Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019

H Disney "τρώει" την Netflix στη Wall Street

Του Panos Mourdoukoutas

Η Disney κερδίζει την Netflix στη Wall Street. Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες.
Από τον περασμένο Ιούλιο, οι μετοχές της Disney έχουν ενισχυθεί 1,51%, ενώ οι μετοχές της Netflix έχουν χάσει 36,57%. Και το χάσμα απόδοσης μεταξύ των δύο μετοχών θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο εάν ληφθούν υπόψιν τα μερίσματα της Disney.


Παρατηρούμε μια μεγάλη αλλαγή στις πορείες των δύο εταιρειών. Η μετοχή της Netflix κέρδιζε τη μετοχή της Disney το διάστημα έως τον Ιούλιο με μεγάλη διαφορά. Στην πραγματικότητα, η μετοχή της Netflix συγκαταλεγόταν στις πιο καυτές μετοχές της Wall Street μέχρι τον Ιούλιο.

H Disney "τρώει" την Netflix

Οι λόγοι είναι γνωστοί. Ένας από αυτούς είναι ότι οι συνδρομές του Netflix αυξάνονταν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό με εκθετικούς ρυθμούς. Στο μεταξύ, δεν εμφανίστηκε κανένας σοβαρός ανταγωνιστής για να αμφισβητήσει την κυριαρχία της στον χώρο του streaming ταινιών. Τουλάχιστον έως τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή όταν η Disney ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει τις δικές της υπηρεσίες streaming μέχρι το Μάρτιο του 2019.

Φαίνεται ότι οι αγορές πιστεύουν ότι η Disney διαθέτει το περιεχόμενο, την ικανότητα και τις βαθιές τσέπες για να πλασάρει ένα "πακέτο" που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το Netflix. Εξού και η μεγάλη πτώση της μετοχής της Netflix από την ανακοίνωση της Disney.

Έπειτα υπάρχουν κι ανησυχίες για το αυξανόμενο χρέος της Netflix, η εξυπηρέτηση του οποίου απορροφά μεγάλο κομμάτι των κερδών της Netflix -δείτε διάγραμμα.



Ακόμη χειρότερα, αργά ή γρήγορα η εταιρεία θα χρειαστεί να εκδώσει είτε νέο χρέος είτε νέες μετοχές για να αποπληρώσει το παλιό χρέος.

Και οι δύο επιλογές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές της εταιρείας. Η έκδοση νέου χρέους θα μπορούσε να μειώσει την πιστοληπτική της ικανότητα και κατ επέκτασιν το κόστος δανεισμού και την κερδοφορία της. Η έκδοση περισσότερων μετοχών θα αποδυναμώσει το μετοχικό κεφάλαιο.

Για να είμαστε δίκαιοι, η Netflix έχει μια τρίτη επιλογή: να αυξήσει την τιμή των υπηρεσιών της. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά δύσκολο, ιδίως μεταξύ των νεότερων συνδρομητών που είναι ευαίσθητοι στις τιμές. Η Netflix γνωρίζει πολύ καλά τι συνέβη την τελευταία φορά που αύξησε την τιμή των υπηρεσιών της.

Αλλά υπάρχει και ένας ακόμη πιο σημαντικός λόγος πίσω από την μεγάλη πτώση της μετοχής της Netflix τους τελευταίους μήνες: ο κορεσμός της αγοράς. Είναι γεγονός ότι εξαντλούνται οι νέοι συνδρομητές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Το συμπέρασμα: Οι καλύτερες ημέρες της Netflix είναι πίσω της. Αλλά όχι για τη Disney, η οποία μπορεί να ξαναβρεί τις παλιές της ημέρες δόξας.

Γι 'αυτό η Disney είναι καλύτερο στοίχημα από την Netflix το 2019.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: