεται από βαριά ασθένεια στις αρχές του 2014. Τον αντικατέστησε ο Μπράιαν Κουίν, ένας Σκωτσέζος οικονομολόγος, που κατείχε διευθυντική θέση στην Τράπεζα της Αγγλίας πριν αναλαβει την προεδρία της Σέλτικ το 2000.
Η πολύ ακριβή τουριστική προβολή του Κατάρ μέσω...Παρί
Το πρώτο αίτημα προς την Παρί εκ μέρους τους επιμελητηρίου προκειμένου να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά της κατατέθηκε το 2013. Ένα χρόνο νωρίτερα, η κρατική Υπηρεσία Τουρισμού του Κατάρ είχε υπογράψει με τη γαλλική ομάδα συμφωνία για την προώθηση της εικόνας του Κατάρ, η οποία είχε πενταετή ισχύ και θα της απέφερε περίπου 215 εκ. ευρώ το χρόνο. Πρόκειτο για ένα απίστευτο ποσό, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που η αγορά θα μπορούσε να αντέξει κι εντελώς ασύμβατο με κάθε οικονομική λογική για την καταιριανή εταιρία. Για να αντιληφθεί κανείς το χάσμα, αρκεί να σκεφτεί πως ο βασικός χορηγός της Μπάγερν Μονάχου, η Deutche Telekom, της παρείχε ένα ετήσιο ποσό των 29 εκ ευρώ. Φαινόταν δηλαδή, με άλλα λόγια, σα να ήταν απλά το πρόσχημα γα να ρίξει το Κατάρ όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα στη γαλλική ομάδα.
Κάτι τέτοιο διαπιστώνει κανείς αν δει και τους όρους τη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς στην ουσία η Παρί δεν είχε καμιά υποχρέωση, ουτε καν να χρησιμοποιεί τα σήματα της εταιρίας στο γήπεδο ή τα ταξίδια της. Η ουσία της συμφωνίας περιγραφόταν στο τέλος της πεντασέλιδης συμφωνίας: τα χρήματα της Υπηρεσία Τουρισμού του Κατάρ θα χρηστιμοποιούνταν για την αγορά παικτών. Και με αυτό τον τρόπο η Παρί θα βοηθούσε το Κατάρ να γίνει σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια βιομηχανία των σπορ.
Μετά την απόκτηση της Παρί, το Κατάρ χρησιμοποίησε ακριβώς αυτή τη γραμμή στο λεγόμενο "Στρατηγικό Σχέδιο 2012-2017". Ο στόχος ήταν ο σύλλογος να γίνει "ένας από τους πέντε κορυφαίους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους" και, με την αξιοποίηση των λαμπρών αστεριών που έπρεπε να αποκτήσει ο Παρί Σεν Ζερμαίν, να βελτιώσει την παγκόσμια εικόνα του Κατάρ ως υποψήφια χώρας για το Μουντιάλ του 2022 . Και αυτό τελικά συνέβη. Με τα χρήματα από το Κατάρ, η Παρί απέκτησε το σούπερ σταρ Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, ενώ ακολούθησαν κι άλλες εντυπωσιακές όπως η απόκτηση του Έντισον Καβάνι και του Εζέκιελ Λαβετσι.
Από την αρχή βέβαια, οι ερευνητές της UEFA θεώρησαν τη συγκεκριμένη συμφωνία ως μια σαφή παραβίαση του FFP, καθώς θεωρούσαν πολύ προβληματικό το γεγονός ότι τα εισοδήματα χορηγίας προέρχονταν σχεδόν αποκλειστικά από κρατικές εταιρίες του Κατάρ που ελέγχονταν από τους ιδιοκτήτες του γαλλικού συλλόγου. Το Ελεγκτικό Επιμελητήριο του Φορέα Δημοσιονομικού Ελέγχου της UEFA έστειλε ελεγκτές από την Deloitte στο Παρίσι και πέρασαν τρεις μέρες εξετάζοντας στενά τα βιβλία της ομάδας. Στο τέλος της εξέτασης, αποκάλυψαν στον γενικό διευθυντή της ομάδας ότι θεωρούσαν ότι ο χορηγός της ομάδας, η Αρχή Τουρισμού του Κατάρ, ήταν "συνδεδεμένο μέρος".
Αυτό σήμαινε ότι οι δύο αντισυμβαλλόμενοι ήταν πολύ στενά συνδεδεμένοι, τόσο σε προσωπικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, και ότι οι υποτιθέμενες πληρωμές χορηγίας θεωρήθηκαν ως κρυφές ταμειακές εισροές για το κλαμπ.
Ανάλογη υπήρξε και η γνωμοδότηση εκ μέρους πέντε ανεξάρτητων ελεγκτών που εξέτασαν επίσης το συμβόλαιο της χορηγίας. Στις 21 Φεβρουαρίου 2014, οι ερευνητές της UEFA ενημέρωσαν την ομάδα ότι το Ελεγκτικό Επιμελητήριο θα συνέχιζε να εξετάζει τα βιβλία της Παρί για παραβιάσεις των κανόνων του Financial Fair Play. Στις αρχές Μαρτίου, ο επικεφαλής ερευνητής, Μπράιαν Κουίν, κάλεσε τα διευθυντικά στελέχη της γαλλικής ομάδας σε ακρόαση στην έδρα της UEFA στο Nιόν της Ελβετίας.
Τον Απρίλιο του ίδιου έτους συντάχθηκε έκθεση που υπολόγιζε τη μέγιστη εύλογη αξία της σύμβασης στα 3 εκ. ευρώ, ενώ η επιτροπή εξέταζε το ενδεχόμενο να παραπέμψει την υπόθεση στο πειθαρχικό επιμελητήριο. Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ. Αντί αυτού, "στρογγύλεψαν" τα συμπεράσματα της έκθεσης και απέσυραν το εμπιστευτικό έγγραφο της Νιόν. Το γιατί συνέβη αυτό παραμένει ασαφές. Εκείνο που είναι γνωστό πλέον είναι το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της Παρί είχαν καιρό νωρίτερα επί βδομάδες εμπιστευτικές συζητήσεις με τον Ινφαντίνο.
Η πλέον σημαντική εκ των συναντήσεων φέρεται να έλαβε χώρα στις 21 Φεβορυαρίου του 2014 στη Νιόν της Ελβετίας με τη συμμετοχή του Πλατινί, του Ινφαντίνο, του γενικού διευθυντή της γαλλικής ομάδας, Ζαν Λυκ Μπλακ, και του προέδρου της Qatari, Νάσερ Αλ Κελαϊφί. Τα έγγραφα των football leaks καταμαρτυρούν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, μια άκρως εκβιαστική στάση εκ μέρους των υπευθύνων της Παρί, συνδέοντας μάλιστα ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον της γαλλικής ομάδας με επιθετική κίνηση κατά του ίδιου του Κατάρ. Αρνήθηκαν μάλιστα την συμβιβαστική πρόταση Ινφαντίνο να αναζητηθεί φιλικός διακανονισμός με την Επιτροπή, αντιτείνοντας ότι ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο σε «επίπεδο κορυφής», με άλλα λόγια μόνο με τους Ινφαντίνο-Πλατινί, στον οποίο οι ιθύνοντες της Παρι αναφέρονταν με το κωδικό όνομα Top Guy.
Σε κάθε περίπτωση, ήταν ένδειξη απίστευτου θράσους, καθώς στην ουσία απαιτείτο η παράκαμψη της αρμόδια επιτροπής για τον έλεγχο του FFP. Τόσο ο Πλατινί όμως όσο και ο Ινφαντίνο, αντί να απορρίψουν χωρίς δεύτερη κουβέντα την απαίτηση των διοικούντων της Παρί, επέλεξαν να μπουν σε μια διαδικασία "μυστικής διπλωματίας" μαζί τους.
Το σκάνδαλο βέβαια δε σταματά εδώ, καθώς σύμφωνα με τα Football Leaks δικηγόρος που δούλευε για την UEFA φέρεται να παρείχε στην Παρί Σεντ Ζερμέν εμπιστευτικά έγγραφα από το Ελεγκτικό Επιμελητήριο. Ήταν ο ίδιος δικηγόρος που είχε συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής ομάδας στις 21 Μαρίου του 2014. Την ίδια στιγμή, η παριζιάνικη ομάδα είχε υιοθετήσει μια εντελώς άκαμπτη και προκλητική στάση: δεν αποδεχόταν καν πως είχε παραβιάσει τους κανόνες του FFP, ενώ οι ιδιοκτήτες της επεδίωκαν να βγουν από την όλη υπόθεση χωρίς να υποστεί την παραμικρή ζημιά το προσωπικό του; προφίλ.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιεύουν τα Football Leaks, ο εν λόγω δικηγόρος φαίνεται πως στήριξε το αίτημα της γαλλικής ομάδας και ζήτησε να κατατεθούν προτάσεις από αυτήν σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσε να επιλυθεί το ζήτημα.
Κατά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, πραγματοποιήθηκαν πολλές ακόμη μυστικές συζητήσεις μεταξύ του Τζιάνι Ινφαντίνο και του διευθύνοντος συμβούλου της Παρί. Στις αρχές του Απριλίου οι δυο τους είχαν συνάντηση στο Λονδίνο, κατά την οποία ο γενικός γραμματέας της UEFA αποδέχτηκε τη σύναψη ενός συμβιβασμού υπό έναν όρο: η γαλλική ομάδα θα έπρεπε να μειώσει την αξία του συμβολαίου της με την εταιρία του Κατάρ στα 100 εκ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή σε αξία που παρέμενε 30 φορές πάνω από αυτή που είχαν υπολογίσει οι αναλυτές.
Ανήμερα του τελικού του γαλλικού Ληγκ Καπ μεταξύ της Παρί και της Λυόν στις 19 Απρίλη πραγματοποιήθηκε μια ακόμη μυστική συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών, όπου καθορίστηκαν οι τελικές λεπτομέρειες του διακανονιμσού. Στη γαλλική ομάδα επιτράπηκε να καλύψει τη «χασούρα» των 115 ευρώ με χρήματα από άλλους χορηγούς, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν πάλι από το Κατάρ. Αυτή η λεπτομέρεια βέβαια δεν καταγράφηκε ποτέ στη συμφωνία.
Σε αντάλλαγμα, ο Ινφαντίνο επέμεινε η διατύπωση των όρων του διακανονισμού να είναι αρκετά αυστηρή ώστε να μην τρωθεί το προφίλ της UEFA. Ήταν μια νίκη της Παρι και μια απόδειξη ότι ο Ινφαντίνο παρέκαψε πλήρως τους κανόνες του FFP.
Η περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι και νομικές απειλές από Αμπού Ντάμπι μεριά
Η περίπτωση της Παρί δεν ήταν η μοναδική, καθώς ο Ινφαντίνο επίσης ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με μια ανάλογη υπόθεση, αυτή της Μάντσεστερ Σίτι και παρακάμπτοντας πάλι τους αρμόδιους ελεγκτές, εξωθώντας μάλιστα ακόμη και τον επικεφαλής τους Ελεγκτικού οργάνου, Μπράιαν Κουιν, σε παραίτηση.
Η Μάντσεστερ Σίτι γνώριζε ήδη από τον Μάιο του 2013 ότι οι νέοι κανόνες του FFP θα της δημιουργούσαν πολύ μεγάλα προβλήματα. Το συγκεκριμένο κλαμπ είχε καταγράψει απώλειες ύψους 451 εκ ευρώ μεταξύ του 2009 και του 2011, κάτι που είχε παραδεχτεί κα ο τότε Οικονομικός διευθυντής της. Όταν τον Γενάρη του 2014 η UEFA έστειλε ορκωτούς ελεγκτές στο Μάντσεστερ, το μεγάλο πρόβλημα επιβεβαιώθηκε, καθώς το 84% των εσόδων της προερχόταν από χορηγούς από το Αμπού Ντάμπι. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση, η αγγλική ομάδα είχε αποκρύψει 35 εκ ευρώ από την UEFA στον ετήσιο ισολογισμό της.
Η Σίτι αντέδρασε στην πίεση με ιδιαίτερη ένταση. Μέσω των δικηγόρων της αμφισβήτησαν την αρμοδιότητα των ορκωτών λογιστών της PWC, στους οποίους ανέθεσε η UEFA της σχετική έρευνα, απαιτώντας μάλιστα να απαλειφούν μεγάλα τμήματα της έκθεσής τους. Στα μέσα Μαρτίου ο διευθύνων σύμβουλος της αγγλικής ομάδας, Φεράν Σοριάνο, προσήλθε για διαπραγμαετευσεις με τον Ινφαντίνο, απειλώντας να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σχετικά με τους κανόνες του FFP.
Την ίδια στιγμή όμως τα πράγματα εξακολουθούσαν να δείχνουν τόσο καλά για τη Σίτι, καθώς όλες οι εκθέσεις καταδείκνυαν ότι οι χορηγίες της αγγλικής ομάδας ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό υπερκοστολογημένες μέχρι και ποσοστό 80%. Και με δεδομένο πως προέρχονταν στην συντριπτική τους πλειονότητα από το Αμπου Ντάμπι, οι ελεγκτές κατέληξαν ότι επρόκειτο και σε αυτή την περίπτωση για "σχετιζόμενες πλευρές".
Την ίδια στιγμή, όμως ο Τζιάνι Ινφαντίνο προσπαθούσε να εκτροχιάσει τις έρευνες. Μετά από συνεννόηση με τον Σοριάνο όρισαν συνάντηση μεταξύ δυο δικηγόρων, ενός εκ μέρους του αγγλικού συλλόγου κι ενός της UEFA. Σε αυτή τη συνάντηση συμφωνήθηκε η Σίτι να κάνει πρόταση για μια καλή τη πίστει λύση.
Η λογική στην οποία κινούνταν ήταν να δοθεί μια λύση η οποία δε θα δημιουργούσε στην Μάντσεστερ Σίτι περαιτέρω προβλήματα, ενώ δεν υπήρχε η παραμικρή διάθεση να παραδεχτούν τη λαθροχειρία. Καθώς συνεχίστηκαν οι επαφές μεταξύ των δικηγόρων των δυο πλευρών, η αγγλική ομάδα έδειξε να μην είναι ικανοποιημένη με τις προτάσεις που της παρουσιάστηκαν. Είναι χαρακηριστικό ότι σε email που έστειλε δικηγόρος της αγγλικής ομάδας σημειώνε πως ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Καντούν Μουμπάρακ "προτιμούσε να ξοδέψει 30 εκ ευρώ στους 50 καλύτερους δικηγόρους του κόσμου, προκειμένου να τρέχει στα δικαστήρια την Ομοσπνδία για τα επόμενα δέκα χρόνια" από το να δεχτεί εάν συμβιβασμό.
Η «λύση» Ινφαντίνο-Πλατινί
Τα πράγματα όμως πήραν διαφορετική τροπή στις 2 Μαϊου του 2014, μέρα κατά την οποία τόσο η Παρί Σεντ Ζερμέν όσο και η Μάντσεστερ Σίτι έλαβαν επιστολές από το Ελεγκτικό Επιμελητήριο του Σώματος Δημοσιονομικού Ελέγχου της UEFA, οι οποίες όμως δεν είχαν την υπογραφή του Μπράιαν Κουίν. Αυτός είχε παραιτηθεί νωρίτερα την ίδια μέρα, καθώς θεωρούσε πως οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί ήταν υπερβολικά ελαστικές για τα δεδομένα των υποθέσεων. Τη θέση του πήρε ο Ιταλός, Ουμπέρτο Λάγκο, και στη συνέχεια το επιμελητήριο υπέγραψε τις συμφωνίες.
Από τη μια, η Παρί είχε πετύχει τον στόχο της. Ο πρόεδρος της ομάδας, Νάσερ Αλ Κελάφι, υπέγραψε με ευχαρίστηση τον διακανονισμό. Η γαλλική ομάδα μπορεί να είχε συσσωρεύσει ένα έλλειμμα 218 εκ ευρω κατά τις προηγούμενες, αλλά η κύρωση που υπέστησαν ήταν πολύ μικρή, καθώς επρόκειτο για ένα πρόστιμο 20 εκ ευρώ, ποσό πολύ μικρό για το «πορτοφόλι» των ιδιοκτητών της ομάδας.
Από την άλλη, η περίπτωση της Σίτι έδειχνε λίγο πιο περίπλοκη για τους πειρσσότερους, όχι όμως για τον Ινφαντίνο. Σύμφωνα με την UEFA, το έλλειμμα της ομάδας ήταν πάνω από 188 εκ ευρώ, αλλά δεν υπήρχε κανένας συμβιβασμός στον ορίζοντα. Ο Ουμπέρτο Λάγκο ενημέρωσε την αγγλική ομάδα πως έπρεπε να συμφωνηθεί ένας φιλικός διακανονισμός μέχρι τα μέσα του Μαϊου, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα παρέπεμπε την υπόθεση στο πειθαρχικό όργανο της Σώματος Δημοισονομικού Ελέγχου. Σε μια τέτοια περίπτωση η αγγλική ομάδα θα ερχόταν αντιμέτωπη με έναν αποκλεισμό από το Champions League.
Αυτός ήταν κι ο λόγος που ο Τζιάνι Ινφαντίνο έστειλε στον Κανοτούν Ελ Μουμπάρακ ένα μήνυμα αισιοδοξίας στο μεσονύκτιο email, στο οποίο αναφερθήκαμε στην αρχή.
Στις 9 Μαϊου τα στελέχη της Μάντσεστερ Σίτι παρουσιάστηκαν στη Νιον για ακρόαση ενώπιον του ελεγκτικού επιμελητηρίου. Μια μέρα νωρίτερα, ο Μουμπαρακ κι ο Σοριάνο είχαν μια μυστική συνάντηση με τον Ινφαντίνο στο Λονδίνο για να προετοιμάσουν τις λεπτομέρειες ενός διακανονισμού. Παρ΄όλα αυτά η ακρόαση στη Νιόν δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα κάτι που εξόργισε την διοίκηση του κλαμπ. Είναι χαρακτηριστικό πως σε εσωτερικά email μεταξύ των στελεχών της διοίκησης γινόταν έντονη αναφορά στην λήψη νομικών μέτρων εναντίον της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Στις 11 Μαϊου του 2014 η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε την Premier League, για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια. Μια μέρα αργότερα, ο Ινφαντίνο έστελνε νέο mail στον Μουμπάρακ με το οποίο τον ενημέρωνε με βαθιά λύπη πως το Ελεγκτικό Επιμελητήριο εκτιμούσε πως η εκτίμηση του αρμόδιου επιμελητήρίου ήταν αρνητική σχετικά με τις προοπτικές ενός πιθανού συμβιβασμού. Δήλωνε δε πως ο ίδιος θα αναγκαζόταν να δεχτεί τη γνωμοδότηση του επιμελητήριου, σημειώνοντας πως επρόκειτο για ανεξάρτητο σώμα. Δεν ίχε πει όμως την τελευταία του κουβέντα..
Την αμέσως επόμενη μέρα όμως οι ιθύνοντες του κλαμπ έλαβαν ένα εμπιστευτικό μήνυμα από τον Μισέλ Πλατινί, ο οποίος σημείωνε ότι στο περιθώριο του τελικού του Europa League είχε συζήτηση με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή και συμπατριώτη του, Πατρίκ Βιεϊρά, ο οποίος τότε δούλευε για λογαριαμό της Σίτι: «Πες στα αφεντικά σου στο Αμπού Νταμπι πως πρέπει να με εμπιστεύεται» ήταν η κεντρική ιδέα του μηνύματος του Πλατινί, ο οποίος επεσήμαινε πως αντιλαμβάνονται τις προσπάθειες των ιδιοκτητών της Σίτι. Και ως του θαύματος μια μέρα αργότερα ο Τζιάνι Ινφαντίνο κατέβασε νέο προτεινόμενο διακανονισμό.
Στις 19 Μαίου ο διευθύνων σύμβουλος της Σίτι, Φεράν Σοριάνο, υπέγραψε τον διακανονισμό. Η τιμωρία ήταν ακριβώς η ίδια με της Παρί: πρόστιμο 20 εκ ευρώ, με τον Σοριάνο να παραδέχεται σε επαφή με διοικητικά στελέχη της ομάδας πως η συγκεκτιμένη κύρωση δεν τους επηρεάζει.
Τα χρόνια μετά την υπογραφή των διακανονισμών τόσο η Παρί Σεντ Ζερμέν όσο και Μάντσεστερ Σίτι ξόδεψαν μαζί πάνω από 1 δις ευρώ σε μεταγραφές. Σε κάθε περίπτωση, η κυνική αντιμετώπιση της υπόθεσης του FFP καταγράφεται ανάγλυφα σε ένα email που έστειλε ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Σίτι, όταν μια μέρα πριν την υπογραφή του διακανονισμού ενημερώθηκε για τον θάνατο του πρώην επικεφαλής της Ελεγκτικής Επιτροπής, Ζαν Λικ Ντεάν: «Ένας έφυγε, μένουν άλλοι έξι» έγραψε απευθυνόμενος σε στελέχη του ΔΣ της αγγλικής ομάδας.
Αλέξανδρος Ζέρβας https://tvxs.gr/news/kosmos/i-epelase-ton-petrodolaron-sto-eyropaiko-podosfairo
Όταν Ινφαντίνο, Σίτι και Παρί περιφρονούν το Financial Fair Play
Ήταν δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 2ας Μαϊου του 2014, όταν ο Τζιάνι Ινφαντίνο, τότε γενικός γραμματέας της UEFA, έστειλε ένα mail στο αφεντικό της Μάντσεστερ Σίτι, με τον κορυφαίο ποδοσφαιρικό παράγοντα να ζητάει συγνώμη από το Καλντούν Αλ Μουμπάρακ που τον ενοχλούσε τόσο αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Βασικό ζήτημα του email, όπως αναφέρει η εφημερίδα Der Spiegel σύμφωνα με τα όσα αποκαλύτουν τα Football Leaks, ήταν το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο αποβολής της Μάντσεστερ Σίτι από το Champions League εξαιτίας της παραβίασης του λεγόμενου Financial Fair Play, μιας δέσμης κανόνων που θέσπισε η UEFA για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κι αφορά το ύψος του μπάτζετ που διαχειρίζονται.
Παρ’ όλα αυτά, ο Ινφαντίνο στο email του προσπαθούσε να καθησυχάσει τον Μουμπάρακ, ο οποίος τυχαίνει να είναι από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες του Αμπού Ντάμπι καθώς κι έμπιστος της βασιλικής οικογένειας της χώρας. Ο τότε γενικός γραμματέας της UEFA λοιπόν είχε καταγράψει μια σειρά από προτάσεις σχετικά με το πώς η Μάντσεστερ Σίτι θα μπορούσε να βγει από τη δύσκολη θέση με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, όπως για παράδειγμα η σύναψη ενός διακανονισμού με την UEFA.
"Θα διαπιστώσεις ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχω επιλέξει κάποιες διατυπώσεις που απλά μοιάζουν αυστηρές" ανέφερε με νόημα ο Ινφαντίνο, ξεκαθαρίζοντας τη διάθεσή του να αναζητήσει συγκεκριμένες διεξόδους επί του ζητήματος και συμπλήρωσε: "Θα σε παρακαλούσα να διαβάσεις αυτό το έγγραφο με ένα τέτοιο πνεύμα". Ο Ινφαντίνο παράλληλα ξεκαθάρισε: "Το συγκεκριμένο μήνυμα εννοείται πως πρέπει να παραμείνει αυστηρά απόρρητο. Τέλος θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη σου. Το ξέρεις άλλωστε ότι μπορείς να με εμπιστεύεσαι" ανέφερε το αφεντικό της UEFA και, θέλοντας να ολοκληρώσει το βραδινό του μήνυμα με μια νότα αισιοδοξίας, ανέφερε στο κλείσιμό του: "Ας έχουμε θετική σκέψη".
Εκείνες οι μέρες του Μαϊου του 2014 υπήρξαν ένα σημείο καμπής για το ευρωπαϊκό διασυλλογικό ποδόσφαιρο και ο Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της FIFA, έπαιξε έναν αποφασιστικό όσο και βρόμικο ρόλο. Η σεζόν 2013-2014 σημειώνεται ως η πρώτη φορά που οι ομάδες, οι οποίες συμμετείχαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είχαν την υποχρέωση να δώσουν στοιχεία στην UEFA σχετικά με την εφαρμογή του Financial Fair Play. Οι εν λόγω κανόνες είχαν εγκαθιδρυθεί από τον Γάλλο Μισέλ Πλατινί, ως ένα εμβληματικό πρότζεκτ που θα καθόριζε το προφίλ της δικής του προεδρίας στην ανώτατη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αρχή.
Βέβαια, υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι για τους οποίοους πρέπει να ισχύει το FFP. Ένας από τους πλέον πειστικούς έχει να κάνει με την προστασία των ευρωπαϊκών ομάδων από την εισβολή Ρώσων ολιγαρχών, Αμερικάνων δισεκατομμυριούχων και Αράβων σεϊχηδων, που "επένδυαν" πακτωλούς χρημάτων στη βιομηχανία ποδοσφαίρου με άλλους απώτερους στόχους. Ακόμη και οι παραδοσιακά πλούσιες ομάδες αδυνατούν να ανταποκριθούν απέναντι στο νεοπλουτισμό και το "οικονομικό ντοπάρισμα" που συνόδευε τους νέους επενδυτές.
Οι κανόνες λοιπόν υπαγόρευαν πως το οικονομικό "άνοιγμα" των ομάδων για τις δυο σεζόν μεταξύ 2011 και 2013 δεν μπορούσε να ξεπερνάει συνολικά τα 45 εκ. ευρώ, αλλά και για τις τρεις επόμενες σεζόν μπορούσε να φτάνει το πολύ τα 30 εκ. ευρώ. Επιπλέον δεσμεύονταν ότι δε θα νόθευαν τον ανταγωνισμό υπερτιμολογώντας τα συμβόλαια-χορηγών που θα υπέγραφαν με τους με εταιρίες που θα ελέγχονταν από τους νέους ιδιοκτήτες τους. Άλλωστε, είναι γνωστό πως οι τεχνητά διογκωμένες εμπορικές συμφωνίες που συνάπτουν διάφορες ομάδες μπορούν να εκτοξεύσουν τα έσοδα που καταγράφονται στους ισολογισμούς τους, επιτρέποντάς τους να ξοδεύουν ακόμη περισσότερα.
Η UEFA για πολύ καιρό ερευνούσε τις υποθέσεις εννιά ομάδων, οι οποίες είχαν παραβιάσει ή που κατ’ εξακολούθηση παραβιάζαν τους νέους κανόνες που αφορούσαν το μπάτζετ. Δυο από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσαν την Μάντσεστερ Σίτι αλλά και την Παρί Σεντ Ζερμέν, δυο από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες που είχαν "ανοίξει τα φτερά τους" στην ποδοσφαιρική βιομηχανία χάρη στον τεράστιο πλούτο των νέων ιδιοκτητών τους. Η Σίτι είχε πωληθεί σε μέλη της βασιλικής οικογένειας του Αμπού Ντάμπι το 2008, ενώ ο εμίρης του Κατάρ αγόρασε την Παρί το 2011.
Τόσο ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, όσο κι ο γενικός γραμματέας της, Τζιάνι Ινφαντίνο, είχαν επανειλημμένα επισημάνει σε συνεντεύξεις τους που ομάδες που θα συλλαμβάνονταν να παραβιάζουν τους κανόνες του FFP θα έπρεπε να περιμένουν πολύ αυστηρές κυρώσεις. Η πιο αυστηρή τιμωρία αφορούσε την αποβολή από το Champions League. Με δεδομένες όμως τις σκληρές λεκτικές προειδοποιήσεις, ο κόσμος του ποδοσφαίρου υπέστη ένα άνευ προηγουμένου όταν η UEFA απέφυγε να τιμωρήσει τόσο την Μάντσεστερ Σίτι όσο και την Παρί Σεντ Ζερμέν στα μέσα του 2014, παρότι αυτές είχαν παραβιάσει κατάφρωρα τους κανόνες.
Οι διαπραγματεύσεις βέβαια εκείνης της εποχής ήταν αυστηρά απόρρητες. Χάρη όμως στην πλατφόρμα των Football Leaks η τεράστια πίεση που ασκήθηκε από το Αμπού Ντάμπι αλλά και το Κατάρ μπορεί πλέον να αποκαλυφθεί, αφού τόσο η Σίτι όσο και η Παρί αντιμετώπισαν με απειλές κάθε βήμα που έκανε η UEFA προς μια πιθανή τιμωρία τους.
Ο πιο σημαντικός σύμμαχος και των δυο ομάδων ήταν πάντως εκείνος ο άνθρωπος, του οποίου ο θεσμικός ρόλος όφειλε να τον ωθήσει σε μια αυστηρή ουδετερότητα: ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Τα έγγραφα των Football Leaks δείχνουν πόσο συνειδητά οι δυο αυτές νεόπλουτες ομάδες, δεν παραβιάζαν απλά τους κανόνες, αλλά ουσιαστικά τους περιφρονούσαν. Κατά τη διάρκεια των ερευνών για το FFP, o Τζιάνι Ινφαντίνο διεξήγαγε επανειλημμένες μυστικές συζητήσεις τόσο με την Παρί όσο και με τη Σίτι, παρέχοντάς τους ακόμη και απόρρητο υλικό. Πρότεινε συμβιβασμούς για τους οποίους δεν είχε καμιά εξουσιοδότηση. Με λίγα λόγια: πρόδωσε την ίδια την οργάνωσή του.
Τα έγγραφα δημιουργούν την αίσθηση ότι η παρέμβαση Ινφαντίνο είχε ως βασικό σκοπό να «βάζει φρένο» στη δουλειά του επονομαζόμενου Σώματος Δημοσιονομικού Ελέγχου της UEFA, εκείνης της επιτροπής δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την απεικόνιση της κατάστασης σχετικά με το FFP αλλά και να προτείνει κυρώσεις για όσες ομάδες το παραβιάζουν. Η συγκεκριμένη επιτροπή αποτελείται από δύο επιμελητήρια. Το πρώτο, το ελεγκτικό επιμελητήριο, έχει να κάνει με την διευρεύνηση, μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες ελέγχου σε μια ομάδα και να προτένει κυρώσεις όταν διαπιστώνονται σοβαρές παραβιάσεις. Το δεύτερο, το πειθαρχικό, έχει να κάνει με τη λήψη αποφάσεων, καθώς είναι αυτό που καταλήγει στην τελική ετυμηγορία και να επιβάλει τις κυρώσεις. Παρ’ όλα αυτά, το ελεγκτικό επιμελητήριο έχει τη δικαιοδοσία παράλληλα να φτάσει σε μια συμφωνία για έναν φιλικό διακανονισμό με μια ομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας για το Σώμα Δημοσιονομικού Ελέγχου να διατηρήσει την ανεξαρτησία του. Με αυτό το σκεπτικό, κανένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της UEFA αλλά ούτε καν ο πρόεδρός της δεν επιτρέπεται να προσπάθήσουν να ασκήσουν επιρροή στην εν λόγω Επιτροπή. Αυτή ακριβώς υπήρξε η κόκκινη γραμμή που παραβίασε ο Ινφαντίνο την άνοιξη του 2014. Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ήταν το πειθήνιο εκτελεστικό όργανο που βοήθησε τα δύο κλαμπ να ξεφροτωθούν την πίεση που τους ασκούσαν οι ερευνητές.
Τη σεζόν 2013-0214, το ελεγκτικό επιμελητήριο του Σώματος διέθετε οκτώ μέλη, με τον επικεφαλής του, τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, Ζαν Λυκ Νταέν, να πλήττεται από βαριά ασθένεια στις αρχές του 2014. Τον αντικατέστησε ο Μπράιαν Κουίν, ένας Σκωτσέζος οικονομολόγος, που κατείχε διευθυντική θέση στην Τράπεζα της Αγγλίας πριν αναλαβει την προεδρία της Σέλτικ το 2000.
Η πολύ ακριβή τουριστική προβολή του Κατάρ μέσω...Παρί
Το πρώτο αίτημα προς την Παρί εκ μέρους τους επιμελητηρίου προκειμένου να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά της κατατέθηκε το 2013. Ένα χρόνο νωρίτερα, η κρατική Υπηρεσία Τουρισμού του Κατάρ είχε υπογράψει με τη γαλλική ομάδα συμφωνία για την προώθηση της εικόνας του Κατάρ, η οποία είχε πενταετή ισχύ και θα της απέφερε περίπου 215 εκ. ευρώ το χρόνο. Πρόκειτο για ένα απίστευτο ποσό, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που η αγορά θα μπορούσε να αντέξει κι εντελώς ασύμβατο με κάθε οικονομική λογική για την καταιριανή εταιρία. Για να αντιληφθεί κανείς το χάσμα, αρκεί να σκεφτεί πως ο βασικός χορηγός της Μπάγερν Μονάχου, η Deutche Telekom, της παρείχε ένα ετήσιο ποσό των 29 εκ ευρώ. Φαινόταν δηλαδή, με άλλα λόγια, σα να ήταν απλά το πρόσχημα γα να ρίξει το Κατάρ όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα στη γαλλική ομάδα.
Κάτι τέτοιο διαπιστώνει κανείς αν δει και τους όρους τη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς στην ουσία η Παρί δεν είχε καμιά υποχρέωση, ουτε καν να χρησιμοποιεί τα σήματα της εταιρίας στο γήπεδο ή τα ταξίδια της. Η ουσία της συμφωνίας περιγραφόταν στο τέλος της πεντασέλιδης συμφωνίας: τα χρήματα της Υπηρεσία Τουρισμού του Κατάρ θα χρηστιμοποιούνταν για την αγορά παικτών. Και με αυτό τον τρόπο η Παρί θα βοηθούσε το Κατάρ να γίνει σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια βιομηχανία των σπορ.
Μετά την απόκτηση της Παρί, το Κατάρ χρησιμοποίησε ακριβώς αυτή τη γραμμή στο λεγόμενο "Στρατηγικό Σχέδιο 2012-2017". Ο στόχος ήταν ο σύλλογος να γίνει "ένας από τους πέντε κορυφαίους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους" και, με την αξιοποίηση των λαμπρών αστεριών που έπρεπε να αποκτήσει ο Παρί Σεν Ζερμαίν, να βελτιώσει την παγκόσμια εικόνα του Κατάρ ως υποψήφια χώρας για το Μουντιάλ του 2022 . Και αυτό τελικά συνέβη. Με τα χρήματα από το Κατάρ, η Παρί απέκτησε το σούπερ σταρ Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, ενώ ακολούθησαν κι άλλες εντυπωσιακές όπως η απόκτηση του Έντισον Καβάνι και του Εζέκιελ Λαβετσι.
Από την αρχή βέβαια, οι ερευνητές της UEFA θεώρησαν τη συγκεκριμένη συμφωνία ως μια σαφή παραβίαση του FFP, καθώς θεωρούσαν πολύ προβληματικό το γεγονός ότι τα εισοδήματα χορηγίας προέρχονταν σχεδόν αποκλειστικά από κρατικές εταιρίες του Κατάρ που ελέγχονταν από τους ιδιοκτήτες του γαλλικού συλλόγου. Το Ελεγκτικό Επιμελητήριο του Φορέα Δημοσιονομικού Ελέγχου της UEFA έστειλε ελεγκτές από την Deloitte στο Παρίσι και πέρασαν τρεις μέρες εξετάζοντας στενά τα βιβλία της ομάδας. Στο τέλος της εξέτασης, αποκάλυψαν στον γενικό διευθυντή της ομάδας ότι θεωρούσαν ότι ο χορηγός της ομάδας, η Αρχή Τουρισμού του Κατάρ, ήταν "συνδεδεμένο μέρος".
Αυτό σήμαινε ότι οι δύο αντισυμβαλλόμενοι ήταν πολύ στενά συνδεδεμένοι, τόσο σε προσωπικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, και ότι οι υποτιθέμενες πληρωμές χορηγίας θεωρήθηκαν ως κρυφές ταμειακές εισροές για το κλαμπ.
Ανάλογη υπήρξε και η γνωμοδότηση εκ μέρους πέντε ανεξάρτητων ελεγκτών που εξέτασαν επίσης το συμβόλαιο της χορηγίας. Στις 21 Φεβρουαρίου 2014, οι ερευνητές της UEFA ενημέρωσαν την ομάδα ότι το Ελεγκτικό Επιμελητήριο θα συνέχιζε να εξετάζει τα βιβλία της Παρί για παραβιάσεις των κανόνων του Financial Fair Play. Στις αρχές Μαρτίου, ο επικεφαλής ερευνητής, Μπράιαν Κουίν, κάλεσε τα διευθυντικά στελέχη της γαλλικής ομάδας σε ακρόαση στην έδρα της UEFA στο Nιόν της Ελβετίας.
Τον Απρίλιο του ίδιου έτους συντάχθηκε έκθεση που υπολόγιζε τη μέγιστη εύλογη αξία της σύμβασης στα 3 εκ. ευρώ, ενώ η επιτροπή εξέταζε το ενδεχόμενο να παραπέμψει την υπόθεση στο πειθαρχικό επιμελητήριο. Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ. Αντί αυτού, "στρογγύλεψαν" τα συμπεράσματα της έκθεσης και απέσυραν το εμπιστευτικό έγγραφο της Νιόν. Το γιατί συνέβη αυτό παραμένει ασαφές. Εκείνο που είναι γνωστό πλέον είναι το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της Παρί είχαν καιρό νωρίτερα επί βδομάδες εμπιστευτικές συζητήσεις με τον Ινφαντίνο.
Η πλέον σημαντική εκ των συναντήσεων φέρεται να έλαβε χώρα στις 21 Φεβορυαρίου του 2014 στη Νιόν της Ελβετίας με τη συμμετοχή του Πλατινί, του Ινφαντίνο, του γενικού διευθυντή της γαλλικής ομάδας, Ζαν Λυκ Μπλακ, και του προέδρου της Qatari, Νάσερ Αλ Κελαϊφί. Τα έγγραφα των football leaks καταμαρτυρούν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, μια άκρως εκβιαστική στάση εκ μέρους των υπευθύνων της Παρί, συνδέοντας μάλιστα ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον της γαλλικής ομάδας με επιθετική κίνηση κατά του ίδιου του Κατάρ. Αρνήθηκαν μάλιστα την συμβιβαστική πρόταση Ινφαντίνο να αναζητηθεί φιλικός διακανονισμός με την Επιτροπή, αντιτείνοντας ότι ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο σε «επίπεδο κορυφής», με άλλα λόγια μόνο με τους Ινφαντίνο-Πλατινί, στον οποίο οι ιθύνοντες της Παρι αναφέρονταν με το κωδικό όνομα Top Guy.
Σε κάθε περίπτωση, ήταν ένδειξη απίστευτου θράσους, καθώς στην ουσία απαιτείτο η παράκαμψη της αρμόδια επιτροπής για τον έλεγχο του FFP. Τόσο ο Πλατινί όμως όσο και ο Ινφαντίνο, αντί να απορρίψουν χωρίς δεύτερη κουβέντα την απαίτηση των διοικούντων της Παρί, επέλεξαν να μπουν σε μια διαδικασία "μυστικής διπλωματίας" μαζί τους.
Το σκάνδαλο βέβαια δε σταματά εδώ, καθώς σύμφωνα με τα Football Leaks δικηγόρος που δούλευε για την UEFA φέρεται να παρείχε στην Παρί Σεντ Ζερμέν εμπιστευτικά έγγραφα από το Ελεγκτικό Επιμελητήριο. Ήταν ο ίδιος δικηγόρος που είχε συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής ομάδας στις 21 Μαρίου του 2014. Την ίδια στιγμή, η παριζιάνικη ομάδα είχε υιοθετήσει μια εντελώς άκαμπτη και προκλητική στάση: δεν αποδεχόταν καν πως είχε παραβιάσει τους κανόνες του FFP, ενώ οι ιδιοκτήτες της επεδίωκαν να βγουν από την όλη υπόθεση χωρίς να υποστεί την παραμικρή ζημιά το προσωπικό του; προφίλ.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιεύουν τα Football Leaks, ο εν λόγω δικηγόρος φαίνεται πως στήριξε το αίτημα της γαλλικής ομάδας και ζήτησε να κατατεθούν προτάσεις από αυτήν σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσε να επιλυθεί το ζήτημα.
Κατά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, πραγματοποιήθηκαν πολλές ακόμη μυστικές συζητήσεις μεταξύ του Τζιάνι Ινφαντίνο και του διευθύνοντος συμβούλου της Παρί. Στις αρχές του Απριλίου οι δυο τους είχαν συνάντηση στο Λονδίνο, κατά την οποία ο γενικός γραμματέας της UEFA αποδέχτηκε τη σύναψη ενός συμβιβασμού υπό έναν όρο: η γαλλική ομάδα θα έπρεπε να μειώσει την αξία του συμβολαίου της με την εταιρία του Κατάρ στα 100 εκ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή σε αξία που παρέμενε 30 φορές πάνω από αυτή που είχαν υπολογίσει οι αναλυτές.
Ανήμερα του τελικού του γαλλικού Ληγκ Καπ μεταξύ της Παρί και της Λυόν στις 19 Απρίλη πραγματοποιήθηκε μια ακόμη μυστική συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών, όπου καθορίστηκαν οι τελικές λεπτομέρειες του διακανονιμσού. Στη γαλλική ομάδα επιτράπηκε να καλύψει τη «χασούρα» των 115 ευρώ με χρήματα από άλλους χορηγούς, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν πάλι από το Κατάρ. Αυτή η λεπτομέρεια βέβαια δεν καταγράφηκε ποτέ στη συμφωνία.
Σε αντάλλαγμα, ο Ινφαντίνο επέμεινε η διατύπωση των όρων του διακανονισμού να είναι αρκετά αυστηρή ώστε να μην τρωθεί το προφίλ της UEFA. Ήταν μια νίκη της Παρι και μια απόδειξη ότι ο Ινφαντίνο παρέκαψε πλήρως τους κανόνες του FFP.
Η περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι και νομικές απειλές από Αμπού Ντάμπι μεριά
Η περίπτωση της Παρί δεν ήταν η μοναδική, καθώς ο Ινφαντίνο επίσης ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με μια ανάλογη υπόθεση, αυτή της Μάντσεστερ Σίτι και παρακάμπτοντας πάλι τους αρμόδιους ελεγκτές, εξωθώντας μάλιστα ακόμη και τον επικεφαλής τους Ελεγκτικού οργάνου, Μπράιαν Κουιν, σε παραίτηση.
Η Μάντσεστερ Σίτι γνώριζε ήδη από τον Μάιο του 2013 ότι οι νέοι κανόνες του FFP θα της δημιουργούσαν πολύ μεγάλα προβλήματα. Το συγκεκριμένο κλαμπ είχε καταγράψει απώλειες ύψους 451 εκ ευρώ μεταξύ του 2009 και του 2011, κάτι που είχε παραδεχτεί κα ο τότε Οικονομικός διευθυντής της. Όταν τον Γενάρη του 2014 η UEFA έστειλε ορκωτούς ελεγκτές στο Μάντσεστερ, το μεγάλο πρόβλημα επιβεβαιώθηκε, καθώς το 84% των εσόδων της προερχόταν από χορηγούς από το Αμπού Ντάμπι. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση, η αγγλική ομάδα είχε αποκρύψει 35 εκ ευρώ από την UEFA στον ετήσιο ισολογισμό της.
Η Σίτι αντέδρασε στην πίεση με ιδιαίτερη ένταση. Μέσω των δικηγόρων της αμφισβήτησαν την αρμοδιότητα των ορκωτών λογιστών της PWC, στους οποίους ανέθεσε η UEFA της σχετική έρευνα, απαιτώντας μάλιστα να απαλειφούν μεγάλα τμήματα της έκθεσής τους. Στα μέσα Μαρτίου ο διευθύνων σύμβουλος της αγγλικής ομάδας, Φεράν Σοριάνο, προσήλθε για διαπραγμαετευσεις με τον Ινφαντίνο, απειλώντας να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σχετικά με τους κανόνες του FFP.
Την ίδια στιγμή όμως τα πράγματα εξακολουθούσαν να δείχνουν τόσο καλά για τη Σίτι, καθώς όλες οι εκθέσεις καταδείκνυαν ότι οι χορηγίες της αγγλικής ομάδας ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό υπερκοστολογημένες μέχρι και ποσοστό 80%. Και με δεδομένο πως προέρχονταν στην συντριπτική τους πλειονότητα από το Αμπου Ντάμπι, οι ελεγκτές κατέληξαν ότι επρόκειτο και σε αυτή την περίπτωση για "σχετιζόμενες πλευρές".
Την ίδια στιγμή, όμως ο Τζιάνι Ινφαντίνο προσπαθούσε να εκτροχιάσει τις έρευνες. Μετά από συνεννόηση με τον Σοριάνο όρισαν συνάντηση μεταξύ δυο δικηγόρων, ενός εκ μέρους του αγγλικού συλλόγου κι ενός της UEFA. Σε αυτή τη συνάντηση συμφωνήθηκε η Σίτι να κάνει πρόταση για μια καλή τη πίστει λύση.
Η λογική στην οποία κινούνταν ήταν να δοθεί μια λύση η οποία δε θα δημιουργούσε στην Μάντσεστερ Σίτι περαιτέρω προβλήματα, ενώ δεν υπήρχε η παραμικρή διάθεση να παραδεχτούν τη λαθροχειρία. Καθώς συνεχίστηκαν οι επαφές μεταξύ των δικηγόρων των δυο πλευρών, η αγγλική ομάδα έδειξε να μην είναι ικανοποιημένη με τις προτάσεις που της παρουσιάστηκαν. Είναι χαρακηριστικό ότι σε email που έστειλε δικηγόρος της αγγλικής ομάδας σημειώνε πως ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Καντούν Μουμπάρακ "προτιμούσε να ξοδέψει 30 εκ ευρώ στους 50 καλύτερους δικηγόρους του κόσμου, προκειμένου να τρέχει στα δικαστήρια την Ομοσπνδία για τα επόμενα δέκα χρόνια" από το να δεχτεί εάν συμβιβασμό.
Η «λύση» Ινφαντίνο-Πλατινί
Τα πράγματα όμως πήραν διαφορετική τροπή στις 2 Μαϊου του 2014, μέρα κατά την οποία τόσο η Παρί Σεντ Ζερμέν όσο και η Μάντσεστερ Σίτι έλαβαν επιστολές από το Ελεγκτικό Επιμελητήριο του Σώματος Δημοσιονομικού Ελέγχου της UEFA, οι οποίες όμως δεν είχαν την υπογραφή του Μπράιαν Κουίν. Αυτός είχε παραιτηθεί νωρίτερα την ίδια μέρα, καθώς θεωρούσε πως οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί ήταν υπερβολικά ελαστικές για τα δεδομένα των υποθέσεων. Τη θέση του πήρε ο Ιταλός, Ουμπέρτο Λάγκο, και στη συνέχεια το επιμελητήριο υπέγραψε τις συμφωνίες.
Από τη μια, η Παρί είχε πετύχει τον στόχο της. Ο πρόεδρος της ομάδας, Νάσερ Αλ Κελάφι, υπέγραψε με ευχαρίστηση τον διακανονισμό. Η γαλλική ομάδα μπορεί να είχε συσσωρεύσει ένα έλλειμμα 218 εκ ευρω κατά τις προηγούμενες, αλλά η κύρωση που υπέστησαν ήταν πολύ μικρή, καθώς επρόκειτο για ένα πρόστιμο 20 εκ ευρώ, ποσό πολύ μικρό για το «πορτοφόλι» των ιδιοκτητών της ομάδας.
Από την άλλη, η περίπτωση της Σίτι έδειχνε λίγο πιο περίπλοκη για τους πειρσσότερους, όχι όμως για τον Ινφαντίνο. Σύμφωνα με την UEFA, το έλλειμμα της ομάδας ήταν πάνω από 188 εκ ευρώ, αλλά δεν υπήρχε κανένας συμβιβασμός στον ορίζοντα. Ο Ουμπέρτο Λάγκο ενημέρωσε την αγγλική ομάδα πως έπρεπε να συμφωνηθεί ένας φιλικός διακανονισμός μέχρι τα μέσα του Μαϊου, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα παρέπεμπε την υπόθεση στο πειθαρχικό όργανο της Σώματος Δημοισονομικού Ελέγχου. Σε μια τέτοια περίπτωση η αγγλική ομάδα θα ερχόταν αντιμέτωπη με έναν αποκλεισμό από το Champions League.
Αυτός ήταν κι ο λόγος που ο Τζιάνι Ινφαντίνο έστειλε στον Κανοτούν Ελ Μουμπάρακ ένα μήνυμα αισιοδοξίας στο μεσονύκτιο email, στο οποίο αναφερθήκαμε στην αρχή.
Στις 9 Μαϊου τα στελέχη της Μάντσεστερ Σίτι παρουσιάστηκαν στη Νιον για ακρόαση ενώπιον του ελεγκτικού επιμελητηρίου. Μια μέρα νωρίτερα, ο Μουμπαρακ κι ο Σοριάνο είχαν μια μυστική συνάντηση με τον Ινφαντίνο στο Λονδίνο για να προετοιμάσουν τις λεπτομέρειες ενός διακανονισμού. Παρ΄όλα αυτά η ακρόαση στη Νιόν δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα κάτι που εξόργισε την διοίκηση του κλαμπ. Είναι χαρακτηριστικό πως σε εσωτερικά email μεταξύ των στελεχών της διοίκησης γινόταν έντονη αναφορά στην λήψη νομικών μέτρων εναντίον της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Στις 11 Μαϊου του 2014 η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε την Premier League, για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια. Μια μέρα αργότερα, ο Ινφαντίνο έστελνε νέο mail στον Μουμπάρακ με το οποίο τον ενημέρωνε με βαθιά λύπη πως το Ελεγκτικό Επιμελητήριο εκτιμούσε πως η εκτίμηση του αρμόδιου επιμελητήρίου ήταν αρνητική σχετικά με τις προοπτικές ενός πιθανού συμβιβασμού. Δήλωνε δε πως ο ίδιος θα αναγκαζόταν να δεχτεί τη γνωμοδότηση του επιμελητήριου, σημειώνοντας πως επρόκειτο για ανεξάρτητο σώμα. Δεν ίχε πει όμως την τελευταία του κουβέντα..
Την αμέσως επόμενη μέρα όμως οι ιθύνοντες του κλαμπ έλαβαν ένα εμπιστευτικό μήνυμα από τον Μισέλ Πλατινί, ο οποίος σημείωνε ότι στο περιθώριο του τελικού του Europa League είχε συζήτηση με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή και συμπατριώτη του, Πατρίκ Βιεϊρά, ο οποίος τότε δούλευε για λογαριαμό της Σίτι: «Πες στα αφεντικά σου στο Αμπού Νταμπι πως πρέπει να με εμπιστεύεται» ήταν η κεντρική ιδέα του μηνύματος του Πλατινί, ο οποίος επεσήμαινε πως αντιλαμβάνονται τις προσπάθειες των ιδιοκτητών της Σίτι. Και ως του θαύματος μια μέρα αργότερα ο Τζιάνι Ινφαντίνο κατέβασε νέο προτεινόμενο διακανονισμό.
Στις 19 Μαίου ο διευθύνων σύμβουλος της Σίτι, Φεράν Σοριάνο, υπέγραψε τον διακανονισμό. Η τιμωρία ήταν ακριβώς η ίδια με της Παρί: πρόστιμο 20 εκ ευρώ, με τον Σοριάνο να παραδέχεται σε επαφή με διοικητικά στελέχη της ομάδας πως η συγκεκτιμένη κύρωση δεν τους επηρεάζει.
Τα χρόνια μετά την υπογραφή των διακανονισμών τόσο η Παρί Σεντ Ζερμέν όσο και Μάντσεστερ Σίτι ξόδεψαν μαζί πάνω από 1 δις ευρώ σε μεταγραφές. Σε κάθε περίπτωση, η κυνική αντιμετώπιση της υπόθεσης του FFP καταγράφεται ανάγλυφα σε ένα email που έστειλε ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Σίτι, όταν μια μέρα πριν την υπογραφή του διακανονισμού ενημερώθηκε για τον θάνατο του πρώην επικεφαλής της Ελεγκτικής Επιτροπής, Ζαν Λικ Ντεάν: «Ένας έφυγε, μένουν άλλοι έξι» έγραψε απευθυνόμενος σε στελέχη του ΔΣ της αγγλικής ομάδας.
Αλέξανδρος Ζέρβας https://tvxs.gr/news/kosmos/i-epelase-ton-petrodolaron-sto-eyropaiko-podosfairo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου