Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019

Θα μπορούσε να βιομηχανοποιηθεί η θεραπεία του καρκίνου; Συνεργασία Vanderbilt και GE

Της Ellie Kincaid

Όταν είχε διαγνωστεί με μεταστατικό μελάνωμα, ο Luke Simons, τώρα 83 ετών, είχε ήδη δει τη σύζυγο και τον μακροχρόνιο συνεργάτη του να δίνουν τις δικές τους μάχες με τον καρκίνο. Η γυναίκα του ακολούθησε χημειοθεραπεία για τον καρκίνο στήθους πριν από 20 χρόνια. Ο συνεργάτης του με πολλαπλό μυέλωμα πέθανε πριν από 5 χρόνια. "Γνώριζα απολύτως τι θα μπορούσε να μου κάνει", λέει για τον καρκίνο. Και για τη χημειοθεραπεία: "Θεέ μου, είναι τρομακτικά όσα προκαλεί στον οργανισμό σου".

Όταν πήρε τα αποτελέσματα της διάγνωσης, ο γιατρός του Simon, στο αντικαρκινικό ιατρικό ίδρυμα Vanderbilt-Ingram Cancer Center, τον ενημέρωσε ότι το μεταστατικό μελάνωμα του προέδρου του κέντρου, Jimmy Carter, πλέον είχε εξαφανιστεί. Πώς είχε γίνει αυτό; Ο Carter είχε ξεκινήσει να λαμβάνει το νέο φάρμακο της Merck, το Keytruda, το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Ο γιατρός έδωσε στον Simons την επιλογή του Keytruda, και αυτός δέχτηκε.


Μετά την πρώτη δόση, ο Simons ανέπτυξε πνευμονία, την οποία περιγράφει σαν "πυρετό στους πνεύμονες", εξέλιξη που προβλημάτισε τον θεράποντα γιατρό του για το εάν έπρεπε να συνεχίσει τη θεραπεία. Τη συνέχισε, όμως, και ο καρκίνος που είχε κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο και στο πάγκρεας, τρία χρόνια μετά, δεν ανιχνεύεται στις αξονικές εξετάσεις.

Η ανάπτυξη των εργαλείων που θα προβλέπουν τις αντιδράσεις των ασθενών στην ανοσοθεραπεία, όπως συνέβη στην περίπτωση του Simons, αλλά και η καλύτερη αντιμετώπισή τους, είναι ένας από τους στόχους της πεντάχρονης συνεργασίας που ανακοίνωσαν οι GE Healthcare και Vanderbilt. Τα δύο μέρη πιστεύουν ότι η ενσωμάτωση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης της GE στη βάση δεδομένων και στο αρχείο ασθενών της Vanderbilt θα τους βοηθήσει να επιλέγουν κάθε φορά την καλύτερη θεραπεία. 

"Ο απώτερος στόχος μας είναι όχι μόνο να αναγνωρίζουμε τους ασθενείς που ενδεχομένως να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια θεραπεία, αλλά και να ανιχνεύσουμε τις θεραπείες με τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς και το πώς οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να επιλέξουν ασθενείς για τις δοκιμές των φαρμακευτικών αγωγών που αναπτύσσουν", είπε ο επικεφαλής της GE Healthcare, Kieran Murphy. "Η ικανότητά μας να βιομηχανοποιήσουμε αυτό που κάνει η Vanderbilt είναι αυτό που ισχυροποιεί τη συνεργασία μας".

"Αυτό που θες να κάνεις δεν είναι να χορηγήσεις υπερβολική ποσότητα φαρμάκων σε κάποιον ασθενή, ή να συνεχίζεις τη θεραπεία χωρίς αυτός να ανταποκρίνεται", είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Vanderbilt University Medical Center, Jeff Balser. Εκτός των άλλων, θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε με τους συνεργάτες μας στην GE ειδικά εργαλεία στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) που θα αποτυπώνουν την πορεία του καρκίνου. Με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί θα γνωρίζουν από πολύ νωρίς αν η ανοσοθεραπεία θα έχει αποτελέσματα στον κάθε ασθενή ξεχωριστά, εξοικονομώντας χρήματα και απαλλάσσοντας τον ασθενή από τις παρενέργειες.

Ένας ακόμη τομέας συνεργασίας των GE και Vanderbilt θα είναι η ανάπτυξη των θεραπειών CAR-T κυττάρων, χάρη στις οποίες θα προβλέπονται οι παρενέργειες των θεραπειών.

Τα ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα αναπτύσσουν εργαλεία που λειτουργούν και εφαρμόζονται σε συγκεκριμένο περιβάλλον. Με τη βοήθεια της GE όμως αυτές οι θεραπείες και τεχνικές θα εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα. "Η βιομηχανοποίηση των θεραπειών του καρκίνου ίσως είναι ένας άλλος τρόπος να δούμε πώς πρέπει να συνεργαζόμαστε", προσθέτει ο Balser.  
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: