Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018

Η Ράικου επιχειρεί να «παγώσει» την έρευνα για το σκάνδαλο Novartis

Αίτηση εξαίρεσης κατέθεσε η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου κατά της συναδέλφου της Ελένης Τουλουπάκη, αλλά και κατά των άλλων δύο επίκουρων εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση της Novartis.Η κ. Ράικου στρέφεται σε βάρος των τριών συναδέλφων της, κατηγορώντας τους για τη διαρροή στον Τύπο του ονόματος του συζύγου της, γιατρού στο επάγγελμα, ως αποδέκτη εμβάσματος από τη Novartis.

Υπενθυμίζεται πριν από ένα μήνα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο γιατρός σύζυγός της πρώην δικαστικού, που φαίνεται από την έρευνα να εισέπραττε ποσά από τη φαρμακοβιομηχανία, διατηρούσε κοινό λογαριασμό με την ίδια.



Ουσιαστικά μετά από αυτή την εξέλιξη είναι ορατός ο κίνδυνος η έρευνα για το σκάνδαλο να «παγώσει» προσωρινά, έως ότου η αίτηση εξαίρεσης κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο και θα αποφανθεί εάν οι τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί θα συνεχίζουν να χειρίζονται την δικογραφία ή όχι. Αν και η αίτηση της κ. Ράικου αφορά μόνο στην υπόθεση του συζύγου της, η έρευνα «μπλοκάρει» προς το παρόν, καθώς το σκέλος αυτό είναι ενσωματωμένο στο σύνολο της δικογραφίας που αφορά χιλιάδες γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς.

Ο σύζυγος της κ. Ράικου έχει καταθέσει και μήνυση σε βάρος των τριών εισαγγελέων, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μήνυση έχει επιδοθεί στους εισαγγελείς, αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη δικονομία, ενώ ακόμη δεν τους έχει κοινοποιηθεί η αγωγή κακοδικίας με την οποία η κ. Ράικου με το σύζυγό της, ζητούν συνολικά το ποσό των 300.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή παραίτησης της, τον Μάρτιο του 2017, η κ. Ράικου περιέγραφε πώς δωροδοκούνταν γιατροί και δημόσιοι λειτουργοί από τη Novartis.

«Μετά από σειρά ερευνών και επίπονες προσπάθειες καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημοσίων νοσοκομείων) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό Νovartis της Ελβετίας με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατετίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς», έγραφε συγκεκριμένα. Σε δηλώσεις της τότε η Ελένη Ράικου είχε πει ότι «η υπόθεση Novartis είναι η κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα» και έκανε λόγο για «πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής της».

Η επιστολή βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των ερευνών των δικαστικών του Αρείου Πάγου, που ζητούν απαντήσεις στο ερώτημα αν η κυρία Ράικου είχε από τότε εντοπίσει το επίμαχο έμβασμα από τον τροφοδότη λογαριασμό προς τον κοινό λογαριασμό που διατηρούσε με τον σύζυγό της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι το αν το είχε εντοπίσει, γιατί δεν αποσύρθηκε από την υπόθεση, αφού υπήρχε οικογενειακή εμπλοκή.  https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: