Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2019

Το παρασκήνιο της (νέας) συμμαχίας Καραμανλή - Μητσοτάκη

O Κώστας Καραμανλής, σε όλη την διάρκεια της τελικής διαπραγμάτευσης για την συμφωνία των Πρεσπών, είχε κρατήσει εξαιρετικά χαμηλούς τόνους σε αντίθεση με το κόμμα του. Δεν πριμοδότησε σε καμία συγκυρία τους «μακεδονομάχους» της ΝΔ, δεν απευθύνθηκε στο εθνικό θυμικό, και δεν υιοθέτησε ποτέ την ρητορική περί «προδοτών» και «πατριωτών».
Κι όταν έκανε την, μοναδική, δημόσια παρέμβασή του για το θέμα περιορίστηκε να πει sotto voce πως δεν αξιοποιήθηκε το «κεκτημένο» του Βουκουρεστίου για να προσθέσει όμως ότι «δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα». Ηταν μια αναφορά που – μάλλον ορθώς – είχε ερμηνευθεί ως κριτική προς την ακραία, και κατευθυνόμενη από τον Αντώνη Σαμαρά, πτέρυγα του κόμματός του.



Η προσέγγιση αυτή άλλαξε δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές και εν μέσω διαμορφωμένου ήδη – μέσα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – κλίματος νίκης και επανόδου της ΝΔ στην εξουσία.

Ο Κώστας Καραμανλή επέλεξε, στην τελική ευθεία προς τις εθνικές κάλπες, να γίνει το πρόσωπο που θα επανέφερε σε πρώτο προεκλογικό πλάνο το Μακεδονικό. Και αποδέχθηκε επίσης, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του Τvxs.gr, να αναλάβει την ειδική αποστολή «μπλόκο στο Βελόπουλο»: Ανέλαβε, δηλαδή, να πάρει πάνω του την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ στη Μακεδονία την επιχείρηση αποκλεισμού του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου από την επόμενη Βουλή έτσι ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια της ΝΔ για αυτοδυναμία.

Πρόκειται για μια επιχείρηση στην οποία δεν μετέχει μόνον ο πρώην πρωθυπουργός. Στην ίδια αποστολή, μετά από ενεργοποίηση συγκεκριμένων διαύλων, συστρατεύονται πλέον και κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως έγινε προφανές και με τις χθεσινές – άκρως πολιτικές – παρεμβάσεις τόσο του Επισκόπου Αμορίου Νικηφόρου, που έχει στενές σχέσεις με το Φανάρι, όσο και του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ. Αμφότεροι επέλεξαν, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, να αποκηρύξουν δημόσια τον Βελόπουλο για τις – πέραν κάθε γραφικότητας – «χειρόγραφες επιστολές του Ιησού». Ο κ. Γαβριήλ μάλιστα προχώρησε και σε δημόσια πρόσκληση προς το ποίμνιο να μην επιτρέψει την είσοδο του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή.



Το σχέδιο «αποκλεισμού» του Βελόπουλου από τη Βουλή δεν είναι νέο. Έχει εκπονηθεί στην Πειραιώς από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών, με κάποια μάλιστα από τα στελέχη του επιτελείου Μητσοτάκη να προκρίνουν ανάλογες… δράσεις για τον αποκλεισμό από τη Βουλή και του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς είναι γνωστό πως με βάση τον εκλογικό νόμο όσο λιγότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο περισσότερο διευκολύνεται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Το ζητούμενο δηλαδή δεν είναι τόσο να μην μειωθεί η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να αυξηθεί το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο ειδικά τον Κώστα Καραμανλή, ο ρόλος που δέχθηκε να αναλάβει είναι απότοκο μιας ευρύτερης συμφωνίας – μιας συμφωνίας που άρχισε να χτίζεται πολύ πριν ακόμη από τις ευρωεκλογές και «κλείδωσε» στις 30 Μαίου, στη συνάντηση που είχαν στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα τεκτενόμενα μεταξύ Πειραιώς και Παναγή Κυριακού, η συμφωνία αυτή περιλάμβανε πλήρη και μάχιμη προεκλογική συστράτευση του Κώστα Καραμανλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αντάλλαγμα την αναδιάταξη των εσωκομματικών ισορροπιών στη ΝΔ μετεκλογικά – μια αναδιάταξη που θα ξεκινήσει με την «τιμητική αποστρατεία» του Αντώνη Σαμαρά δια του ορισμού του στη θέση του ευρωπαίου επιτρόπου και θα ολοκληρωθεί με τη μετάβαση στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή το 2020 με πρόταση Μητσοτάκη.

Ενδιαφέρον ερώτημα είναι εάν και σε ποιο βαθμό είχε γνώση αυτής της συμφωνίας και ο, προερχόμενος από το καραμανλικό μπλοκ, νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το βέβαιο πάντως είναι πως ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε πλήρη εμπλοκή, μέχρι ενός σημείου τουλάχιστον, στην άτυπη ανακωχή κυβέρνησης και Κώστα Καραμανλή στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως είχε και γνώση της ύπαρξης της επιστολής Καραμανλή προς Μπους με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός αποδεχόταν το 2005 την ονομασία «Μακεδονία - Σκόπια». Επίσης βέβαιο είναι – με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό -  πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα υπογράψει έως τις εκλογές το διάταγμα, για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αναμένοντας να ολοκληρωθεί η προεκλογική περιόδος.  

https://tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: